DidierS schreef:Maar eigenverbruik in procent is toch van ondergeschikt belang? De kosten van de installatie zijn toch al gemaakt in het verleden dus naar mijn idee moeten we ons vooral zorgen maken over het aantal kWh's die we aankopen? Dus hoe dichter de afname bij nul komt, hoe beter? Stel dat je afname effectief 0kWh is en je injectie is 1000kWh, dan is dat uiteraard heel zuur weggegooide zonnestroom maar financieel gezien wijzigt dat toch niets aan je terugverdientijd?
Of redeneer ik nu ergens fout?
Dit is de enige juiste stelling. Eigenverbruik verhogen (dus zo weinig mogelijk injectie proberen te hebben) is een dom spelletje van het verongelijkte kortzichtige Vlaeminckje.
Het enige wat echt telt is je afname. Als je die lager krijgt dan betaal je minder. Om dat te bereiken kun je inderdaad meer eigen zonneopbrengst gaan gebruiken voor dingen die je anders savonds deed, maar wat nog beter is, is om snachts en bij donker weer zo weinig mogelijk te verbruiken.
Hier ook eerste maand DM. Normaal betalen we 720 eur prosumententarief. Nu wordt dat dit jaar 300 euro (met wat kortingen van Engie) .
Maart:
Productie: 1195 kwh
Totaal verbruik huis: 624 kwh
Waarvan aangekocht (Afname) : 237 kwh
Injectie: 807 kwh.
Eigenverbruik (niet belangrijk) : 32%
Zelfvoorzieningsgraad : 62%
Grotendeels via automatisatie. Enkel de was wordt wel gedaan afhankelijk van zonnige dag of niet.