Beeeuhhh, ff een poging doen he philippe
1) er zijn een aantal verschillende soorten ups'en, de meest voorkomende zijn offline/Standby, en online. De meeste voorkomende goedkope types zijn de offline/standby modellen, en die werken idd zoals je aanneemt. De online, daarbij hangt je belasting permanent achter de omvormer/Batterij, waardoor je infeite ook een netfiltering erbij krijgt, je krijgt een constante spanning uit je ups, onafhankelijk van fluctuaties van de ingangsspanning, omdatje in feite constant vanaf de batterij werkt, die op zijn beurt constante dc voeding krijgt via het elektriciteitsnet (lichtjes versimpeld). ( er bestaat nog een derde, line-interactive variant btw, die ook brownouts en pieken kan opvangen, de smartups reeks van apc neigt meer hier naartoe dan naar een "dom" offline model))
^hierboven zit je "redeneringsfout" allez, eigenlijk niet eens een fout zelfs, jij gaat er gewoon (was de wereld maar zo ideaal
![Razz :p](./images/smilies/icon_razz.gif)
) van uit dat alle ups'en zijn geconstrueerd volgens het betere "online" concept, waar in de praktijk het meestal een offline/standby variant betreft.
2) en dan kom je op het verhaal dat bij een offline/standby ups, je belasing (via een relais) direct aan het net hangt. onafhankelijk daarvan heb je het laadcircuit datje batterij in het oog houdt en bijlaad. Valt nu de stroom weg, dan zal (versimpeld) de on board electronica van je batterijspanning een (worst-case) blokgolf signaal of (best-case- near-sinus signaal maken, en dat een transformator injagen, waar aan de andere iets uitkomt dat verweg (worstcase) of vrij goed (best case) lijkt op een standaard sinus netspanning, en via het intussen omgeschakelde relais naar je belasing vloeit, en die in leven zal houden tot de batterij leeg is.
Het probleem zit er in, dat elke transformator ook warmte opwekt, hoe groter het vermogen, hoe meer warmte, enz. Bij kleine ups'en durft men gezien de korte runtime die die meestal hebben al eens te besparen op de uitvoering van de transformator, waardoor deze bij te lang gebruik (bv zwaardere batterijen...) kan te warm worden, waardoor de isolatielak op de wikkelingen kan verbranden, en je transformator kan kortsluiten, of erger.
Langs de andere kant kan het ook zijn dat men de koeling van het omvormercircuit onderdimensioneerd omwv "het moet maar even meegaan" en dat de transistoren daarop oververhitten en doorbranden. enz enz...
Bij zwaardere en duurdere ups'en zit je daarom meestal met actieve fan-driven koeling van je onderdelen.
(Oh, en mss nog even erbij vermelden dat er ook nog de mogelijkheid is dat er geen transformator meer in zit, maar dat men de stepup naar netspanning volledig elektronisch doet, en je omvormer dus netjes 230 of 400 v uitspuwt, maar dan heb je het meestal al over duurdere speeltjes dan huis/tuin/mkb gebruik )
Hopelijk helpt dit een beetje, ik heb hier en daar wat corners gecut en dingen versimpeld, mr tis the general picture ongeveer...