Bovendien is de klimaatproblematiek geen lokaal probleem maar een wereldomvattend probleem.Dizzy schreef:Men blijft dezelfde fout maken alsof de natuur zich ook maar iets aantrekt van ideologie, plannen, wensen of haalbaarheid van iets als de mens. Het is alsof uw huis in de fik staat en je besluit om nog even te wachten om de brandweer te bellen tot de prijzen beter zijn
Je doet iets tegen de klimaatverandering of de natuur zal iets aan ons doen en ze zal niet komen vragen of we het haalbaar vinden. In oa Pepinster weten ze het al.
En op wereldschaal wordt 90% van de energie niet opgewekt door nucleaire energie.
Rekening houdende met de bouwtijdtijd en de kostprijs van een kerncentrale voor ze één kWh produceert (en daarvoor al tonnen extra C02 heeft uitgestoten om het ding op te bouwen) gaat kernenergie op wereldvlak een marginale speler in de strijd tegen de klimaatopwarming blijven. Er is gewoon onvoldoende tijd meer om voldoende kernenergie in productie te krijgen.
De enige reden dat men blijft inzetten op kernenergie (en budgetten verspillen die elders niet meer gebruikt kunnen worden) is dat kernenergie de macht (en de winsten) over energieproductie kan blijven concentreren bij enkele spelers en dat alle middelen zullen blijven ingezet worden om de overheden via lobbywerk te overtuigen dat het "niet anders kan".
Wanneer men die overheden (die meestal niet verder kijken dan hun neus lang is) er dan nog kan van overtuigen om de kosten van onderzoek, ontwikkeling en bouw te dragen (en af te wenden op hun kiezers) en de winsten te laten aan de private uitbaters kan het feestje natuurlijk helemaal niet meer stuk. Monopoly op zijn best.
Eén van de wegen die de voorstanders van energetische monopoly ook graag gebruiken is de voorstanders van HE afschilderen als naïef en ze op alle mogelijke vlakken belachelijk maken, er denigrerende etiketten op plakken en ze wegsteken in hokjes (wat niet te verbazen is gezien ze blijkbaar graag in hokjes denken) of trachten de mond te snoeren via regels die ze zelf constant met de voeten treden, geen altenratief, onwerkbaar, verkeerd plan, enz.
Terwijl dag na dag duidelijker wordt dat energie opgewekt via HE steeds goedkoper wordt, veel vlugger geïmplementeerd kan worden (toch als men geen stokken in de wielen blijft steken en budgetten niet in bodemloze putten blijft verdrinken), zowel gemeenschappelijk en lokaal kan uitgevoerd worden (maar dat laatste mag zeker niet gebeuren want de winsten moeten geconcentreerd blijven en energieonafhankelijkheid is uit den boze).
Soit, ieder zijn keuze en ieder de gevolgen van zijn keuze.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Errata: om terug te komen op startpunt van dit topic zelf:
Dat 'm ze dan bouwt. En liefst zo snel mogelijk. Ook de Groenen gaan hem niet meer tegen houden.MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zet de deur volledig open voor de bouw van nieuwe kerncentrales.
Polariseren en plannetjes lanceren is natuurlijk nog iets totaal anders dan ze daadwerkelijk ten uitvoer brengen.
Wat betreft het "nationaliseren" of nog lachwekkender "regionaliseren" van de nucleaire sites is ook nog niet veel in huis gekomen.
Op het minste van het minste, het tijdig verlengen van 2 kerncentraels (en hopelijk ook nog iets om het verlies aan capaciteit op te vangen) is men zelfs nog uit geraakt. Tijd genoeg zeker?