petrol242 schreef:heist_175 schreef:Het is een Europees systeem van CO2 emmissierechten dat onze beste garantie is dat de gascentrales zo weinig mogelijk zullen draaien.
Het ETS systeem is een pervers systeem waarbij je markt regulerende voorwaarden inbouwt als incentive om zogezegd minder CO2 uit te stoten door er een prijs aan te hangen.
Verbieden gaat niet zo snel gebeuren. Laat de vervuilers zichzelf maar uit de markt prijzen, inclusief gasgestookte backupcentrales. De backup gaat zo duur worden, door de uitstootrechten, dat het écht backup zal zijn. Goedkopere alternatieven krijgen zo vrij baan.
@"vervuiler betaalt" werkt niet
Zoek eens op hoe het met de EURO1 etc motoren gegaan is. Dat werd niet verboden, maar wel dusdanig duur gemaakt door jaarlijkse BV, dat die auto's niet meer rondrijden. Dus geen verbod, wel een duidelijke incentive om de auto niet meer te gebruiken.
Hetzelfde voor de VAA onder DiRupo, vooral "rijken" werden getroffen, met auto's voorzien van potente motoren. Ondanks het "rijkere" publiek, stortte de markt van dure/snelle wagens compleet in. De échte elite (privévliegtuig etc) is maar een fractie van een fractie en die zal je nooit treffen, staat u er niet blind op.
CCatalyst schreef:petrol242 schreef:
Dus ik probeer dat politiek debat even uit de vergelijking te zetten om naar echte oplossingen te komen.
Ja, maar ik denk echt niet dat het uit de vergelijking te zetten is.
Dat klopt.
De NVA heeft zichzelf 2 minuten politieke roem gekocht door de gascentrale in Vlaams Brabant op provinciaal niveau te weigeren, ondanks het feit dat alle adviezen positief waren.
Nu komt het dossier bij Zuhal Demir die - ondanks dat Vlaanderen/België een rechtstaat is - gedreigd heeft om gewoon politiek spel te spelen. Het écht pijnlijke is dat ze alleen maar kan verliezen. Ofwel zet ze de eigen NVA in de provincie in de wind, wat bizar zou zijn omdat die NVA'ers net de opdracht hadden gekregen om Groen en/of de federale regering wat te pesten. Ofwel zet ze de haven van Antwerpen en die van Gent een serieuze pad in de korf door de weigering van de gascentrale te bevestigen. Let op: de weigering was niet gebaseerd op CO2, maar wel op stikstof-uitstoot.
Zuhal Demir heeft er zelf regels over uitgevaardigd, nadat een rechter een staluitbreiding geweigerd had. Als ze nu de regels die ze zelf opsteld heeft, niet gaat toepassen (mocht ze de regels toepassen, zou ze de provinciale NVA moeten overrulen), dan is het hek van de dam.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210808_97647494
Vlaamse investeringsplannen in ademnood door stikstofregels
Een reeks Vlaamse investeringsprojecten – van gascentrales tot de uitbreiding van de Antwerpse haven – dreigt geblokkeerd te raken door de groeiende chaos rond de stikstofregels.
Demir staat voor een heikele klus. Zeker omdat de juridische onzekerheid en de verwarring groeien over de huidige regels om de impact van de stikstofuitstoot op grote investeringsprojecten in te schatten. De recente afwijziging van de vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde, door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, heeft daar toe bijgedragen, zegt Isabelle Larmuseau, experte milieu- en omgevingsrecht.
‘De gebrekkige weigeringsmotieven in verband met stikstof zijn wraakroepend.’ Zij stelt vast dat Vlaams-Brabant er niet voor terugschrok om positieve adviezen, gebaseerd op de stikstofregels die Demir in het voorjaar uitvaardigde, naast zich neer te leggen. Die tijdelijke regels – officieel: de ‘Instructie stikstofuitstoot’ – kwamen er nadat het Vlaamse stikstofbeleid volledig op de helling gezet was door de vernietiging van de vergunning voor de bouw van een kippenstal.
Onze jongeren - mijzelf incluis - herinneren zich enkel de HBO serie, die in de laatste aflevering uitstekend uitgelegd heeft hoe een kernreactor zichzelf reguleert, en hoe men bewust talloze veiligheidsmechanismes heeft moeten omzeilen om de reactor zo ver te krijgen dat hij dat niet meer kon, en dat het ultieme redmiddel de reactie nog fataal versneld heeft door een gedocumenteerde, maar stilgehouden, designfout die opgelost had kunnen worden
Nukecentrales zijn te duur: zowel in bouw, als operationeel als afbraak/berging.
En niemand maakt zich zorgen over het nucleaire afval?
CO2 is daarentegen wel iets waar men wakker van ligt. Zeker nu de gevolgen alsmaar duidelijker worden, zoals ook deze zomer nog maar eens bewezen. Nogmaals: anno 2021 nog NIEUWE CO2-gascentrales bouwen gaat er bij mij niet in. Want per definitie is dat een politieke commitment om zeker nog decennia met CO2 - veel CO2 - door te gaan. En dan hebben we het nog niet over de geopolitieke afhankelijkheid van autoritaire staten en de immer stijgende kostprijs van gas.
Dat is wat jij wil geloven.
Volgens de CREG zijn er zelfs geen gascentrales nodig, bij een kernuistap. Het is Elia (privébedrijf) dat zegt dat er gascenrales nodig zijn. Nu, mij lijkt het beter om een backup te hebben die je niet nodig hebt, dan geen backup en dan blackout. Geef de uitbaters van de gascentrales een vaste
fee om zich beschikbaar te houden en als een blackout dreigt maakt de kost om het net overeind te houden niet zo veel uit.
Aangezien gas (oa door CO2 rechten) heel duur gaat worden, is dat de beste garantie dat het maar héél spaarzaam gebruikt gaat worden. Dat, gecombineerd met de Europese controle op subsidies etc.
Overigens is het nog niet zeker dat we de gascentrales zullen mogen subsidiëren, dat zou pas een pijnlijke zaak zijn. En niet enkel voor deze federale regering met Groen die de minister van energie levert, maar ook de vorige regering(en) die er ook keihard hun schouders onder gezet hadden. Of zijn we het opstellen van afschakelplannen bij een
brownout vergeten?
Vergeet niet dat Groen, naarmate ze verjongt, meer en meer in de awkward ideologische positie terecht gaat komen om haar eigen CO2-gascentrales weer aan te vallen, ongeacht of ze nu in de regering blijft of niet. Het is nog maar de vraag hoeveel goesting ze zal hebben om dat te doen.
Oh, maar dat gebeurt nu al. Alleen niet zo veel, net omdat het een Groen-minister is.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210805_97802384
De groenen die Groen het leven zuur maken
Het plan van minister Van der Straeten (Groen) om de kernuitstap te realiseren via gascentrales botst op de actiegroep Tegengas. ‘Zij is bezorgd om het investeringsklimaat, wij om het échte klimaat.’
Tegengas heeft ook afdelingen in Vilvoorde en Tessenderlo. ‘We steunen elkaar bij acties, want niet elke milieuorganisatie zit op onze lijn. Had Tinne Van der Straeten een partijkaart van de N-VA gehad in plaats van van Groen, dan waren andere klimaatgroepen ook allang tegen haar in actie gekomen.’