Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Plaats reactie
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

petrol242 schreef:Voor alle duidelijkheid, ik heb enorm te doen met de mensen uit de cultuur en de evenementen. Ik ken een aantal freelance zangers bij de Opera en een pak mensen die in de sector werken. Mijn vader was beroepsmuzikant dus ik kan mij wel inbeelden hoe het in die sector er aan toe gaat.

Dit is gewoon geen goed nieuws. Gaat over Versuz.
80 procent verse buitenlucht en geopende dakpanelen
Het onderzoeksteam van professor Blocken experimenteerde vervolgens met een ventilatiesysteem dat 80 procent verse binnenlucht naar binnen blies. Zo zakten de CO2-waarden naar 881 ppm. Zodra de (vijf) dakpanelen werden geopend zakte de CO2-hoeveelheid verder naar 811 pprm.

Goed nieuws, alleen verbruikt een ventilatiesysteem op volle kracht bijzonder veel energie. Daarbij waren er slechts 1.400 bezoekers aanwezig, 60 procent van de capaciteit.

Bij een volle capaciteit (2.500 personen) en 20 procent verse buitenlucht, zou de CO2-waarde overigens stijgen tot wel 3.000 ppm. En zelfs met 80 procent buitenlucht en geopende dakpanelen zouden 2.500 fuifnummers nog steeds een veel te hoge CO2-uitstoot te produceren van wel 1.397 ppm.

De CO2-uitstoot wordt vaak gebruikt als indicator voor de binnenluchtkwaliteit en als indicator voor de mate van luchtverversing van drukbezette ruimten
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Hoeveel van het geld voor "de zorg" is idd uitgegeven aan vastgoedmaatschappijen?
De Vlaming/Belg stemt voor partijen die de zorg willen uitkleden, dus je kan het de regeringen nauwelijks kwalijk nemen. Dit is gewoon het beleid waarvoor gestemd is.
Als je €100 hebt om uit te geven, ging vroeger €100 naar gebouwen, personeel & verzorging.
Nu gaat van diezelfde €100 eerst nog €15 naar de aandeelhouders.
Tel uit de winst voor de zorg :).
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Merci boonpwz voor de bijdrage. Luchtverversing is ook belangrijk zonder corona. Dus eigenlijk zitten we dikwijls in slechte lucht. Een mogelijkheid zou zijn om scrubbers te installeren die de CO2 uit de lucht halen, maar ten tijde van corona zegt het niks over de rest van de kwaliteit van de lucht en of er viruspartikels in zitten.

Nog een interessant gegeven uit de resultaten van mijn dochter haar PCR-test :
pcr-.jpeg
(607.55 KiB) Nog niet gedownload
Er is naar mutaties gezocht. De negatieve K417N duidt dat het niet om de omicron variant gaat. De andere twee mutaties L524R en P681R duiden duidelijk op de delta variant.
Edit : ook hier een hogere Ct-waarde voor het S-eiwit, vermoedelijk door vaccinatie.
Gebruikersavatar
timmermc
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 900
Lid geworden op: 07 nov 2012, 18:00
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Bedankt: 35 keer

petrol242 schreef:Dus eigenlijk zitten we dikwijls in slechte lucht. Een mogelijkheid zou zijn om scrubbers te installeren die de CO2 uit de lucht halen, maar ten tijde van corona zegt het niks over de rest van de kwaliteit van de lucht en of er viruspartikels in zitten.
In een rusthuis mij bekend, stond de afzuiging/luchtverversing compleet uit tijdens de dag en slechts enkele uren aan in de vroege morgen.
Dat was niet alleen om de elektriciteitsrekening van deze motoren te minderen maar vooral om niet snel te moeten wisselen van filters in de luchtverversings groepen. Deze filters waren nogal duur in aankoop en konden niet herbruikt worden.

Eigenlijk ben ik wel benieuwd of het nu werkt sinds corona.
In die vijf jaren dat ik wekelijks een paar keer op bezoek ging, heb ik nooit gehoord dat de kanalen wel eens gereinigd werden :|
Aan zee schijnt de zon altijd...☀️
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

De financiering was al veel langer een probleem bij de ziekenhuizen. De Block was eraan bezig maar het schoot niet op, ondertussen is ze even verbrand als haar stock mondmaskers. Dat De Block zelf arts was hielp ook niet altijd, ze kende daardoor heel goed de problemen en belangen maar anderzijds wist ze die ook heel goed te beschermen als arts.

Ik denk inderdaad dat we de financiering beter helemaal herbekijken. Er is al vordering gemaakt met het groeperen van ziekenhuizen. Moet elke zorg werkelijk in elk ziekenhuis aangeboden worden en kunnen we niet beter meer zaken concentreren zodat de efficiëntie en resultaten voor de patiënten verbeteren? Beter met minder dus kan als je het slim aanpakt. Ook de verloning is een zaak waarbij er enorme verschillen zijn tussen artsen en specialisten. Verschillen die soms onuitlegbaar zijn. Artsen die bijdragen aan de financiering van het ziekenhuis willen uiteraard zoveel mogelijk "presteren" en voeren dus vanalles uit om opbrengsten te genereren, dat kan beter door verloning per behandeling ipv per prestatie.

Het systeem van de wijkgezondheidscentra toont ook dat het anders kan. Daar zijn diverse specialiteiten gegroepeerd en wordt de derdebetalersregeling toegepast. De patiënt betaalt zelf niet meer maar moet zich uiteraard in zijn centrum laten behandelen. De artsen zijn daar gemotiveerd om preventief te werken want minder zieken betekent in dit systeem minder kosten en dus meer opbrengst. Kortom het omgekeerde van wat nu in de ziekenhuizen het geval is. Men klaagt over uitstel van zorg maar dat betekent voor ziekenhuizen en artsen ook uitstel van inkomsten. Zij verdienen meer als er meer zieken zijn :bang:

Een goede evolutie is ook de omschakeling van de ziekenfondsen naar gezondheidsdiensten die vooral op preventie werken. Preventie is altijd veel beter dan genezen. Hier is nog veel winst te halen door gezonder te eten en meer te bewegen. Ook milieu speelt een rol want momenteel zijn we bezig onszelf te vergiftigen. Bedrijven die pfos in de schelde dumpen krijgen nog een eeuwigdurende vergunning!!!

En dan de privatisering van oa zorg. Het wordt altijd verkocht als verbetering maar vaak komt het neer op minder keuze tegen een hogere prijs. Veel mensen die uit de boot vallen en geld dat naar investeerders gaat ipv naar zorg. Zorg zou geen winst moeten maken en zou moeten gaan over mensen een beter leven te geven ondanks hun gezondheid, hen langer gezond houden ipv de rekeningen gezond houden,...
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Naar aanleiding van "een kettingbrief op het internet waarin moord en brand geschreeuwd wordt over de mondmaskerplicht voor kinderen in het basisonderwijs" heeft Gezondheid en Wetenschap een factcheck gepubliceerd over mondmaskers voor kinderen:
In een aantal landen, waaronder België, zijn kinderen vanaf 6 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op school. Kinderen vinden dat zeker niet altijd leuk. Wetenschappelijk onderzoek toont wel dat mondmaskerplicht op school de verspreiding van het virus vermindert, en dat het veelvuldig dragen geen enkele negatieve impact heeft op de gezondheid van het kind. Een mondmasker hindert de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxidegas niet: beide gaan los doorheen papier en stof. Daarom is er geen impact op de immuniteit van het kind, laat staan op het leervermogen of de hersenfuncties.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Toch misschien wat meer onderzoek nodig naar de impact van maskers op intelligentie want dat zou voor Aalst wel veel kunnen verklaren :lol:
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

CCatalyst schreef:Een mondmasker hindert de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxidegas niet
Er zijn tientalle filmpjes te vinden die dit bevestigen...

En over de luchtkwaliteit in de scholen...
Ingenieur legde vorig jaar plan op tafel om álle Vlaamse klassen coronaproof te maken: "Maar minister Ben Wets veegde het van tafel"

https://www.hln.be/dossier-exclusief-vo ... ~a6f24b15/
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Er is net een update versie gekomen van Alex Sigal zijn onderzoek "SARS-CoV-2 Omicron has extensive but incomplete escape of Pfizer
BNT162b2 elicited neutralization and requires ACE2 for infection
"

Voor wie het interesseert : https://secureservercdn.net/50.62.198.7 ... -Sigal.pdf

We further refined the sequencing, added an estimate for vaccine protection, and discuss the R346K mutation in this isolate.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Dizzy schreef: Moet elke zorg werkelijk in elk ziekenhuis aangeboden worden en kunnen we niet beter meer zaken concentreren zodat de efficiëntie en resultaten voor de patiënten verbeteren? Beter met minder dus kan als je het slim aanpakt.
Nee, want dan krijg je dus dit waar we nu middenin zitten
Dizzy schreef: Ook de verloning is een zaak waarbij er enorme verschillen zijn tussen artsen en specialisten. Verschillen die soms onuitlegbaar zijn. Artsen die bijdragen aan de financiering van het ziekenhuis willen uiteraard zoveel mogelijk "presteren" en voeren dus vanalles uit om opbrengsten te genereren, dat kan beter door verloning per behandeling ipv per prestatie.
Ja, maar dat is het probleem niet echt, nu is het personeel overwerkt omdat artsen & specialisten kost wat kost 7/7 willen blijven opereren (om hun zesde villa in spanje af te betalen ?)
Dizzy schreef: Het systeem van de wijkgezondheidscentra toont ook dat het anders kan. Daar zijn diverse specialiteiten gegroepeerd en wordt de derdebetalersregeling toegepast. De patiënt betaalt zelf niet meer maar moet zich uiteraard in zijn centrum laten behandelen. De artsen zijn daar gemotiveerd om preventief te werken want minder zieken betekent in dit systeem minder kosten en dus meer opbrengst. Kortom het omgekeerde van wat nu in de ziekenhuizen het geval is. Men klaagt over uitstel van zorg maar dat betekent voor ziekenhuizen en artsen ook uitstel van inkomsten. Zij verdienen meer als er meer zieken zijn :bang:
Nee, eerstelijnszorg moet bij de huisarts blijven...ik vertrouw iemand die mij kent, niet iemand die mijn medisch dossier kent.

Zorg zou geen winst moeten maken en zou moeten gaan over mensen een beter leven te geven ondanks hun gezondheid, hen langer gezond houden ipv de rekeningen gezond houden,...
Dream on, zou ik zeggen...
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Wat ik altijd raar gevonden heb, en het zal wel aan den aard van het beestje liggen, is dat we wel degelijk weten waar we ontsporen en er niks aan doen. En of dat nu de zorg is, of een coronacrisis, of klimaat en milieu, transport, noem maar op, de oplossingen liggen voor onze neus. En als we dan zeggen, laat het ons oplossen is het van "Dream on".
Plots gaat het niet meer, kan het niet meer, is er geen geld, laat het systeem het niet toe, maar voornamelijk willen we niet meer en blijven we voor dezelfde gangsters een stem uitbrengen. Soms denk ik echt dat we genaaid willen worden en lijkt het alsof TINA ons een goei koek op ons bakkes heeft gegeven.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

petrol242 schreef:is dat we wel degelijk weten waar we ontsporen en er niks aan doen
coronacrisis, of klimaat en milieu, transport, noem maar op, de oplossingen liggen voor onze neus.
Dat is inderdaad zo.
De oplossingen zijn kristalhelder. Alleen ontbreekt het - niet enkel in België - aan politici die verder willen gaan dan "pappen en nathouden" en die zich enkel bekommeren om hun eigen achterban.
Als GLB beweert dat hij strijdt voor de liberale waarden en tegelijk een poetsvrouw meer loonbelastingen laat betalen dan een voetballer, dan weet je dat er stront aan de knikker zit. En inderdaad, GLB zit tot over zijn oren in het voetbal. In andere tijden zou dat gewoon plat corruptie genoemd worden. In BE is dat "gelobby".
De belangenvermenging waar Trump zo goed in was, gebeurt in BE net zo goed.

Dus ja, we weten wat er moet gebeuren, in elk van die dossiers.
En we verkiezen politici die van de kracht van hun middelvinger op te steken, hun handtekening gemaakt hebben.
En dus blijven we aanmodderen.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

Dizzy schreef:De financiering was al veel langer een probleem bij de ziekenhuizen.
er zijn problemen in de gezondheidszorg maar is dat geen ander thema?
hoe kun je je zorg zo organiseren dat je iets als corona, gebeurt 1x per eeuw, zonder maatregelen aan zou kunnen?
lijkt mij onmogelijk te zijn, zelfs met 5000 bedden op ic zou de zorg volledig kapseizen als je geen maatregelen neemt.
Ik denk inderdaad dat we de financiering beter helemaal herbekijken.
vandaag wordt alles neoliberaal bekeken
allemaal korte termijn en enkel de kostprijs/winst op die korte termijn

een stuur vastvijzen in de volvo fabriek of een patiënt wassen in de kliniek is vandaag hetzelfde. door het sneller te doen bespaar je geld/vehroog je de winst. de winst die je haalt doordat een een verpleegster tijd kan maken voor patiënten, goed voor hun welzijn, is onmeetbaar
maar dat is een groter maatschappelijk probleem dat je overal terug ziet.

Qua zorg is preventie uiteraard het belangrijkste maar dat gaat dan in tegen eht belang van velen die per prestatie betaald worden.
dit geldt ook voor veel huisartsen. er zijn er genoeg die voor elk voorschrift een consultatie willen kunnen aanrekenen, simpelweg omdat het voor fhen economisch noodzakelijk is in ons huidig systeem.
de MRi in de kliniek moet 12uur/dag draaien. dat is economisch noodzakelijk voor hen, medisch vaak onzinnig.

Maar dit zie je overal terug.
Petrol haalde het al aan
het ocmw is opgericht om voor zieken, armen, ouden en gehandicapten te zorgen. Vandaag zijn de ocmw's opgesplitst, oa al die zorgbedrijven, en ineens zijn die ouden en gehandicapten allemaal klanten geworden. Wie niet kan betalen vliegt eruit.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Aan meer dan 1 topic gerelateerd, maar COVID-19 speelt m.i. de grootste invloed.

Resultaten peiling VTM/HLN en Franstalige tegenhangers:

=> Flinke klop voor de meeste regeringspartijen vergeleken met vorige verkiezingen, vooral CD&V (wellicht door zorgaanpak/Beke), Groen (gascentrales/TVDS), N-VA (COVID-19 aanpak/Weyts+Jambon), Open VLD (alles/iedereen). Die laatste scoort bijzonder slecht.
=> Uitzonderingen: Vooruit (VDB) gaat er op vooruit. Aan Franstalige zijde ook een opmerkelijke winst voor MR (kernuitstap/GLB)
=> Alle extremistische partijen gaan er opnieuw goed op vooruit, 1 op 4 Vlamingen kiest nu VB, PVDA klimt over Groen
=> VB+N-VA combo gaat er ook op vooruit omdat VB nog steeds meer wint dan N-VA verliest (ergo geen 100% communicerende vaten - VB haalt nieuwe kiezers grotendeels maar niet enkel bij N-VA). De combo VB+N-VA haalt voor het eerst >50% in Vlaanderen.

Zoals steeds dezelfde bedenkingen: grote lijnen peilingen komen doorgaans uit maar details kunnen anders uitlopen, mensen zijn aan de telefoon minder geneigd hun voorkeur voor een extremistische partij uit te spreken dan in het stemhokje, en omgekeerd scoort Groen in peilingen doorgaans beter dan in het echt
Laatst gewijzigd door CCatalyst 11 dec 2021, 11:12, in totaal 4 gewijzigd.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

iceke schreef:
Dizzy schreef: Moet elke zorg werkelijk in elk ziekenhuis aangeboden worden en kunnen we niet beter meer zaken concentreren zodat de efficiëntie en resultaten voor de patiënten verbeteren? Beter met minder dus kan als je het slim aanpakt.
Nee, want dan krijg je dus dit waar we nu middenin zitten
Hoezo? nu is de zorg erg versnipperd en zijn er ziekenhuizen die veel slechtere resultaten halen voor bepaalde behandelingen omdat ze er te weinig doen en dus ervaring ontbreken. Ook moet je dure apparatuur overal voorzien die moet afbetaald worden/renderen, ook dat werkt overconsumptie in de hand. Het zegt genoeg dat we soms op buitenlandse patiënten moeten rekenen om machines af te betalen.
iceke schreef:
Dizzy schreef:Ook de verloning is een zaak waarbij er enorme verschillen zijn tussen artsen en specialisten. Verschillen die soms onuitlegbaar zijn. Artsen die bijdragen aan de financiering van het ziekenhuis willen uiteraard zoveel mogelijk "presteren" en voeren dus vanalles uit om opbrengsten te genereren, dat kan beter door verloning per behandeling ipv per prestatie.
Ja, maar dat is het probleem niet echt, nu is het personeel overwerkt omdat artsen & specialisten kost wat kost 7/7 willen blijven opereren (om hun zesde villa in spanje af te betalen ?)
Dat is precies het probleem. Door de prestaties als verloning te gebruiken zijn mensen uiteraard geneigd om er zoveel mogelijk te doen. Meer prestaties en zieken levert meer op dan minder zieken. Als artsen meer betaald worden voor hun werk ongeacht het puur aantal prestaties zullen ze minder geneigd zijn om er zoveel mogelijk te doen en worden onnodige prestaties vermeden. Dat betekent meer tijd voor de arts en besparing voor de zorg.
iceke schreef:
Dizzy schreef:Het systeem van de wijkgezondheidscentra toont ook dat het anders kan. Daar zijn diverse specialiteiten gegroepeerd en wordt de derdebetalersregeling toegepast. De patiënt betaalt zelf niet meer maar moet zich uiteraard in zijn centrum laten behandelen. De artsen zijn daar gemotiveerd om preventief te werken want minder zieken betekent in dit systeem minder kosten en dus meer opbrengst. Kortom het omgekeerde van wat nu in de ziekenhuizen het geval is. Men klaagt over uitstel van zorg maar dat betekent voor ziekenhuizen en artsen ook uitstel van inkomsten. Zij verdienen meer als er meer zieken zijn :bang:
Nee, eerstelijnszorg moet bij de huisarts blijven...ik vertrouw iemand die mij kent, niet iemand die mijn medisch dossier kent.
Je hebt het blijkbaar niet goed begrepen. Het wijkgezondheidscentrum heeft personeel in diverse disciplines. Uw arts in een centrum kent u ook niet minder goed dan eentje die alles alleen probeert te beredderen. Hij heeft echter collega's in andere disciplines die u ook kunnen helpen indien nodig en net beter op de hoogte zijn van uw dossier. Ook kan men beter patiënten bespreken onder elkaar en ervaring uitwisselen. Als uw arts niet beschikbaar is kan je terecht bij een collega die uw dossier heeft en kent. Je zal dus altijd een arts ter beschikking hebben wat niet het geval is bij een praktijk van een arts die alleen werkt. Als u bij zo'n arts dringend zorg nodig heeft en hij is niet beschikbaar, dan komt u pas echt bij iemand terecht die uw dossier niet heeft en u helemaal niet kent. U zal deze wel moeten vertrouwen of u kan wachten tot uw arts terug is en weer tijd heeft. Het kan zijn dat hij het erg druk heeft door de coronacrisis en uw zorg als minder dringend beschouwd wordt :wink:
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Zoals steeds dezelfde bedenkingen: grote lijnen peilingen komen doorgaans uit maar details kunnen anders uitlopen, mensen zijn aan de telefoon minder geneigd hun voorkeur voor een extremistische partij uit te spreken dan in het stemhokje, en omgekeerd scoort Groen in peilingen doorgaans beter dan in het echt
PTB/PVDA haalt nu 19 "zetels" (fictief, want "maar" een peiling), dat is bijna zoveel als de NVA (20 in de peiling).

Toch gek dat partijen die niets doen of gedaan hebben, toch zoveel mensen kunnen bekoren.
Zoals uit de Brexit al bleek: mensen willen bedrogen worden :).

Opmerkelijk dat Vooruit, met Frank VDB, er op vooruit gaat.
Samen met de stoken GLB/MR. Aangezien hij zich beloond weet, zullen we nog meer van die stokebrand moeten slikken.
Al heeft hij wel net bakzeil gehaald in de discussie met JL Crucke.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef:Opmerkelijk dat Vooruit, met Frank VDB, er op vooruit gaat
Wie van de aanpak van Frank VDB houdt, die houdt per definitie niet van de aanpak van Jambon (Weyts). Die twee staan elk overlegcomité lijnrecht tegenover elkaar qua visie, het was ook nav een opmerking van Jambon dat VDB ontploft is op het vorige overlegcomité.

Ik vraag me daarom toch af wat het waarheidsgehalte is van het idee dat Weyts massaal aan het scoren is (of was) met z'n beleid. Deze poll is weliswaar vorige week afgenomen, niet de beste week voor Weyts, of net wel?
Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 5132
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 156 keer
Contacteer:

CCatalyst schreef:Naar aanleiding van "een kettingbrief op het internet waarin moord en brand geschreeuwd wordt over de mondmaskerplicht voor kinderen in het basisonderwijs" heeft Gezondheid en Wetenschap een factcheck gepubliceerd over mondmaskers voor kinderen:
In een aantal landen, waaronder België, zijn kinderen vanaf 6 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op school. Kinderen vinden dat zeker niet altijd leuk. Wetenschappelijk onderzoek toont wel dat mondmaskerplicht op school de verspreiding van het virus vermindert, en dat het veelvuldig dragen geen enkele negatieve impact heeft op de gezondheid van het kind. Een mondmasker hindert de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxidegas niet: beide gaan los doorheen papier en stof. Daarom is er geen impact op de immuniteit van het kind, laat staan op het leervermogen of de hersenfuncties.
Ik lees ook negatieve effecten, maar bon.
Ik lees vooral ook:
Maskers worden voor alle kinderen afgeraden tijdens het sporten.
Imo dus ook op de speelplaats.

Ik had gehoopt dat met de huidige cijfers de week sluiting van de scholen niet zou door gaan, maar dat is natuurlijk wishful thinking.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

NuKeM schreef: Imo dus ook op de speelplaats.
Jep, maskers kunnen perfect af op de speelplaats. Ik weet dat er zijn die niet akkoord gaan, maar ik wacht nog steeds op het bewijs van significante transmissie in open lucht (echt open lucht, geen tenten/stadiums). Er zijn wel wat signalen dat Omicron daar sterker in zou zijn.
NuKeM schreef:Ik had gehoopt dat met de huidige cijfers de week sluiting van de scholen niet zou door gaan, maar dat is natuurlijk wishful thinking.
Welke huidige cijfers? De PR% bij 0-9 in het dagrapport van gisteren was 25%. In andere leeftijdsgroepen zien we wel dalingen, daarin heeft men ook al eerder maatregelen genomen zoals het verplichte telewerk, wat de tweede grootste cluster aanpakt na de scholen. Voor de daling van het absolute aantal gevallen moet opgemerkt worden dat het aantal testen de voorbije week ook lager lag (nieuwe teststrategie).

De bezetting op ICU stijgt nog steeds, hoewel die stijging ook begint te vertragen. Maar er is vandaag nog zeker geen ruimte voor versoepelingen. Het zou alleen maar het verkeerde signaal geven dat we het wel weer wat losser kunnen doen. Bovendien is het volgende overlegcomité pas gepland wanneer de scholen al hun extra week vakantie begonnen zijn.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Nieuwe dag, nieuwe mop...wat gaat het volgende zijn ? Booster in't frituur of aan de bar ?

https://www.standaard.be/cnt/dmf20211211_96680599
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1573
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Bedankt: 70 keer

Thuis in uw apotheekkastje naast den Dafalgan. 8)
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Maar er is vandaag nog zeker geen ruimte voor versoepelingen.
Dan heb je toch buiten de politici met hun wispelturige achterban gerekend :).
Ik hoor al een week niets anders dan voorstellen en "ballonnetjes" om te versoepelen.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Versoepelen, terwijl ze in de UK al aan de alarmbel trekken...

https://www.hln.be/buitenland/zonder-ex ... ~af4e68dd/

Zonder nieuwe beperkende maatregelen stevent het Verenigd Koninkrijk af op een nieuwe golf van coronabestemmingen met de omikronvariant. Dat blijkt uit een studie van de Londen School of Hygiene and Tropical Medicine, waar de Belg Peter Piot directeur is. Het aantal extra doden zou kunnen oplopen van 25.000 tot 75.000 tegen eind april, afhankelijk van hoe goed de vaccins bescherming bieden.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

aah, ons zorgenkindje Brussel : https://www.hln.be/nieuws/de-hopeloze-v ... ~a65da7eb/

Maar hoe zou het eigenlijk met de cijfers zijn laagst gevaccineerd vs hoogst gevaccineerd. :angel:


Afbeelding

Afbeelding
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Vrijdag mijn booster gehad en buiten een pijnlijke arm geen enkele bijwerking. Zelfde toen ik griepprik kreeg woensdag ook enkel dat.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

boonpwnz schreef:Vrijdag mijn booster gehad en buiten een pijnlijke arm geen enkele bijwerking.
Als je Moderna kreeg is het dan ook maar een halve dosis hé. Om een of andere reden is die even effectief dan een volle pfizer :))
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

phil48 schreef:Als je Moderna kreeg
Voorlopig is het nog allemaal Pfizer dacht ik... pas na nieuwjaar zou men overschakelen op Moderna volgens mij.

Ik heb donderdag m'n booster gehad... een Pfizer na initieel 2x Astra Zenica.

Vandaag heb ik nog wat lichte pijn als ik op de plek duw, de vorige dagen was het wat stijver.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

Mijn vrouw en ik (beiden 75+) hebben een moderna prik gekregen...
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

terzijde,
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/10 ... n-de-zorg/

zorginstellingen hebben zichzelf zo de nek omgewrongen dat ze nu al interimmers en studenten zoeken
in normale tijden al zo bespaart dat 2j corona hen nu echt doet crashen

door de lage lonen, de enorme werkdruk, dramatische lonen was het al moeilijk
nu is er uiteraard uitval door corona en volk dat vertrekt.

privatisering is beter?
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

DarkV schreef:Voorlopig is het nog allemaal Pfizer dacht ik..
Het is bijna allemaal Moderna omdat ze daar nog genoeg op het schap van hebben liggen.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Bij mij stond er op het ticket pfizer :beerchug:
(comirnaty)

En de vorige waren ook pfizer.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

boonpwnz schreef:Bij mij stond er op het ticket pfizer
Iedereen die ik ken die nu z'n booster krijgt is Pfizer, ook in het vaccinatie centrum wist men dit te vertellen (al is dat elders blijkbaar anders op basis van wied z'n post).

Voor zover ik begrepen heb/had heeft men nog genoeg voorraad van Pfizer tot nieuwjaar... daarna zou het Moderna worden (al klopt dat verhaal dus ook niet helemaal).
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

Pengu schreef:
boran_blok schreef:Kijk, van dit krijg ik dus de kriebels hé Afkoelweek maakt reizen goedkoop
Ik krijg dan weer de kriebels bij het lezen van nieuwsberichten over Weyts en zijn aanpak. Het is van de pot gerukt dat die vent alles gewoon al de hele tijd tegenwerkt ten koste van de algemene gezondheid van de samenleving. Er zijn onnodig mensen gestorven door zijn lakse aanpak. Ik kots van heel dat NVA-theather. Bende kleine kinders dat het zijn.
Ik wordt razend van berichten
- over een afkoelweek die reizen goedkoper maakt
- Jambon die al spreekt over versoepelingen met het oog op het O.C. van 22/12
- "gestoorde Weyts" die kost wat kost de scholen wil open houden; hij was beter minister van dierenwelzijn gebleven maar ook daar stelt zich het probleem dat die nog meer inzicht hebben dan deze eminentie
- plannen van de NMBS om in de kerstvakantie het reizen met 2 goedkoper te maken
- ...

Hoe dom en lomp kan men zijn dit terwijl deze zoveelste golf nog volop woedt. De curve daalt geleidelijk maar de ziekenhuizen staan nog steeds onder druk.

Het lijkt erop alsof men een brandende wagen gaat blussen met ... benzine
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

koenraaddeconinck schreef:Hoe dom en lomp kan men zijn dit terwijl deze zoveelste golf nog volop woedt.
Niet enkel dat er nu een golf woedt, maar voorbeelden uit het buitenland leren ons ook dat we best "een buffer" aanleggen tegen dat omikron hier écht goed voet aan grond zet.
Een hoog plafond is dus heel risicovol.
powaq
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 944
Lid geworden op: 16 sep 2008, 11:43
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 62 keer

koenraaddeconinck schreef:Hoe dom en lomp kan men zijn dit terwijl deze zoveelste golf nog volop woedt. De curve daalt geleidelijk maar de ziekenhuizen staan nog steeds onder druk.
Het feit dat men kiest voor figuren zoals Jambon en Weyts (en dat die zelfs populair is op een of andere manier??) toont enkel maar aan hoe dom en lomp de gemiddelde kiezer is. We doen het ons zelf aan..
Het geeft mij 0,0 hoop dat het ooit op een verantwoorde manier gaat aangepakt worden. Laat staan issues zoals klimaat, wat eigenlijk in weze nog een véél groter probleem is dan corona.
Het politiek geheugen van de kiezer heeft ook maar een capaciteit van 48u. Bij de volgende verkiezingen is men alle achterlijkheid vergeten.

iceke schreef:Nieuwe dag, nieuwe mop...wat gaat het volgende zijn ? Booster in't frituur of aan de bar ?

https://www.standaard.be/cnt/dmf20211211_96680599
Waarom een mop? Je moet geen arts zijn om een spuit te kunnen zetten hé, laat staan dat het altijd onder toezicht van een arts gebeurt, laat me niet lachen. Ik begrijp totaal niet het probleem van de artsen (buiten dat het hen inkomsten kost..). Straffer nog, ik vind het onverantwoord van hen om hier tegen te zijn.
Alles wat kan helpen om de toegang tot vaccinatie te vergroten en vergemakkelijken is een goede zaak.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Jambon, is dat die verantwoordelijke die zijn paswoord op zijn computer plakt? :bang:

Inbreken hoeft niet, de sleutel ligt in het beste geval onder de mat, naast het dossier Chovanec. Maar wie breekt nu in als het huis in brand staat?
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

powaq schreef:Het feit dat men kiest voor figuren zoals Jambon en Weyts (en dat die zelfs populair is op een of andere manier??) toont enkel maar aan hoe dom en lomp de gemiddelde kiezer is. We doen het ons zelf aan..
Dat is in mijn ogen slechts gedeeltelijk waar. Ja, kiezers kiezen voor totaal incompetente leiders maar met de kiezer zijn wil wordt in België geen rekening gehouden. Neen, de traditionele partijen hebben maar één doel: VB buiten spel zetten en houden en al moet men nog 80 partijen oprichten om met een coalitie van alle 80 het VB nog altijd aan de kant te houden, dan zal men die 80 partijen oprichten.

En men kan voor of tegen VB zijn ... ik stel alleen maar vast dat de meer dan 30% van de kiezers die ze vertegenwoordigen, zowel lokaal als Federaal en Vlaams, genegeed worden.

België: een democratie ???? Maar bon, nu zijn we off-topic aan het geraken en ik weet niet of dat het corona beleid van VB zoveel beter zou zijn ... Maar ze krijgen natuurlijk ook nooit de kans om het te bewijzen.

En VB'ers: allemaal racisten? Forget it :!: Velen die dit geknoei van de traditionele partijpolitiek die al decennia woedt en waar al tal van posts ook aan gewijd zijn, gewoon kotsbeu zijn.
powaq schreef:Het geeft mij 0,0 hoop dat het ooit op een verantwoorde manier gaat aangepakt worden. Laat staan issues zoals klimaat, wat eigenlijk in weze nog een véél groter probleem is dan corona.
Het politiek geheugen van de kiezer heeft ook maar een capaciteit van 48u. Bij de volgende verkiezingen is men alle achterlijkheid vergeten.
Inderdaad, die hoop is ijdel en mag je opbergen.

Wat het klimaat betreft, moet men ook realistisch blijven. België is een qua grootte een speld in een hooiberg en onze politici vertegenwoordigen 10 miljoen burgers. Neen, de grote spelers blijven de VS, Rusland, China etc. gewoon omdat Europa een dikke flop is. Een verenigd Europa bestaat niet. Het is enkel een monsterachtig, geldverslindend gedrocht.

België mag morgen een beleid hebben dat maakt dag geen microgram CO2 nog uitgestoot wordt. Op wereldschaal is dat de spreekwoordelijke scheet in de fles.

Maar nu weer on-topic zeker ??
iceke schreef:Nieuwe dag, nieuwe mop...wat gaat het volgende zijn ? Booster in't frituur of aan de bar ?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20211211_96680599
Waarom een mop? Je moet geen arts zijn om een spuit te kunnen zetten hé, laat staan dat het altijd onder toezicht van een arts gebeurt, laat me niet lachen. Ik begrijp totaal niet het probleem van de artsen (buiten dat het hen inkomsten kost..). Straffer nog, ik vind het onverantwoord van hen om hier tegen te zijn.
Alles wat kan helpen om de toegang tot vaccinatie te vergroten en vergemakkelijken is een goede zaak.[/quote]

Laat ons ernstig blijven:
- een verpleegkundige mag een inspuiting geven en een apotheker zou dat niet mogen. Laat me lachen.
- de artsen zijn oh zo overbezet en zijn totaal overbevraagd maar hulp is niet welkom .... :bang: :bang:
- bij een acute anafalactysche schock kunnen ook nog altijd de hulpdiensten verwittigd worden.

Inderdaad, alles wat kan helpen om de toegang tot vaccinatie te faciliteren, is meer dan OK.

@Iceke, het is toch niet omdat jij anti-vaxxer bent dat je een ander de toegang tot vaccinatie gaat bemoeilijken? Jij bent toch voor de absolute vrijheid van elk individu?

@Petrol242: dank voor uw updat ivm het onderzoek van Patrick Sigal. Ik bekijk dit nog eens van zodra tijd ...
enta
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 34
Lid geworden op: 13 maa 2020, 18:38
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 2 keer

Ondertussen gaan er in het VK, door zelfs het leger in te schakelen (!) 1 miljoen boosterprikken per dag gezet worden. O.a. om Omikron te counteren.
https://www.tijd.be/dossier/europareeks ... 53157.html

Ondertussen in dit land gaan (de bulk van?) de vaccinatiecentra tussen kerst en nieuwjaar dicht.

Puur wetenschappelijk en objectief bekeken, hoe sneller meer mensen 3de prik hoe minder besmettingen en zwaar zieken. Hoe minder druk op het zorgpersoneel.

Waarom is er geen '5 minuten politieke moed' om iets soortgelijks te organiseren? Waar zijn de informatiecampagnes om mensen op te roepen en te motiveren om zich nog eens te laten inenten? Ik begrijp dit echt niet..

Ik heb aan praktische bezwaren gedacht maar kan er niet meteen vinden.
Excuses dat vrijwilligers van vaccinatiecentra 'uitgeput' zouden zijn durf ik in twijfel te trekken. Alleen al uit eigen ervaringen en van kennissen van 'drukte' in de vaccinatiecentra bij de tweede prik. Die er dus totaal niet was. Bulk van de vrijwilligers die met hun duimen zaten te draaien 90% van de tijd.
Vaccins zelf lijken mij ook meer dan voldoende in voorraad om het tempo op te krikken?
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

Eén antwoord: "This is typical Belgium ..."
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

enta schreef: Ik heb aan praktische bezwaren gedacht maar kan er niet meteen vinden.
Excuses dat vrijwilligers van vaccinatiecentra 'uitgeput' zouden zijn durf ik in twijfel te trekken.
vrijwilligers werken gratis
dat zij kerst en nieuw gewoon thuis willen vieren lijkt me evident
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”