Het is pure kafka, maar is er wel gekomen logisch vanuit samenwerkingsoogpunt. Er zijn 1,1 miljoen firmawagens, waar van minstens 400K salariswagens. Als gewesten aparte regels hebben voor firmawagens, schrijft elk leasebedrijf de auto's in het meest gunstige gewest in. Rechtstreekse concurrentie voor elkaar dus, met iets dat heel flexibel verplaatst kan worden (inschrijvingszetel leasebedrijf).
Met als gevolg dat elke regeling voor firmawagens langs dat gewestoverleg moet passeren

.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20201206_97856215
Het was professor fiscaal recht Michel Maus (VUB) die er op Twitter op wees dat de verkeersfiscaliteit in verband met leasing alleen gewijzigd kan worden via een samenwerkingsakkoord tussen de drie gewesten – dat er dus nog lang niet is. ‘Leasewagens vormen inderdaad een speciale categorie’, reageerde Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD). ‘SmartMove (de naam die de belastingverschuiving meekreeg, red.) zal daarop niet van toepassing zijn.’ Gatz noemt het ‘een typisch Belgische situatie’.
En voor Groen kan het natuurlijk niet dat de regeling de firmawagens ontziet
Van een vrijstelling voor bedrijfswagens – waarvan zondagmiddag even sprake leek – kan volgens Van den Brandt geen sprake zijn. ‘De kwestie van de fiscaliteit rond de bedrijfswagens is een systeemfout’, zegt haar woordvoerder. ‘Het is niet de bedoeling de kilometerheffing daarop te laten vastlopen.’
Kortom: de Brusselse stadstol komt er niet.
Onder druk van het VB keerde de NVA haar kar, sleepte die bocht in het Vlaamse regeerakkoord en wil niet dat 2,9% van de Vlamingen die dubbele belasting moeten betalen. En daar eindigde de taks, voorlopig.
Als alle partijen die een inhoudelijke bocht gemaakt hebben niet zouden overleven, we zouden niet meer zoveel partijen hebben. Het is dus wachten tot er voldoende partijen zijn die of hun hypocrisie inslikken (OVLD, CDV) of nog eens een bocht maken (NVA) om de taxshift van bezit naar gebruik alsnog te realiseren.