http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 4_01203719
Internetgigant Google heeft de identiteit van een gebruiker doorgespeeld aan een kinderrechtenorganisatie nadat er foto’s van kindermisbruik werden aangetroffen in zijn Gmail-account. De zaak doet het thema ‘privacy op het internet’ weer hoog oplaaien.
Mogen e-mailclients zomaar je emails doorploegen op zoek naar foto’s of andere persoonlijke informatie? Het is een vraag waar niet iedereen het over eens is. In Houston leidde die techniek echter wel tot de arrestatie van een mogelijke pedofiel.
Google zag bij een 41-jarige man verschillende foto’s van kindermisbruik in zijn e-mailbox, en verwittigde prompt een kinderrechtenorganisatie. Die liet de hele zaak over aan de politie, waarna de man werd gearresteerd wegens het bezit van kinderporno. De man bleek bovendien een veroordeelde seksdelinquent. De politie is tevreden met de gang van zaken. ‘Wij kunnen niet aan die informatie, maar Google wel’, verklaarde een onderzoeker na de arrestatie aan BBC.
De juridische adviseur van Google verklaarde eerder al dat Google meehelpt aan het ‘proactief opzoeken van foto’s van kindermisbruik’, om de foto’s zo te verwijderen uit de database. ‘Onze technologie herkent de foto’s, waarop ze kunnen verwijderd worden en de officiële instanties kunnen verwittigd worden. Die technologie wordt ook gebruikt op andere platforms, zoals e-mail’, aldus David Drummond.
Google wil niet vrijgeven of de technologie ook wordt gebruikt om andere illegale activiteiten, zoals racistische taal of illegaal verkregen video- of muziekmateriaal, te screenen in e-mails.
Wat denken jullie hiervan? Goed of niet? Schending van privacy of bescherming van kinderen?