1. Leg je eieren niet in één mand, door je volledig afhankelijk te maken van anderen. Dat betekent dus zoveel mogelijk zelf produceren en decentraal produceren. Met HE is dat mogelijk, met kernenergie niet. De huidige centrales zijn trouwens ook niet meer Belgisch maar Frans. Net zoals kerncentrales ook niet geheel weersonafhankelijk zijn.
2. Er moet een beleid zijn met visie om problemen te voorkomen ipv nu paniekvoetbal te moeten spelen omdat men 20 jaar geen beleid gevoerd heeft. De wet is zo oud dat er tijd was om ofwel harder voor HE te gaan ofwel de verlenging van de kerncentrales te voorzien, men deed geen van beiden maar verlengde de wet op de kernuitstap.
Dat we al eens alles op HE gezet hebben klopt niet. Er werd toen meer vanuit gegaan dat de overgang via andere bronnen kon gebeuren maar door de oorlog en de klimaatproblematiek is de tijd daarvoor nu niet meer aanwezig. Dat is niet de fout van HE maar wel van te laat en te weinig voluit voor HE te gaan. Men gaat zodanig voluit voor HE dat men HE stillegt omdat kerncentrales dat niet kunnen.
Een oplossing van 75% is te verkiezen boven een oplossing van 0%. De oplossing zal steeds uit deeloplossingen bestaan, HE is de belangrijkste maar kernenergie kan tijdelijk een handje helpen. Op termijn moeten we echter oude tech achter ons laten en voor HE als basis gaan.
De tech voor HE en opslag bestaat, batterijen bestaan, waterstof bestaat,... de tech die men nu voorstelt om één van de vele problemen van kernenergie op te lossen is nog in onderzoek. Sommige al meer dan 50 jaar en het resultaat is nog altijd niet klaar. De tijd is op om daar nog op te wachten. Bovendien lossen die ongerealiseerde beloftes ook niet het probleem van het bestaande afval op, dat zal inderdaad duizenden jaren moeten bewaard/bewaakt blijven en dus kosten opleveren, een keihard feit.South Australia has just chalked up a run of more than 10 consecutive days over which the average production of wind and solar accounted for 100% of local demand.
Ireland to export surplus electricity within 7 years, says Environment Minister Eamon Ryan
En als we dan kijken naar de projecten die al lang geleden zijn opgestart dan zien we telkens hetzelfde, veel langere bouwtijd en enorme kosten die het voorziene budget zeer hard overstijgen:
EDF now estimates cost of Hinkley Point C nuclear power plant, under construction in the UK, at £32.7 billion = €36.7 billion. That's 25% more than its previous estimate, and 80% more than the original £18 billion.
It's also €11,500 per MW.
Georgia nuclear plant again delayed at cost of $200M more
https://www.wabe.org/georgia-nuclear-pl ... 200m-more/