Creg stopt studie naar kostprijs black-out op vraag van minister

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

petrol242 schreef:Het is net door dat uitstelgedrag dat andere technologieën de kans niet krijgen.
Is nieuwe gascentrales bouwen geen uitstelgedrag, dan?

Hoelang nog? Tot onvoldoende partijen ze nog willen of kunnen verzekeren. 10-20 jaar dus, afh van de reactor. Vergeet niet dat de oudste reactoren al even over hun voorziene levensduur heen zijn, zoveel productiejaren resten er dus niet meer.

Als je over 10-20 jaar de kerncentrales wil opvangen met hernieuwbare energie, dan moet je vandaag beginnen investeren. Als nieuwe gascentrales je nog 50 jaar tijd geven, kan je gerust doorschuiven naar de volgende regering. Niet dat je dat moet doen, maar 1 zware budgettaire crisis, en het is toch oh zo gemakkelijk om dat dan te beslissen.

Ik snap eigenlijk niet waarom het niet de "default" keuze is om meteen in hernieuwbaar te investeren. Wie komt anno 2021 nu nog af met nieuwe gascentrales? Van de burgers vraagt de overheid in haar handelingen en investering - terecht - een gelijkaardige houding.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Vergeet nu eens dat gascentrales enkel op CxHy kan draaien, het is een tussenstap naar H2.

Het is verbazingwekkend dat de gascentrales plots de energiefactuur zouden doen stijgen, terwijl:
- CO2 emissies voor alle uitstoten geldt (olie, hout, gas, kolen, ...)
- kernenergie nóg duurder is

De hoge kost van operationele gascentrales is enkel goed nieuws:
- zo voorkomen we dat de nóg duurdere kernenergie blijft draaien (op kosten van de maatschappij, wel te verstaan)
- zo ontstaat er meteen keiharde druk om de duurzame alternatieven (die veel goedkoper zijn) verder uit te rollen, wat met zwaar gesubsidieerde nuke-centrales niet het geval is
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

CCatalyst schreef:Is nieuwe gascentrales bouwen geen uitstelgedrag, dan?
Neen want je hebt die nodig in combinatie met duurzame energiewinning, net omdat ze zo uitstekend flexibel zijn. Maar zoals Heist al zegt, je moet verder kijken als het over de brandstof van die gascentrales gaat.
Ik ben het volledig eens dat we eigenlijk gisteren al de weg van hernieuwbaar hadden moeten kiezen.

Wat ik in gedachte heb is misschien wat revolutionair maar ik denk dat het een uitweg kan betekenen. Ik neem als voorbeeld de grote petrochemische cluster van de haven van Antwerpen :

* Investeer onmiddellijk in hernieuwbare energie.
* Capteer CO2 uit atmosfeer en rookgassen van de industriële installaties
* Bij elektrisch overschot, produceer waterstof
* Zet een deel van die waterstof met de gecapteerde CO2 om in koolwaterstoffen zoals methaan, mierenzuur,... zelfs zonder CO2 is ammoniak een mogelijkheid om energie op te slaan.
* Gebruik de gesynthetiseerde koolwaterstoffen als feedstock (grondstoffen) en als brandgas voor backup warmtekoppeling (STEG, gasturbine).
* Vorm Doel om tot een grote hub, als een grote warmtewisselaar waar ook de nodige gasturbines komen te staan (werkgelegenheid)
* Leg een warmtenet aan die alle warmtestromen uit de cluster samenbrengt en die dan verdeeld kan worden naar gebruikers (ook residentieel)
* De stoom uit de warmtekoppelingen kan dit warmtenet ondersteunen
Voor mobiliteit : waterstof en gesynthetiseerde koolwaterstoffen. We hoeven zelfs ons wagenpark niet volledig om te bouwen. Er wordt nu al geëxperimenteerd met synthetische kerosine voor de luchtvaart
* ...

Op residentieel en lokaal vlak collectief (bijvoorbeeld per wijk) hernieuwbare stroom opwekken en ook hier waterstof als buffer gebruiken. Dat is gelijk ook een goede brandstof voor de mobiliteit in die wijk.

Er zijn zoveel dingen mogelijk maar dan moeten we stoppen met te denken in technologieën die we nu gebruiken en drastisch kiezen voor duurzame innovatie.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

petrol242 schreef: Neen want je hebt die nodig in combinatie met duurzame energiewinning, net omdat ze zo uitstekend flexibel zijn.
We beschikken al over gascentrales. De vraag is of nieuwe gascentrales geen nieuwe reden gaan zijn om niet te investeren in hernieuwbare energie, waarbij ze dus niet flexibel ingezet worden maar permanent. Want dat kan - in theorie - ook gebeuren. Het verleden van politiek beslissingen/beleid inzake energie is in die context niet echt hoopgevend.

Het hangt ervan af hoeveel capaciteit er met de nieuwe gascentrales beoogd wordt. Als die in staat zijn om de kerncentrales te vervangen en zelfs meer te leveren, blijft het scenario van verder uitstel in hernieuwbare energie op tafel. Er is dan immers geen enkele garantie dat dat niet zou gebeuren. Het blijft puur bij een engagement, en het is altijd mogelijk dat Groen na de volgende verkiezingen uit de regeringen gewipt wordt, want hun CO2-obsessie slaat niet aan bij de jongeren terwijl de kernuitstap vooral een wens is van militante ouderen. Rekening houdend met het feit dat de huidige regering - onder het mom van de coronacrisis - massaal rekeningen doorstuurt naar de volgende regering, kan het zijn dat men dan weer even zal wachten met hernieuwbare energie. Zoals bij de kerncentrales dus.

Tinne lijkt iig aan te geven dat de nieuwe gascentrales ruimschoots zullen leveren om zelf in onze energiebehoefte te voorzien (natuurlijk, icm wat er vandaag al bestaat of gebouwd wordt van hernieuwbare energie).
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Dat is een politiek debat dat spijtig genoeg een drastische omzwaai in de weg staat. Je hebt gelijk dat als we gascentrales als hoofdproducent gebruiken en niet als buffer dat we dan niet goed bezig zijn.
Dus ik probeer dat politiek debat even uit de vergelijking te zetten om naar echte oplossingen te komen. Maar uiteraard is dat politiek debat harde realiteit. Spijtig genoeg. Maar dat belet ons niet om naar de echte mogelijkheden te kijken en proberen de politiek in de goeie richting te krijgen. Maar ik ben niet naïef...
Uiteindelijk hoort een centrale die op hernieuwbare energie draait ook in het hernieuwbare clubje thuis? Het is dan een schakel in de hernieuwbare keten?
CCatalyst schreef:want hun CO2-obsessie slaat niet aan bij de jongeren terwijl de kernuitstap vooral een wens is van militante ouderen.
Ik ken toch heel wel wat klimaatjongeren en niet noodzakelijk van Groen die ook niet voor een nucleaire uitweg staan te springen.

Ik krijg het meer op mijn heupen van de beter begoede 'activist' die denkt met marktmiddelen een transitie te kunnen doordrukken en totaal geen rekening houdt met sociale problemen die evengoed onderdeel vormen van het gebrek aan transitie. Al eens de prijs gezien van een elektrische bakfiets bijvoorbeeld? :lol:
Dat zijn ook die mensen die niet verder kijken dan wat hun eng neo-liberaal denken ingeeft en die nooit eens revolutionair uit de hoek zullen komen. Met "de vervuiler betaalt" los je de problemen echt niet op.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Op dit moment betaalt de vervuiler niet of in ieder geval minder. (Remember 3M en PFOS?).
En dat werkt ook niet. Als de vervuiler verantwoordelijk gesteld wordt voor zijn vervuiling en voor de verkwisting van grondstoffen en leefmilieu zal de transitie plots zeer snel gaan.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

'De vervuiler betaalt' is een slogan waarvan al jaren bewezen is dat het niet werkt want je blijft in een keurslijf zitten dat zegt dat je nog steeds mag vervuilen als je er voor betaalt. En zoals je zegt, de echte vervuiler betaalt niet, integendeel die krijgt subsidies.

Of neem nu het rekening rijden. Maatschappelijk laten we dan toe dat een persoon van pakweg 80 kg in een voertuig zit van 1300 kg en daar een pak fossiele brandstof voor verspilt als hij/zij er maar voor betaald. Tot voor kort kreeg je zelfs nog subsidies om een dieselauto aan te schaffen.

Schaf gelijk ook het ETS systeem af want dat is de grootste oplichting ooit naar de maatschappij toe. Het leidt zelfs tot meer uitstoot. Het is een legalisering van het bewust ontwijken van verantwoordelijkheden.

Wat 3M en PFOS/PFAS betreft : de vervuiler in den bak!
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Eigenlijk zijn veel subsidies niet echt nuttig voor het klimaat. Terwijl er andere heel nuttig zijn en waar je met minimale investering veel kan bereiken. Alleen moet je dan snijden in de huidige budgetten van soorten subsidies :nono:
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Waarom zeg je dat het niet werkt? Waarom is de autoindustrie dan na jaren op de rem staan en vertragingsmaneuvers nu wel voor elektrisch aan het gaan? Omdat ze zo inzitten met het milieu misschien?
Dacht het niet. Die uitstootrechten kosten geld en daar willen ze vanaf. Jij ziet de handel van die rechten als een omzeiling maar het feit dat Tesla hiermee geld verdient en de traditionele merken nu volop naar EV overstappen is het mooiste bewijs dat het werkt.
boonpwnz schreef:Eigenlijk zijn veel subsidies niet echt nuttig voor het klimaat. Terwijl er andere heel nuttig zijn en waar je met minimale investering veel kan bereiken. Alleen moet je dan snijden in de huidige budgetten van soorten subsidies :nono:
Feit is dat veel hernieuwbare energie al een tijd geen subsidie meer nodig heeft en op zich zeer rendabel is. Alleen zijn er nog marktmechanismen die de fossiele en nucleaire brandstoffen nog altijd bevoordelen.
Het voorbeeld van de windmolens die stilgelegd worden terwijl de kerncentrales vrolijk kunnen voortdraaien.
Dat is aan het veranderen maar het kost tijd. Jammer dat we zoveel tijd aan het verliezen zijn. Wat nog het meest tijd kost is de mindset van veel mensen te laten wennen aan nieuwe technologieën. Zeer frustrerend is dat.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

petrol242 schreef:Met "de vervuiler betaalt" los je de problemen echt niet op.
Dat principe zien we echter veel te weinig om te concluderen dat het niet werkt.
3M mocht, met medeweten van zowat alle grote politieke partijen in Vlaanderen én de regulator, vrolijk vervuilen en moest er niets voor betalen.
Engie mag, met medeweten van alle politieke partijen in België én de regulator, vrolijk kernafval produceren zonder zich iets aan te trekken van een oplossing of factuur.
Bij de gascentrales lijkt het er toch anders aan toe te zullen gaan. Het zal niet de Vlaamse of Belgische regulator zijn die al dan niet moet toestaan of er CO2 opgefikt mag worden. Belgische regulatoren staan wel vaker onder politieke druk of zijn er gewoon schatplichtig aan (FANC, BIPT). Het is een Europees systeem van CO2 emmissierechten dat onze beste garantie is dat de gascentrales zo weinig mogelijk zullen draaien. Import van (goedkopere) energie en opwekking van groene energie zullen vaak goedkoper zijn dan een gascentrale doen draaien.

Laat morgen de nukecentrales opdraaien voor de échte kosten en je zal nergens nog pleidooien horen om nukecentrales open te houden of er nieuwe bij te bouwen:
- ontmanteling + berging afval
- verzekering

En laten we hetzelfde doen voor gascentrales en al de rest.
Je zou een boom zien ontstaan in groene energie die zijn weerga niet kent. Maar blijkbaar zijn er toch nog teveel "vested intrests" die nukecentrales een hand boven het hoofd houden, waardoor
- de échte kosten doorgeschoven worden naar de maatschappij
- de lagere operationele kosten door die verdoken subsidies de alternatieven ondergraven
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

heist_175 schreef:Het is een Europees systeem van CO2 emmissierechten dat onze beste garantie is dat de gascentrales zo weinig mogelijk zullen draaien.
Het ETS systeem is een pervers systeem waarbij je markt regulerende voorwaarden inbouwt als incentive om zogezegd minder CO2 uit te stoten door er een prijs aan te hangen. Niks is minder waar, veelal het tegendeel. Er worden een pak foefkes toegepast om de prijzen van de rechten te manipuleren en dat trekt beleggers en speculanten aan, terwijl de eigenlijke doelstelling niet gehaald wordt. En uiteindelijk is maar 45% onderworpen onder het EU ETS. Wil je echt CO2 uitstoot verminderen, moet je het geleidelijk aan gaan verbieden in plaats van er een prijskaartje aan te hangen. Ecologisch kapitalisme bestaat niet.
In de fabriek waar ik werk heb ik geweten dat we 100% moesten produceren met de fakkel open om genoeg vrije rechten op te stoken en een zelfde aantal te bekomen voor het jaar dat kwam. :roll: Liefst nog wat meer want dan konden de rechten doorverkocht worden. Dat bracht meer op, ondanks het productieverlies met open fakkel.

Of neem nu het voorbeeld van 'blauwe waterstof'. Die wordt geproduceerd door aardgasreforming en waarbij een deel van de rookgassen aan CO2 captatie wordt onderworpen. Op zich geen slechte zaak zou men zeggen, maar de gecapteerde CO2 komt uiteindelijk onder een andere vorm extra in het milieu terecht omdat de grondstof initieel 100% van fossiele oorsprong is. Maar er is wel 'minder uistoot'...
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

petrol242 schreef: Dus ik probeer dat politiek debat even uit de vergelijking te zetten om naar echte oplossingen te komen.
Ja, maar ik denk echt niet dat het uit de vergelijking te zetten is. Ik denk dat er een reëel risico is dat, als Tinne's gasdroom in vervulling komt, een toekomstige regering net hetzelfde zal doen als wat de vorige deden met de nucleaire centrales. Niet investeren in hernieuwbaar, omdat er geen urgentie voor is.

De geschiedenis herhaalt zich, en met onze politici staat ze niet aan de goede kant. Wedden dat we nog een "wet houdende de geleidelijke uitstap uit gasenergie voor industriële elektriciteitsproductie" gaan meemaken, op aandringen van Groen, met deadlines die weer per legislatuur verschoven gaan worden?
petrol242 schreef: Ik ken toch heel wel wat klimaatjongeren en niet noodzakelijk van Groen die ook niet voor een nucleaire uitweg staan te springen.
De anti-nucleaire beweging is voornamelijk een post-Chernobyl reactie - daarvoor werd alles dat nucleair was als fantastisch aanzien en was Doel 5 al besteld (de foundation staat er nog steeds). Onze jongeren - mijzelf incluis - herinneren zich enkel de HBO serie, die in de laatste aflevering uitstekend uitgelegd heeft hoe een kernreactor zichzelf reguleert, en hoe men bewust talloze veiligheidsmechanismes heeft moeten omzeilen om de reactor zo ver te krijgen dat hij dat niet meer kon, en dat het ultieme redmiddel de reactie nog fataal versneld heeft door een gedocumenteerde, maar stilgehouden, designfout die opgelost had kunnen worden (of minstens gecommuniceerd, zodat men tijdens de proef nooit afhankelijk zou zijn ervan). En dan nog was het een stoomexplosie en geen nucleaire explosie.

Wie de jaren 80 daarentegen doorgemaakt heeft, die herinnert zich wellicht vooral de Sovjet geheimdoenerij, de groenten/fruit/melk die niet geconsumeerd mochten worden, en Armand Pien die "geen paniek mocht zaaien". Het hoeft niet te verwonderen dat er een generatiebreuk bestaat, en ze is ingegeven door wantrouwen tov geheimdoenerij en iets waarvan men niet goed wist wat er mis ging. Fukushima - de enige andere INES-7 - heeft nooit dezelfde diepe indruk nagelaten als Tsjernobyl, temeer daar het onderdeel was van een andere gebeurtenis (die veel meer doden veroorzaakt heeft) en niet geïsoleerd stond. Het hoeft niet te verwonderen dat men in "jongere" maatschappijen dan die in het Westen weer volop op kernenergie aan het inzetten is - daar is het vertrouwen al terug hersteld.
petrol242 schreef: Ik ken toch heel wel wat klimaatjongeren en niet noodzakelijk van Groen die ook niet voor een nucleaire uitweg staan te springen.
CO2 is daarentegen wel iets waar men wakker van ligt. Zeker nu de gevolgen alsmaar duidelijker worden, zoals ook deze zomer nog maar eens bewezen. Nogmaals: anno 2021 nog NIEUWE CO2-gascentrales bouwen gaat er bij mij niet in. Want per definitie is dat een politieke commitment om zeker nog decennia met CO2 - veel CO2 - door te gaan. En dan hebben we het nog niet over de geopolitieke afhankelijkheid van autoritaire staten en de immer stijgende kostprijs van gas.

Je kan dan zeggen: "ja maar als men er wakker van ligt, dan zal men wel zoeken naar hernieuwbare energie om de gascentrales te kunnen sluiten". Maar we liggen er vandaag al wakker van, en Groen pleit nog volop voor meer CO2. De politiek is dus niet altijd bezig met wat de mensen wakker liggen. Meer hernieuwbare energie kost extra geld dat er niet zal zijn tenzij men het budgetteert, en de politiek maakt afwegingen. Het is vooral van belang dat het licht niet uit gaat en dat de elektriciteit betaalbaar blijft - want dat zou een acuut probleem zijn dat meteen veel stemmen gaat kosten - en nieuwe gascentrales die er al staan en nog lang meegaan zijn daar perfect voor geplaatst. CO2-zorgen, een chronisch probleem dat jaar na jaar wat meer stemmen kost ifv de verjonging, kan men daarentegen verder proberen te sussen door nog wat "klimaatakkoorden" af te spreken, niet met de intentie om er iets aan te doen, wel met de intentie om zich te profileren als klimaatbewust terwijl men het probleem gewoon doorschuift naar de volgende generatie.

Vergeet niet dat Groen, naarmate ze verjongt, meer en meer in de awkward ideologische positie terecht gaat komen om haar eigen CO2-gascentrales weer aan te vallen, ongeacht of ze nu in de regering blijft of niet. Het is nog maar de vraag hoeveel goesting ze zal hebben om dat te doen.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

petrol242 schreef:
heist_175 schreef:Het is een Europees systeem van CO2 emmissierechten dat onze beste garantie is dat de gascentrales zo weinig mogelijk zullen draaien.
Het ETS systeem is een pervers systeem waarbij je markt regulerende voorwaarden inbouwt als incentive om zogezegd minder CO2 uit te stoten door er een prijs aan te hangen.
Verbieden gaat niet zo snel gebeuren. Laat de vervuilers zichzelf maar uit de markt prijzen, inclusief gasgestookte backupcentrales. De backup gaat zo duur worden, door de uitstootrechten, dat het écht backup zal zijn. Goedkopere alternatieven krijgen zo vrij baan.

@"vervuiler betaalt" werkt niet
Zoek eens op hoe het met de EURO1 etc motoren gegaan is. Dat werd niet verboden, maar wel dusdanig duur gemaakt door jaarlijkse BV, dat die auto's niet meer rondrijden. Dus geen verbod, wel een duidelijke incentive om de auto niet meer te gebruiken.
Hetzelfde voor de VAA onder DiRupo, vooral "rijken" werden getroffen, met auto's voorzien van potente motoren. Ondanks het "rijkere" publiek, stortte de markt van dure/snelle wagens compleet in. De échte elite (privévliegtuig etc) is maar een fractie van een fractie en die zal je nooit treffen, staat u er niet blind op.
CCatalyst schreef:
petrol242 schreef: Dus ik probeer dat politiek debat even uit de vergelijking te zetten om naar echte oplossingen te komen.
Ja, maar ik denk echt niet dat het uit de vergelijking te zetten is.
Dat klopt.
De NVA heeft zichzelf 2 minuten politieke roem gekocht door de gascentrale in Vlaams Brabant op provinciaal niveau te weigeren, ondanks het feit dat alle adviezen positief waren.
Nu komt het dossier bij Zuhal Demir die - ondanks dat Vlaanderen/België een rechtstaat is - gedreigd heeft om gewoon politiek spel te spelen. Het écht pijnlijke is dat ze alleen maar kan verliezen. Ofwel zet ze de eigen NVA in de provincie in de wind, wat bizar zou zijn omdat die NVA'ers net de opdracht hadden gekregen om Groen en/of de federale regering wat te pesten. Ofwel zet ze de haven van Antwerpen en die van Gent een serieuze pad in de korf door de weigering van de gascentrale te bevestigen. Let op: de weigering was niet gebaseerd op CO2, maar wel op stikstof-uitstoot.
Zuhal Demir heeft er zelf regels over uitgevaardigd, nadat een rechter een staluitbreiding geweigerd had. Als ze nu de regels die ze zelf opsteld heeft, niet gaat toepassen (mocht ze de regels toepassen, zou ze de provinciale NVA moeten overrulen), dan is het hek van de dam.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210808_97647494
Vlaamse investeringsplannen in ademnood door stikstofregels
Een reeks Vlaamse investeringsprojecten – van gascentrales tot de uitbreiding van de Antwerpse haven – dreigt geblokkeerd te raken door de groeiende chaos rond de stikstofregels.
Demir staat voor een heikele klus. Zeker omdat de juridische ­onzekerheid en de verwarring groeien over de huidige regels om de impact van de stikstofuitstoot op grote investeringsprojecten in te schatten. De recente afwijziging van de vergunning voor een gascentrale in Vilvoorde, door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant, heeft daar toe ­bijgedragen, zegt Isabelle Larmuseau, experte milieu- en om­gevingsrecht.

‘De gebrekkige ­weigerings­motieven in verband met stikstof zijn wraakroepend.’ Zij stelt vast dat Vlaams-Brabant er niet voor terugschrok om positieve adviezen, gebaseerd op de stikstofregels die Demir in het voorjaar uitvaardigde, naast zich neer te leggen. Die tijdelijke regels – officieel: de ‘Instructie stikstofuitstoot’ – kwamen er nadat het Vlaamse stikstofbeleid volledig op de helling gezet was door de vernietiging van de vergunning voor de bouw van een kippenstal.
Onze jongeren - mijzelf incluis - herinneren zich enkel de HBO serie, die in de laatste aflevering uitstekend uitgelegd heeft hoe een kernreactor zichzelf reguleert, en hoe men bewust talloze veiligheidsmechanismes heeft moeten omzeilen om de reactor zo ver te krijgen dat hij dat niet meer kon, en dat het ultieme redmiddel de reactie nog fataal versneld heeft door een gedocumenteerde, maar stilgehouden, designfout die opgelost had kunnen worden
Nukecentrales zijn te duur: zowel in bouw, als operationeel als afbraak/berging.
En niemand maakt zich zorgen over het nucleaire afval?
CO2 is daarentegen wel iets waar men wakker van ligt. Zeker nu de gevolgen alsmaar duidelijker worden, zoals ook deze zomer nog maar eens bewezen. Nogmaals: anno 2021 nog NIEUWE CO2-gascentrales bouwen gaat er bij mij niet in. Want per definitie is dat een politieke commitment om zeker nog decennia met CO2 - veel CO2 - door te gaan. En dan hebben we het nog niet over de geopolitieke afhankelijkheid van autoritaire staten en de immer stijgende kostprijs van gas.
Dat is wat jij wil geloven.
Volgens de CREG zijn er zelfs geen gascentrales nodig, bij een kernuistap. Het is Elia (privébedrijf) dat zegt dat er gascenrales nodig zijn. Nu, mij lijkt het beter om een backup te hebben die je niet nodig hebt, dan geen backup en dan blackout. Geef de uitbaters van de gascentrales een vaste fee om zich beschikbaar te houden en als een blackout dreigt maakt de kost om het net overeind te houden niet zo veel uit.
Aangezien gas (oa door CO2 rechten) heel duur gaat worden, is dat de beste garantie dat het maar héél spaarzaam gebruikt gaat worden. Dat, gecombineerd met de Europese controle op subsidies etc.
Overigens is het nog niet zeker dat we de gascentrales zullen mogen subsidiëren, dat zou pas een pijnlijke zaak zijn. En niet enkel voor deze federale regering met Groen die de minister van energie levert, maar ook de vorige regering(en) die er ook keihard hun schouders onder gezet hadden. Of zijn we het opstellen van afschakelplannen bij een brownout vergeten?
Vergeet niet dat Groen, naarmate ze verjongt, meer en meer in de awkward ideologische positie terecht gaat komen om haar eigen CO2-gascentrales weer aan te vallen, ongeacht of ze nu in de regering blijft of niet. Het is nog maar de vraag hoeveel goesting ze zal hebben om dat te doen.
Oh, maar dat gebeurt nu al. Alleen niet zo veel, net omdat het een Groen-minister is.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210805_97802384
De groenen die Groen het leven zuur maken
Het plan van minister Van der Straeten (Groen) om de kernuitstap te realiseren via gascentrales botst op de actiegroep Tegengas. ‘Zij is bezorgd om het investeringsklimaat, wij om het échte klimaat.’
Tegengas heeft ook afdelingen in Vilvoorde en Tessenderlo. ‘We steunen elkaar bij acties, want niet elke milieuorganisatie zit op onze lijn. Had Tinne Van der Straeten een partijkaart van de N-VA gehad in plaats van van Groen, dan waren andere klimaatgroepen ook allang tegen haar in actie gekomen.’
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Groen is al lang het groen monopolie kwijt omdat ze net zoals de sociaal democraten hun eigen ideologie de rug hebben toegekeerd door het neo liberalisme te omarmen. Het vertroebelt uiteindelijk de oplossingen die voor onze neus liggen en andere agenda's dan het belang van de maatschappij en ons milieu zijn nog steeds prioritair. Wat dat betreft zijn we nog niet veel veranderd sinds we uit de holen zijn gekropen.
heist_175 schreef:Zoek eens op hoe het met de EURO1 etc motoren gegaan is. Dat werd niet verboden, maar wel dusdanig duur gemaakt door jaarlijkse BV, dat die auto's niet meer rondrijden. Dus geen verbod, wel een duidelijke incentive om de auto niet meer te gebruiken.
Euro1 of Euro6, ik denk dat het gebruik van de wagen niet is afgenomen, integendeel. Maar men wil wel het gevoel geven dat wie met een EURO6 motor rond rijdt goed bezig is?

Financiële incentives werken gewoonweg niet omdat er steeds de kantjes worden afgereden. Kijk naar het verhaal van de blauwe waterstof of het debacle van de EU ETS. Zolang je het toelaat om te vervuilen mits betaling, zal er nog altijd een kosten-baten analyse aan te pas komen en ben je niet zeker van de uitkomst. Of neem nu de LEZ zones waar je, als je betaalt, je niet aan de nomen moet voldoen. Het is een beetje als het afkopen van fraudeprocessen waarbij je een klassenjustitie toelaat om overtredingen te begaan als je er maar voor betaalt. Jan Modaal vind dat moreel verwerpelijk, maar in milieuzaken gaan we dat dan wel toelaten?
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Als de vervuiler betaalt niet werkt, wat is dan het alternatief?

Ik blijf van mening dat het wel werkt. Traag weliswaar maar de technologie en de industrie geeft toch duidelijk gevolg aan financiële hindernissen. De uitstoot daalt of wordt toch minder schadelijk. Ook het gedrag van de mens past zich aan. Helaas is de vervuiling complex en is er uitstoot van verschillende polluenten die elk een andere milieu-impact hebben. Sommige maatregelen hebben perverse effecten, zoals het fiscaal bevoordelen van diesel omwille van C02 terwijl de overige uitstoot van dieselwagens veel directe gezondheidsschade aanricht in dichtbevolkte gebieden als Vlaanderen.

Een ander alternatief is ronduit verbieden. Dat heeft ons onder andere van loodhoudende benzine afgeholpen. Veel te laat maar het is toch gebeurd.
Nu staat het verbod op verbrandingsmotoren op de agenda. Controversieel, maar noodzakelijk.
Maar ook hier: dat verbod is nog ver in de toekomst. Industrie en bevolking hebben tijd om zich aan te passen. De recente fiscale maatregelen geven alvast een goede duw aan de transitie.

En over die gascentrales en de rol van de groenen: het feit dat de groenen gascentrales verdedigen is toch het bewijs van een pragmatisch beleid in tegenstelling tot dogmatisch denken? Het inschakelen van gascentrales als back up is een kleine pijn om transitie mogelijk te maken.
Het is trouwens niet enkel de groenen die voor de kernuitstap zijn. Het feit dat andere regeringspartijen daarin al in verschillende regeringen meegegaan zijn bevestigt dat dit een eindig verhaal is. De argumenten zijn bekend: duur, risico's, afvalprobleem voor vele generaties, afhankelijkheid van de Fransen.
Het feit dat NVA nu tegenwerkt is zoals algemeen aanvaard wordt een puur politiek spel waarbij ze de federale regering uit elkaar probeert te rijden. De kracht van de verandering is een loze slogan gebleken, want uit puur opportunisme draait die partij zeer snel 180°. Dat het nu nog om voortschrijdend inzicht zou gaan zou nog te verdedigen zijn, maar het is helaas pure strategie die enkel machtshonger verraadt.
De Vlaamse onafhankelijkheid is slechts een romantisch gedachte en een manier om kiezers te trekken. Onze energiesector in handen laten van de Franse regering (Engie = SUEZ) is blijkbaar geen probleem.
Datzelfde opportunisme zagen we trouwens ook over de invoering van het rekeningrijden. Een maatregel die algemeen gedragen werd door alle Vlaamse (democratische) partijen inclusief de NVA maar toen Ben Weyts dat nog aan het verdedigen was draaide BDW zijn kar in aanloop van de verkiezingen en floot hij Weyts uit puur populisme terug.
Als Vlaanderen / België qua energie in de problemen komt zal het opnieuw zijn door dit uitstelgedrag dat voorspruit uit politieke machtspelletjes.
De transitie naar hernieuwbaar kan ons land in een voorlopers-positie brengen die zorgt voor goedkope energie, lage uitstoot (= geen boetes), onafhankelijk van buitenland (maar wel ondersteund door interconnectie met buurlanden zodat in en export kan), bijkomende werkgelegenheid (groene stroom heeft vooral lokaal personeel nodig) en een concurrentieel voordeel voor de industrie.
Jammer dat onze politici dat allemaal niet belangrijk vinden.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

R2D2 schreef:Als de vervuiler betaalt niet werkt, wat is dan het alternatief?
Gaan we dat ook doen met windmolens... https://www.wind-watch.org/news/2020/05 ... -landfill/
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Uiteraard. Alles moet in rekening gebracht worden. "Level playing field" voor alles en iedereen.

Toch wel vreemd dat een probleem of slecht voorbeeld als argument aangehaald wordt voor een voor de rest schone technologie, maar dat dat voor verwerking van kernafval blijkbaar graag vergeten wordt.

Pro memorie:
- ontmantelingskost van kerninstallaties is momenteel zelfs niet te becijferen wegens onvoldoende ervaring
- er is bovendien nog altijd geen oplossing voor nucleair productieafval (hoogradioactief - levensbedreigend gedurende duizenden jaren - ideaal voor vuile bommen).
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

DarkV schreef:
R2D2 schreef:Als de vervuiler betaalt niet werkt, wat is dan het alternatief?
Gaan we dat ook doen met windmolens... https://www.wind-watch.org/news/2020/05 ... -landfill/
In tegenstelling tot kerncentrales is er voor windmolens al vanaf het begin betaald voor afbraak.
De eigenaar moet al bij de bouw een bankgarantie storten voor de afbraak aan het einde van de levensduur.
Binnen de 2 jaar nadat ze stoppen met werken zijn ze weg.

https://jaspervis.wordpress.com/2021/07 ... evensduur/
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

DarkV schreef:Gaan we dat ook doen met windmolens...
Dat wegstoppen van die wieken is puur een financiële keuze. Het is veel goedkoper om ze in de grond te stoppen dan ze duurzaam te recycleren, want dat kan wel degelijk met composietmaterialen. Veel meer moet je daar niet achter zoeken.
R2D2 schreef:Nu staat het verbod op verbrandingsmotoren op de agenda. Controversieel, maar noodzakelijk.
Niet noodzakelijk. De verbrandingsmotor kan zelfs helpen om de transitie hogerop eerst op industrieel niveau door te voeren. Een benzinemotor kan perfect op synthetische brandstof, zelfs waterstof, werken.
Maar ondertussen is duidelijk dat de verkeerde keuze op batterijen is gevallen want dat brengt meer op en zorgt voor het virtueel afsnijden van de feedstock die dan onherroepelijk op fossiele grondstoffen zal blijven voort bestaan. Dat is ook de rede waarom Total zo erg inzet op batterijen. Ze liggen echt niet wakker waarop en hoe massaal winst kan gemaakt worden, maar als bestaande installaties kunnen verder werken is dat mooi meegenomen.
Maar elke EV rijder denkt dan dat hij goed bezig is...
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

warpozio2 schreef:Binnen de 2 jaar nadat ze stoppen met werken zijn ze weg.

https://jaspervis.wordpress.com/2021/07 ... evensduur/
Nee, ze zijn niet weg... ze liggen ergens anders (onder de grond).
petrol242 schreef:Het is veel goedkoper om ze in de grond te stoppen dan ze duurzaam te recycleren
Is duurzaam recycleren niet het doel van de vervuiler te laten betalen dan ?
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

DarkV schreef:
warpozio2 schreef:Binnen de 2 jaar nadat ze stoppen met werken zijn ze weg.

https://jaspervis.wordpress.com/2021/07 ... evensduur/
Nee, ze zijn niet weg... ze liggen ergens anders (onder de grond).
petrol242 schreef:Het is veel goedkoper om ze in de grond te stoppen dan ze duurzaam te recycleren
Is duurzaam recycleren niet het doel van de vervuiler te laten betalen dan ?
Ik lees toch dat meer dan 85% van een windmolen wordt gerecycleerd en dat tegen dat de laatste kerncentrale in België stopt met werken de andere onderdelen niet meer gestort gaan worden.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Ongeveer 30 miljard euro schade door overstromingen in Duitsland


Als je eens rekent wat een preventieve aanpak zou hebben gekost. Dit is eenmalig maar zullen we veel vaker hebben.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

DarkV schreef: Is duurzaam recycleren niet het doel van de vervuiler te laten betalen dan ?
Neen. Want als je de vervuiler laat betalen, laat je hem of haar nog altijd toe om te vervuilen weliswaar met een kost. We moeten het doel en de middelen van elkaar gescheiden houden en we moeten stoppen met op de gevolgen in te willen grijpen.

Neem nu nog eens die EU ETS. Daar gaan we ook ingrijpen op de gevolgen, de uitstoot. Terwijl het gebruik van fossiele grondstoffen aan banden moet gelegd worden want dat is uiteindelijk de koolstofbron die ons momenteel in de problemen heeft gebracht.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

DarkV schreef: Is duurzaam recycleren niet het doel van de vervuiler te laten betalen dan ?
Bij nuke-afval krijgen we het afval niet eens onder de grond gestopt, dus wat is uw argument nu eigenlijk :)?
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

Ik wou gewoon warpozio2 zijn stelling ontkrachten... die dingen worden dus ook niet gerecycleerd zoals hij beweerde (laat staan dat de kosten ervan gedekt zouden zijn).

Trouwens nuke afval stopt men wel degelijk onder de grond (of water) :wink:

Verder ben ik akkoord dat in energie (of wat dan ook) de totale kostprijs moet vervat zitten.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

DarkV schreef: Verder ben ik akkoord dat in energie (of wat dan ook) de totale kostprijs moet vervat zitten.
Als dat het geval zou zijn dan waren de kerncentrales al lang gesloten.
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

DarkV schreef:Ik wou gewoon warpozio2 zijn stelling ontkrachten... die dingen worden dus ook niet gerecycleerd zoals hij beweerde (laat staan dat de kosten ervan gedekt zouden zijn).

Trouwens nuke afval stopt men wel degelijk onder de grond (of water) :wink:

Verder ben ik akkoord dat in energie (of wat dan ook) de totale kostprijs moet vervat zitten.
Bankgarantie van € 120.000 per geïnstalleerde MW ten bate van de verwijdering van het windpark
Zie https://www.rvo.nl/sites/default/files/ ... %20w.g.pdf onder het kopje "Voorschrift 7 Financiële zekerheid"

Hergebruik windturbines
https://windopzee.nl/faq/veelgestelde-v ... tem_234310

Nieuwe techniek voor recyclage van windturbinebladen
https://www.groenezaken.com/nieuws/wind ... g-recyclen
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Het is wat stilletjes in dit topic, hoewel er veel nieuws te rapen was aangaande.

- Europa heeft het subsidiemachanisme goedgekeurd
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210827_93689922
Europese Commissie maakt weg vrij naar kernuitstap
De Europese Commissie beslecht de aanslepende discussie over de nood aan steun voor gascentrales en de klimaatgevolgen van die nieuwe centrales. Alleen bij het afleveren van de milieuvergunningen kan het nog mislopen.
- Voka heeft de NVA terecht gewezen over hun dogmatisch vasthouden aan kernenergie
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210907_97154223
Voka wil nieuwe gascentrales ook in Vlaanderen zien
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka geeft haar verzet tegen de kernuitstap op en wil voorkomen dat er alleen in Wallonië gascentrales worden bijgebouwd. De boodschap is vooral bedoeld voor minister Zuhal Demir (N-VA), die op de rem staat.
En plots duikt een bijkomend dubbel probleem op met de weigering van de NVA op Vlaams niveau. Als Zuhal Demir en/of de NVA uit (partijpolitieke overwegingen) blijft weigeren om gacentrales goedkeuring te geven:
- blijven Europese subsidies uit het relancefonds die kunnen gebruikt worden voor de gascentrales enkel voorbehouden voor Wallonië, oeps
- blijft in Vlaanderen het licht branden omdat de Walen met hùn gascentrales op kritieke momenten Vlaanderen van elektriciteit voorzien. Nadat BDW "ons Vlaanderen" aan Nederland wilde verpatsen, wil hij nu blijkbaar ook Vlaanderen afhankelijk maken van Waalse stroom? Hoe gaat hij dat aan de de nationalisten uitleggen :lol: ?

Kortom, boeiende tijden in een boeiend topic :).

Nu is het nog wachten op de formele toetsing die moet gebeuren in oktober/november:
- kunnen we zonder de kerncentrales verder
- indien niet: hoeveel vraagt Engie/Electrabel om ze langer open te houden

En de belangrijkste vraag: wie gaat de giga factuur van de ontmanteling & opruiming betalen?
dragonflo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 734
Lid geworden op: 30 dec 2009, 23:49
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 22 keer

Er moeten sowieso nieuwe energiebronnen bijkomen want Engie zelf vindt het openhouden van alle kerncentrales niet realistisch. Engie wil de oudste sluiten. Dus als er nog veel gascentrales worden tegengehouden kan de regering het afschakelplan terug boven halen ongeacht of er nog kerncentrales open blijven.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

dragonflo schreef:kan de regering het afschakelplan terug boven halen ongeacht of er nog kerncentrales open blijven.
Gelukkig hebben we daar al ervaring mee, van tijdens de vorige federale regering met als minister van Energie: Marie-Christine Marghem (MR).

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180923_03778911
Het afschakelplan: hoe werkt het en wie zou worden getroffen?
Wanneer er niet voldoende stroom is, treedt het ‘afschakelplan’ in werking. Wat is dat beestje? En wat doe je best als de stroom wordt afgesloten?
Melle, Wetteren, Puurs, Bilzen

Als het moment van de waarheid aanbreekt, wordt één schijf afgeschakeld. Schijf acht is als eerste aan de beurt. Gemeentes die (deels) behoren tot schijf acht zijn Beernem, Aalter, Destelbergen, Gavere, Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg, Knesselare, Laarne, Lochristi, Merelbeke, Melle, Maldegem, Oosterzele, Wetteren, Zomergem, Bornem, Herstelt, Hulshout, Puurs, As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Diepenbeek, Bree, Hoesel, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Overpelt, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Scherpenheuvel en Sint-Pietersleeuw.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

heist_175 schreef:
En plots duikt een bijkomend dubbel probleem op met de weigering van de NVA op Vlaams niveau. Als Zuhal Demir en/of de NVA uit (partijpolitieke overwegingen) blijft weigeren om gacentrales goedkeuring te geven:
- blijven Europese subsidies uit het relancefonds die kunnen gebruikt worden voor de gascentrales enkel voorbehouden voor Wallonië, oeps
- blijft in Vlaanderen het licht branden omdat de Walen met hùn gascentrales op kritieke momenten Vlaanderen van elektriciteit voorzien. Nadat BDW "ons Vlaanderen" aan Nederland wilde verpatsen, wil hij nu blijkbaar ook Vlaanderen afhankelijk maken van Waalse stroom? Hoe gaat hij dat aan de de nationalisten uitleggen :lol: ?
Wonderbaarlijk toch die Belgisch politiek. Waar de waarden en principes volledig zoek zijn en het enkel nog gaat om lobbygroepen te vriend zijn en intussen de kiezer blijven verleiden met opgestapelde leugens.
heist_175 schreef: En de belangrijkste vraag: wie gaat de giga factuur van de ontmanteling & opruiming betalen?
Dat is de belangrijkste vraag die men zo ver mogelijk wil naar de toekomst schuiven en liever onbeantwoord laat.
Niemand durft zeggen wat dat gaat kosten of durft ook maar een schatting te maken. Feit is dat de zogenaamde provisies daarvoor nooit zullen volstaan en dat het zeker niet Engie zal zijn die gaat betalen. Zelfs als het politiek en juridisch haalbaar zou zijn om dat Franse overheidsbedrijf te laten opdraaien voor de kosten dan zal Suez gewoon zijn Belgische dochter laten failliet gaan.
Maar om u een idee te geven: in de UK schat men dat de “decommissioning” van enkel hun eerste generatie centrales tot 2147 zal duren. Dat is dus de erfenis die de babyboomers nalaten voor verschillende komende generaties omwille van hun “goedkope en schone energie”.
M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 679
Lid geworden op: 23 aug 2017, 22:52
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Bedankt: 76 keer

@heist_175
blijven Europese subsidies uit het relancefonds die kunnen gebruikt worden voor de gascentrales enkel voorbehouden voor Wallonië, oeps
Bent u daar zeker van? Dit lijkt mij niet direct aan "relance gebonden"?
Toegegeven zonder elektriciteit stelt er zich wel een "relance probleem", maar met onze kerncentrales is er mits medewerking van Engie niet direct een probleem
Teneinde de boeren (en de boerenbond) niet tot stikstof inleveringen te verplichten misschien toch best nog geen nieuwe gascentrales toelaten tot ze deze uitstoot kunnen opvangen (en op één of andere vorm kostenefficiënt kunnen omvormen bv. in de landbouw in een bruikbaar product), nee?
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

R2D2 schreef: Maar om u een idee te geven: in de UK schat men dat de “decommissioning” van enkel hun eerste generatie centrales tot 2147 zal duren. Dat is dus de erfenis die de babyboomers nalaten voor verschillende komende generaties omwille van hun “goedkope en schone energie”.
Die noch goedkoop is, bewijze dat het enkel met veel subsidies vanuit de staat kan blijven draaien
noch schoon, bewijze dat ze in de UK meer dan 100 jaar gaan bezig zijn met opruimen :).

Voor België zijn er wel schattingen gemaakt:
- 235.000 ton afval per reactor, waarvan per reactor 5000 ton radioactief is -> 7 reactoren = 35000 ton radio-actief afval
- ontmanteling & berging zou 40 miljard kosten
- een deel van het nucleaire afval moet nog tot 2100 op de site blijven, pas nadien mag het verplaatst worden
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210629_97016262

De spaarpot om op te kuisen bedraagt nu 14miljard, waarvan zowat alles terug uitgeleend is aan Engie zelf. Zo'n beetje zoals het Zilverfonds van Johan Vande Lanotte. Enkel dwazen geloven dat het geld er ook echt is.
M_016 schreef:@heist_175
blijven Europese subsidies uit het relancefonds die kunnen gebruikt worden voor de gascentrales enkel voorbehouden voor Wallonië, oeps
Bent u daar zeker van? Dit lijkt mij niet direct aan "relance gebonden"?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210907_97154223
Relancemiddelen

Politiek is dat een andere zaak, zeker aangezien aan de nieuwe elektriciteitscentrales ook Europese relancemiddelen zijn gekoppeld, die uitsluitend richting Wallonië dreigen te vertrekken
Dat valt onder "groene relance".
Teneinde de boeren (en de boerenbond) niet tot stikstof inleveringen te verplichten misschien toch best nog geen nieuwe gascentrales toelaten tot ze deze uitstoot kunnen opvangen (en op één of andere vorm kostenefficiënt kunnen omvormen bv. in de landbouw in een bruikbaar product), nee?
Ik denk dat dat voorzien is in de gunningsvoorwaarden, die compensaties én de verplichting om over te schakelen etc.
Dat is toch ook wat de EU benadrukt en goedgekeurd heeft.

Overigens is de discussie over het "groene gehalte" van kernenergie en gasenergie recent beslecht op EU niveau
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210907_97153669
Geen groene obligaties voor gas- en kernenergie
Groene obligaties die het herstelfonds van de EU moeten financieren, mogen niet gebruikt worden voor gas- en kernenergie, zegt de Commissie.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Prijzen voor aardgas gaan door het dak!

Dat wordt betalen straks voor onze elektriciteit, enkel en alleen op basis van de ideologie van Agalev (niet Groen) die nog in de federale regering ronddwaalt, en een Open VLD PM zonder enige moed of staatsmanschap.
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

https://www.siemensgamesa.com/en-int/ne ... bine-blade

Ingehaald door de evolutie.
launch of world’s first recyclable wind turbine blade

warpozio2 schreef:
DarkV schreef:Ik wou gewoon warpozio2 zijn stelling ontkrachten... die dingen worden dus ook niet gerecycleerd zoals hij beweerde (laat staan dat de kosten ervan gedekt zouden zijn).

Trouwens nuke afval stopt men wel degelijk onder de grond (of water) :wink:

Verder ben ik akkoord dat in energie (of wat dan ook) de totale kostprijs moet vervat zitten.
Bankgarantie van € 120.000 per geïnstalleerde MW ten bate van de verwijdering van het windpark
Zie https://www.rvo.nl/sites/default/files/ ... %20w.g.pdf onder het kopje "Voorschrift 7 Financiële zekerheid"

Hergebruik windturbines
https://windopzee.nl/faq/veelgestelde-v ... tem_234310

Nieuwe techniek voor recyclage van windturbinebladen
https://www.groenezaken.com/nieuws/wind ... g-recyclen
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Prijzen voor aardgas gaan door het dak!
Dan zijn we extra zeker dat de CO2-brakende gascentrales zeker niet teveel gaan draaien.
Dat wordt betalen straks voor onze elektriciteit
De businesscase voor zonnepanelen wordt er alleen interessanter door.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: Dan zijn we extra zeker dat de CO2-brakende gascentrales zeker niet teveel gaan draaien.
We blijven in rondjes draaien, maar dat is mijns inziens helemaal niet het geval. Er is namelijk nog een andere optie: de hogere kosten afwimpelen op de consument/burger. Al dan niet in combinatie met nog wat extra geld te lenen van de achterkleinkinderen.

Is het ooit anders geweest?
M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 679
Lid geworden op: 23 aug 2017, 22:52
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Bedankt: 76 keer

Dan zijn we extra zeker dat de CO2-brakende gascentrales zeker niet teveel gaan draaien.
@heist_175
ik kan @ccatalyst niet direct ongelijk geven.... als er geen kerncentrales meer actief zouden zijn en er te weinig wind-en/of zonnenergie zou zijn in sommige periodes van het jaar op onze locatie (lengte/breedtegraad) ...gaan we dan met z'n allen in het donker en zonder verwarming zitten (of moeten we hopen dat Elia tijdig over voldoende invoercapaciteit en hoogspanningsleidingen beschikt om de leveranciers hier toe te laten elders/internationaal in te kopen)?
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

M_016 schreef:misschien toch best nog geen nieuwe gascentrales toelaten tot ze deze uitstoot kunnen opvangen (en op één of andere vorm kostenefficiënt kunnen omvormen bv. in de landbouw in een bruikbaar product), nee?
Alleen als er niet-fossiele brandstof ingezet wordt, anders zit je alleen maar met een uitstel.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

M_016 schreef:ik kan @ccatalyst niet direct ongelijk geven.... als er geen kerncentrales meer actief zouden zijn en er te weinig wind-en/of zonnenergie zou zijn in sommige periodes van het jaar op onze locatie (lengte/breedtegraad) ...gaan we dan met z'n allen in het donker en zonder verwarming zitten (of moeten we hopen dat Elia tijdig over voldoende invoercapaciteit en hoogspanningsleidingen beschikt om de leveranciers hier toe te laten elders/internationaal in te kopen)?
Onlangs heeft men in Duitsland nipt een blackout kunnen vermijden door de industrie gewoon af te schakelen (zonder verwittiging !).

Er was geen kernenergie capaciteit meer, extra capaciteit kon niet zo snel ingeschakeld worden en de buurlanden hadden ook geen reserves.

Er staan ons nog donkere dagen te wachten...
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”