Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Kan jij wel zeggen waar die 400 nieuwe gevallen elke dag precies vandaan komen?
Waren de scholen dan al open in juli, toen het in Antwerpen ontspoorde?
Of eind augustus, toen we 500+ optekenden?
Maar minstens 60 gevallen gelinkt aan een enkele basisschool in de VS, en kinderen dragen het zogezegd niet over? Hoeveel meer feiten en onderzoek moet er nog geleverd worden alvorens het "goede huisvader/voorzichtigheidsprincipe" zal inkicken?
Je verwijst naar prulwetenschap, daar kan je geen beleid op baseren.
Dus: feiten en geen prullaria. If the facts change, I change my mind.
Op dit moment zijn er geen facts die het massaal sluiten van scholen rechtvaardigen.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: Waren de scholen dan al open in juli, toen het in Antwerpen ontspoorde?
Of eind augustus, toen we 500+ optekenden?
De scholen waren wel open toen het in maart nog zoveel erger ontspoorde.

Niet dat dat iets zegt zonder dat je weet waar al die gevallen vandaan kwamen (argument dat in beide richtingen werkt).
heist_175 schreef:Op dit moment zijn er geen facts die het massaal sluiten van scholen rechtvaardigen.
En wat zijn de feiten op basis waarvan je het openen van de scholen zonder mondmasker -12 jaar rechtvaardigt (en nu we bezig zijn: ook de vrijstelling van de mondmaskerplicht tot aan die leeftijd)? "Aantal gevallen" zonder dat je een idee hebt waar die gevallen vandaan komen, laat staan dat er geen andere correlaties aan het werk zijn, kan geen serieuze reden zijn.

En tussen haakjes, "prulwetenschap", Harvard, MassGen en de Journal of Pediatrics in een zin, zal niet enkel bij mij wenkbrauwen doen fronsen. Gelukkig maar want anders mocht heel wat recente vooruitgang inzake de pediatrie in het hoekje van de "prulwetenschap" gesmeten worden.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:En tussen haakjes, "prulwetenschap", Harvard, MassGen en de Journal of Pediatrics in een zin, zal niet enkel bij mij wenkbrauwen doen fronsen. Gelukkig maar want anders mocht heel wat recente vooruitgang inzake de pediatrie in het hoekje van de "prulwetenschap" gesmeten worden.
Als we het beleid van 1,2miljoen kinderen in België gaan baseren op een studie van 192 kinderen van alle leeftijden tussen 3 en 22 jaar, zijn we niet goed bezig hé.
Een studie met zo'n laag aantal deelnemers, is prulwetenschap. Prima voor de (wetenschappelijke) boekjes en om vervolgstudies te lanceren, maar onbruikbaar in de realiteit.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Het heeft geen zin hier met Ccatalyst over te discussiëren. Om één of andere reden wil hij dat de scholen enkel nog online les geven en niet alleen in corona tijden, maar voor altijd. Hallo eenzaamheid, dag vervreemding.

Maar ff naar die zogezegde studie. Amerika een land met 328 miljoen inwoners en dan komen die geleerde bollen van Harvard af met een studie waarbij er 192 kinderen (allez, ze noemen het kinderen - maar iemand van pakweg 20 is voor ons Belgen géén kind meer) werden bestudeerd.

Really, in een land van 328 miljoen inwoners ? Ze hebben wellicht heel lang moeten zoeken naar een school waar er genoeg besmettingen waren. En bovendien moest het allemaal snel snel gaan, want - ja want wat eigenlijk ? - vandaar het kleine staal onderzochte kinderen en vandaar ook dat ze alle leeftijdsgroepen door elkaar gooiden.

Dus klopt het wel. Prulonderzoek dat beter in de vuilbak belandt, want niemand neemt die studie ernstig. Ofwel, toch iemand. Ccatalyst :bang:
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: Een studie met zo'n laag aantal deelnemers, is prulwetenschap. Prima voor de (wetenschappelijke) boekjes en om vervolgstudies te lanceren, maar onbruikbaar in de realiteit.
Maar als we ons baseren op natte vingerwerk, gebaseerd op geen enkel wetenschappelijk bewijs, dan zijn we wel goed bezig? Tot op vandaag weet ik immers nog steeds niet op welk bewijs die arbitraire limiet van 12 jaar gebaseerd is, en ik zie ook geen bewijs dat jonge kinderen het niet kunnen overdragen.

Je zal vermoedelijk nog eens afkomen met die "er was geen piek in juli", hoewel er geen enkel onderzoek uitgevoerd werd naar de reden daarachter. Dat is geen bewijs, want absence of evidence is not evidence of absence, en er was wel een piek in maart, er zijn gekende super-spreader events in basisscholen, en in een land waar wel onderzoek gebeurd is bleken scholen de tweede voornaamste bron van infecties te zijn na de rusthuizen. Ik voel aan dat ook die data weer gediskwalificeerd wordt op basis van confirmation bias, maar in de wetenschap mag je niet aan cherry picking gaan doen natuurlijk, want het virus doet dat evenmin.

Overweeg dan ook eens dat de reden waarom er geen piek in juli was aan andere factoren gelegen kan hebben die nooit onderzocht zijn. Misschien dat er gewoon bijna geen kinderen waren die het virus hadden in juni omdat reizen al een tijd niet toegestaan was, er amper of geen buitenschoolse activiteiten waren, cinema's en pretparken gesloten waren, terwijl er vandaag weer kinderen zonder mondmasker op school zitten die vorige week nog in "code rood" Mallorca zaten en zich niet hebben laten testen bij terugkeer op basis van een "kinderen dragen het toch niet over"-theorie waarvoor schijnbaar geen bewijs bestaat? De beginsituatie is vandaag weer helemaal anders dan in juni; een gebrek aan piek in juli zegt dan ook niets over een piek in september of oktober.

Ik probeer het wetenschappelijk te benaderen, vanuit het besef dat een fenomeen als een piek bijna altijd verklaard wordt door een samenspel van meerdere factoren, en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarvan ik de validiteit niet beoordeel in de mate dat de conclusie in mijn kraam past of niet, wel in de mate dat er ook bewijs geleverd wordt voor die conclusie.

Nu, in je repliek hoef je niet weer dezelfde argumenten te herhalen, want we beginnen in rondjes te draaien. Mag ik je wel vragen om één zaak *niet* uit de weg te gaan - de "change my mind" van deze hele discussie - lever mij een bewijs voor de grens van 12 jaar en dat jonge kinderen het niet kunnen overdragen, dat geen "absence of evidence" is en dat uiteraard op meer dan 192 testsubjecten met een controlegroep gebaseerd is. Eenmaal we kunnen vaststellen dat dat inderdaad niet op "prulwetenschap" gebaseerd is, kunnen we meteen een punt zetten achter deze discussie.

Ik wil ons ook niet in een positie duwen waarbij de discussie nodeloos met drogredenen gerekt moet worden om gezichtsverlies te vermijden, en ik weet dat heist_175 zich niet verlaagt tot "met jou discussieren heeft geen zin"-argumenten, dus als er geen bewijs is hoef je voor mij niet te antwoorden en dan snap ik het zo ook wel.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Ik denk dat we een balans gaan moeten vinden tussen enerzijds wat leefbaar is en blijft en ook effect heeft op de cijfers want ik merk weer een plateau. Dat is nu nog niet zichtbaar maar je merkt het dat de daling weer verminderd.

Ik denk dat reizen daar iets voor tussen zit maar dat ligt niet aan de mensen(gedeeltelijk wel) maar vooral aan de idiote contactracing en het feit dat verplichte quarantaine niet echt opgevolgd werd + daarbij de kleurcodes.... :roll:
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Het bewijs is overal rondom ons, alleen wil je het misschien niet zien?
Een paar honderd duizend kinderen (basisschool) die in juni naar school zijn gegaan, in Vlaanderen alleen al: hoeveel meer "circumstancial evidence" heb je nodig? Toegegeven, een randomized control trial is altijd beter, maar laten we roeien met de riemen die we hebben, nee?

Er zijn nog 2 extra kanttekening te maken:
(1) Een studie op 192 personen, een mix kleuters, lagere school, secundaire en hoger onderwijs, kan je toch niet serieus overwegen te gebruiken om wereldwijd miljoenen kinderen al dan niet naar school te sturen? Er zijn heus wel meer studies of case studies dan de "192 personen" studie https://www.economist.com/united-states ... n-students
For the children themselves, covid-19 is not a big threat. They usually have mild symptoms or none at all. Among children with symptoms, only 0.1% of those younger than ten and 0.3% of those aged between ten and 19 end up in hospital, a study from Britain shows. For school-aged children, a covid-19 infection is less deadly than most flu infections.
The big worry is that children may spread the virus through school. Studies in households where someone introduced the infection usually find that younger children are much less likely to catch the virus than adults. The evidence for older children is mixed, with some studies concluding that they are as susceptible to infection as adults.
Whether the sort of mingling that happens at school is also a recipe for disaster is best judged by looking at countries where schools have reopened. Data from England published on August 23rd are encouraging. Its schools reopened in June for some school years before closing for the summer a month later. In that period only 0.01% of preschools and primary schools had covid-19 outbreaks, affecting 70 children and 128 staff—out of 25,470 infections recorded in England as a whole. Of the 30 school outbreaks involved, the probable source in 20 was a staff member. Students were the source in eight cases, and in two cases the source was unclear.
(2) Zelfs als kinderen toch de ziekte meer/vaker doorgeven dan we nu denken (en waar de huidige maatregelen op gestoeld zijn), dan nog moet er een afweging gemaakt worden tussen:
- kinderen naar school sturen, eventueel met striktere maatregelen, met dus meer besmettingen tot gevolg
- kinderen het recht op onderwijs ontzeggen en als maatschappij de komende generatie een gigantisch verlies boeken op onderwijs. Vergeet de emanciperende en socialiserende kracht van onderwijs niet: lagere sociale klassen optillen en onze enige grondstof in België (hersenen) ten volle benutten voor alle maatschappelijke facturen die er nog zitten aan te komen

Dus nee: op basis van 192 cases, kan je 1,2miljoen Vlaamse kinderen het recht op degelijk onderwijs NIET ontzeggen.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef:Het bewijs is overal rondom ons, alleen wil je het misschien niet zien?
Een paar honderd duizend kinderen (basisschool) die in juni naar school zijn gegaan, Toegegeven, een randomized control trial is altijd beter
Weer die piek (of het gebrek daaraan). Ik heb meerdere tegenargumenten aangegeven hierboven, maar het voornaamste probleem daarmee dat je niet weet of er andere factoren meegespeeld hebben daarin. Factoren die nu in september misschien niet aanwezig zijn. Want vergeet niet dat we in juni het virus bijzonder weinig in onze maatschappij hadden, dat zal dan ook voor de kinderen het geval zijn. Vandaag zitten we in een situatie waarbij het virus veel meer aanwezig is, veelal geimporteerd uit de vakantiebestemmingen waar de kinderen ook heen gingen.

Tenzij je kan aantonen dat dat laatste er helemaal niets mee te maken had, en dat er ook geen andere factoren waren die speelden, is het geen bewijs. Dat is trouwens waarom echt wetenschappelijk onderzoek gebruik maakt van controlegroepen.
For the children themselves, covid-19 is not a big threat.
Die conclusie wordt ook niet betwist.
The big worry is that children may spread the virus through school. Studies in households where someone introduced the infection usually find that younger children are much less likely to catch the virus than adults. The evidence for older children is mixed, with some studies concluding that they are as susceptible to infection as adults.
Als ik zo'n tekst zie verwacht ik eigenlijk een footnote naar de studie zelf? The Economist is uiteraard geen medisch vakblad en heeft een eigen agenda, maar hoe deze informatie nu gefactchecked kan worden weet ik niet. En nee, omdat "The Economist" het zegt is op zich geen voldoende argument, dat geldt trouwens ook voor de NEJM enzomeer.
In that period only 0.01% of preschools and primary schools had covid-19 outbreaks, affecting 70 children and 128 staff—out of 25,470 infections recorded in England as a whole.
Zelfde argument als hierboven, heeft men nagegaan of er andere factoren gespeeld hebben? Was er een controlegroep? Waar is deze data op gebaseerd? In een medisch journaal zou men hier doorgaans meteen dieper op ingaan.

Je quote het niet, maar je artikel vermeldt op het einde wat ik hierboven al suggereerde, namelijk dat er toch ook andere factoren meespelen. Dat het ook afhangt van hoeveel infecties er zijn, en dat er "keuzes" gemaakt moeten worden (Engeland die de pubs moet sluiten zondat het aantal infecties niet te hoog wordt en de scholen open kunnen blijven).

Wat deze quote ook zegt is dat clusters mogelijk zijn op lagere scholen, en dat volwassenen daarbij het slachtoffer zijn. Dat zijn dus bij ons clusters op plaatsen waar kinderen geen maskers moeten dragen en volwassenen wel...
heist_175 schreef:een afweging gemaakt worden tussen:
Ah, ik ben blij dat je eindelijk de elephant in the room niet meer ontwijkt en de echte reden bovenhaalt ipv te schermen met bewijzen die er niet zijn, zodat we een punt kunnen zetten achter deze discussie. Nu, ik snap nog altijd niet waarom die mondmaskerplicht op 12 jaar niet gewoon naar beneden kan. En dit:
heist_175 schreef:lagere sociale klassen optillen en onze enige grondstof in België (hersenen) ten volle benutten voor alle maatschappelijke facturen die er nog zitten aan te komen
De realiteit is toch vooral dat ons onderwijs met haar watervalsysteem de sociale klassen bestendigt, wat niet wegneemt dat er af en toe sociale mobiliteit kan ontstaan als alles eens oplijnt. Maar dat is een hele andere discussie voor een andere topic.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef:Het bewijs is overal rondom ons, alleen wil je het misschien niet zien?
Een paar honderd duizend kinderen (basisschool) die in juni naar school zijn gegaan, Toegegeven, een randomized control trial is altijd beter
Weer die piek (of het gebrek daaraan).
Kijk nu toch eens verder dan ons kikkerlandje? Of denk je echt dat er in geen enkel ander EU of anderszins ontwikkeld land kinderen naar school zijn gegaan?
heist_175 schreef:een afweging gemaakt worden tussen:
Ah, ik ben blij dat je eindelijk de elephant in the room niet meer ontwijkt en de echte reden bovenhaalt ipv te schermen met bewijzen die er niet zijn, zodat we een punt kunnen zetten achter deze discussie. Nu, ik snap nog altijd niet waarom die mondmaskerplicht op 12 jaar niet gewoon naar beneden kan.
Je kraait te vroeg victorie.
Dat was enkel het plan B, voor het geval kinderen toch besmettelijker zouden zijn. In dat geval moet er dus zeker ook een afweging gemaakt worden. Nu is die afweging zelfs niet nodig, omdat de besmettelijkheid of overdraagbaarheid in de realiteit beperkt is.
Ondanks de prulstudie met 192 personen.
heist_175 schreef:lagere sociale klassen optillen en onze enige grondstof in België (hersenen) ten volle benutten voor alle maatschappelijke facturen die er nog zitten aan te komen
De realiteit is toch vooral dat ons onderwijs met haar watervalsysteem de sociale klassen bestendigt, wat niet wegneemt dat er af en toe sociale mobiliteit kan ontstaan als alles eens oplijnt. Maar dat is een hele andere discussie voor een andere topic.
Dat is zeker geen discussie voor een ander topic. Die beschouwing zit in het centrum van deze discussie.
Epidemiologisch gezien is het sowieso een goed idee om alle kinderen 365 dagen thuis te zetten, dan kunnen ze zeker niets doorgeven (virus, sociale skills, ... NIETS). En iedereen zal er op achteruit gaan, of minstens minder vooruit dan een niet-lockdown schooljaar. Maar belangrijker nog dat iedereen er minder op vooruitgaat als normaal het geval zou zijn, is het verschil tussen verschillende sociale lagen. Er zullen kinderen zijn (telewerkende ouders, overal laptops etc) die ongeveer even snel vooruit gaan en er zullen kinderen zijn die achteruit gaan tov het vorige schooljaar. Die emanciperende gedachte en (naar boven) nivellerende mindset is een sleutelconcept in het verplicht openen van de scholen.
Daarom ook dat corrupte regimes (oa Filipijnen) graag hebben dat kinderen geen school meer volgen: zo kan de (corrupte) financiële elite zich vergewissen van hun elitaire positie.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: Kijk nu toch eens verder dan ons kikkerlandje? Of denk je echt dat er in geen enkel ander EU of anderszins ontwikkeld land kinderen naar school zijn gegaan?
Er zijn landen waarbij er geen piek kwam, er zijn landen waarbij dat wel kwam. Er zijn superspreader-events geweest op basisscholen, er is een land dat onderzoek gedaan heeft en tot de conclusie kwam dat scholen de tweede hotspot zijn na rusthuizen.

Het enige dat je daaruit realistisch kan concluderen is dat je het niet weet omdat er ook andere factoren spelen.
heist_175 schreef:Nu is die afweging zelfs niet nodig, omdat de besmettelijkheid of overdraagbaarheid in de realiteit beperkt is.
En toch heb je dit in deze topic nu nog steeds niet bewezen. Laat me toe om op basis van je vorige reply te schrijven wat je eigenlijk bedoelt:
heist_175 schreef:Nu is die afweging zelfs niet nodig, omdat het voor ons inkomen belangrijker is de scholen open te houden, ook als er daardoor veel meer mensen ziek worden en sterven.
Dat je daarbij dan ook The Economist quote ipv een medisch vakblad is volledig terecht, het geeft inderdaad weer hoe we de economie moeten redden, niet hoe we de mensen moeten redden. Maar conclusies inzake besmettelijkheid blijven toch het domein van de medische literatuur ipv een economisch magazine, en die literatuur geeft een ander verhaal.

Ik geloof dat er een hemelsbreed verschil zit tussen de nivellerende gedachte achter de scholen, en hoe zich dat in de realiteit ook afspeelt, nog los van COVID-19. Schooldiscussie is heel interessant maar zal hier ongetwijfeld leiden tot moderator interventie.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef: Kijk nu toch eens verder dan ons kikkerlandje? Of denk je echt dat er in geen enkel ander EU of anderszins ontwikkeld land kinderen naar school zijn gegaan?
Er zijn landen waarbij er geen piek kwam, er zijn landen waarbij dat wel kwam. Er zijn superspreader-events geweest op basisscholen, er is een land dat onderzoek gedaan heeft en tot de conclusie kwam dat scholen de tweede hotspot zijn na rusthuizen.

Het enige dat je daaruit realistisch kan concluderen is dat je het niet weet omdat er ook andere factoren spelen.
En in die onwetendheid, is uw conclusie: sluit alle scholen en mijn conclusie: hou alle scholen open.
Net omdat scholen toch een ander kaliber is dan een schoenenwinkel ofzo.
heist_175 schreef:Nu is die afweging zelfs niet nodig, omdat de besmettelijkheid of overdraagbaarheid in de realiteit beperkt is.
En toch heb je dit in deze topic nu nog steeds niet bewezen. Laat me toe om op basis van je vorige reply te schrijven wat je eigenlijk bedoelt
En jij kiest ervoor bewijs enkel te zien vanuit een academische paper, en het (nog niet geînterpreteerd) bewijs vanuit de realiteit.
Soms begint een bewijs vanuit een hypothese, in andere gevallen begint het bewijs vanuit de realiteit.
Dat je daarbij dan ook The Economist quote ipv een medisch vakblad is volledig terecht
Ik lees geen medische vakbladen voor de leut, ik hou me bij enkele tijdschriften die dat voor mij doen.
Maar conclusies inzake besmettelijkheid blijven toch het domein van de medische literatuur ipv een economisch magazine, en die literatuur geeft een ander verhaal.
Ik durf toch te stellen dat "192 mensen" (opnieuw: mix van alle leeftijden) gebruiken we nergens in de medische sector om een impact op enkele miljoenen mensen te verantwoorden. Het is een studie die een interessante these opwerpt, laten we die verder onderzoeken.
Maar geen beleid op baseren.
Ik geloof dat er een hemelsbreed verschil zit tussen de nivellerende gedachte achter de scholen, en hoe zich dat in de realiteit ook afspeelt, nog los van COVID-19. Schooldiscussie is heel interessant maar zal hier ongetwijfeld leiden tot moderator interventie.
Je hebt gelijk. En beeld u dan in dat we alle scholen sluiten, het zou een massacre worden, waar de ganse maatschappij nog 30-60 jaar voor zal betalen.
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7538
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer
Bedankt: 717 keer

heist_175 schreef: Je hebt gelijk. En beeld u dan in dat we alle scholen sluiten, het zou een massacre worden, waar de ganse maatschappij nog 30-60 jaar voor zal betalen.
Geen drama. Met dank aan de verschillende regeringen die er voor gezorgd hebben dat iedereen naar een hoger studiejaar gaat, ongeacht de cijfers. M.a.w. niemand mag nog "buizen" op het einde van het schooljaar, zelfs al is hij of zij te lomp om te helpen donderen. Tja, of je nu dit principe hanteert ofwel alle scholen sluit, veel verschil maakt het niet meer uit. De hele maatschappij betaalt over 30-60 jaar ook voor wat hier al jaren aan de gang is in het onderwijs.
Laatst gewijzigd door Jack Daniels 03 sep 2020, 13:42, in totaal 1 gewijzigd.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 6890LTE + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Even naar de praktijk.

In Nederland (dus niet de VS, maar een buurland) zijn de scholen inmiddels drie weken open.

Daar blijkt dat er af en toe wat besmettingen zijn en dat die kinderen dan in isolatie gaan. Degenen waarmee ze direct contact hadden (klasgenoten en zusjes/broers/ouders) worden dan getest en indien negatief mochten ze na 7 dagen weer naar school.

Nergens werden tot nog toe de lessen opgeschort of scholen gesloten op basis daarvan.

Misschien kunnen we dan aannemen dat ze in Nederland met het leven van leerkrachten of kinderen spelen ? Of integendeel gewoon slim zijn en de zaken in perspectief zien ??
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef:En jij kiest ervoor bewijs enkel te zien vanuit een academische paper, en het (nog niet geînterpreteerd) bewijs vanuit de realiteit.
Soms begint een bewijs vanuit een hypothese, in andere gevallen begint het bewijs vanuit de realiteit.
Maar er is bewijs (correcter: anekdotisch bewijs) vanuit de realiteit. Afhankelijk van hoe andere factoren aanwezig zijn, en de kans is heel groot dat dat betekent: afhankelijk van hoe sterk het virus aanwezig is in de maatschappij, kan de opening van de scholen wel degelijk bijdragen tot een piek. Australie, Singapore, maar ook bij ons in maart... Het virus is vandaag veel sterker aanwezig bij ons dan in juni, dus zomaar concluderen dat er nu hetzelfde zal gebeuren in juni en niet in maart heeft gewoon geen wetenschappelijke basis.
heist_175 schreef: Ik durf toch te stellen dat "192 mensen" (opnieuw: mix van alle leeftijden) gebruiken we nergens in de medische sector om een impact op enkele miljoenen mensen te verantwoorden.
En ik durf stellen dat 0 mensen (want gewoon niet onderzocht), geen controlegroep en wat anekdotische gebeurtenissen dat nog minder verantwoorden. Zeker als die anekdotische gebeurtenissen 3 maanden daarvoor toevallig totaal omgekeerd waren...

Laat ons voor de lol veronderstellen dat er geen factoren meespelen behalve het aantal besmettingen in de maatschappij. Dat zal wel niet kloppen, maar dit is een voorbeeld. Dan:

In juni waren er x kinderen op school, en was er geen piek. In maart waren er y kinderen op school (met y>>x) en was er wel een piek. Vandaag zijn er ongeveer y kinderen op school. In juni was het aantal besmettingen in de maatschappij a, in maart was het aantal besmettingen in de maatschappij b. Vandaag is het c, met b > c > a.

=> Hieruit kunnen we geen enkele conclusie trekken over de gevolgen van c. Er is immers geen model waarin je die parameters kan gieten en en een voorspelling kan bekomen, het is gewoon natte vingerwerk vandaag, omdat we, zoals je zegt, ons inkomen willen garanderen, ook al betalen we de prijs in levens.

Inzake sociale nivellering, COVID treft lagere klasses meer dan hogere klasses, heropening van de scholen leidt onvermijdelijk tot meer besmettingen bij kinderen, die dragen het over op ouders, ouders in lagere klasses sterven meer aan de ziekte, en eenmaal een ouder sterft is de kans op sociale mobiliteit van het kind weer zoveel kleiner, en de kans dat het in de criminaliteit belandt zoveel groter.

Hoeveel kinderen in lagere klasses vooruitgang maken dankzij de scholen, vs hoeveel kinderen hun kansen zien kelderen door een ouder die sterft, niemand die die getallen weet. Maar ik ben er vrij gerust in - zonder bewijs weliswaar - dat de lagere klasses hoe dan ook weer een prijs gaan betalen, want het is nooit anders. Scholen open of niet.

Wat je dus eigenlijk bedoelt met nivellering, en dat is zeker ook de boodschap van The Economist: als de hogere klasses maar vooruit kunnen en ons inkomen gegarandeerd is, who cares about the lower class.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Wat je dus eigenlijk bedoelt met nivellering, en dat is zeker ook de boodschap van The Economist: als de hogere klasses maar vooruit kunnen en ons inkomen gegarandeerd is, who cares about the lower class.
Dat is compleet verzonnen en niet waar.
Als je de kloof tussen hogere en lagere klasse wil vergroten, zet dan alle scholen op telewerk.
Vraag maar aan leerkrachten, basisschool of secundair:
- wie ze vlot bereikten met tele-klas en wie niet (wel: hogere klasse, niet: lagere klasse)
- wie er tijdens een vakantie sterker op achteruit gaat (sterk achteruit: lagere klasse)
Dus het is een zekerheid dat scholen sluiten de kloof vergroot.

Uit uw insinuatie "The Economist is enkel bezorgd over de hogere klasse", blijkt dat je nog nooit The Economist gelezen hebt.
De hogere klasse geraakt er altijd wel, het is de lagere klasse waar je aandacht aan moet besteden, dat verkondigt TE constant.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: Dat is compleet verzonnen en niet waar.
Ik snap wel dat je "goed wil doen" voor de lagere klasse. De realiteit is echter dat de hogere klasse geen enkel idee heeft hoe ze goed moet doen voor de lagere klasse. Het bewijs is dat de lagere klasse enkel maar aangroeit, ondanks die zogezegde "nivellerende werking" van de scholen.

Je wilt de scholen heropenen met het gekende risico dat er daardoor mensen gaan sterven, op basis van een economische afweging en om je inkomen en je pensioen te garanderen, zoals je hierboven hebt aangegeven. Perfect geldig argument, we hebben blijvende meningsverschillen over hoe die afweging gemaakt moet worden, maar so be it, wees blij dat je de regering aan je kant hebt (voorlopig toch, want ze wisselt al eens van kant).

Maar laat die argumentatie van hoe goed dat allemaal wel niet is voor de lagere klasse maar weg, want dat is niet de reden waarom je die scholen open wilt, het is de feel-good story om de hardere economische reden zachter te maken. Laat de lagere klasse zelf maar aan het woord over wat ze daarover vinden, en hoe COVID hun leven beïnvloedt, en hoe ze hun naasten zien sterven. Ze hebben écht geen paternalistische spreekbuis nodig uit de hogere klasse, want die zijn er al genoeg.
Laatst gewijzigd door CCatalyst 03 sep 2020, 14:44, in totaal 4 gewijzigd.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

CCatalyst schrijft: ...het bewijs is dat de lagere klasse enkel maar aangroeit...

Zo is dat, meerdere krachten zijn (achter de schermen?) aan het werk om hun agenda te sturen! Denk maar een keer na misschien over de vraag wie bepaalt waar het "gratis" EU geld naartoe gaat uit die ECB pot van 750 miljard :-D
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Ik snap wel dat je "goed wil doen" voor de lagere klasse. De realiteit is echter dat de hogere klasse geen enkel idee heeft hoe ze goed moet doen voor de lagere klasse.
Het gaat helemaal niet over "goed willen doen".
De voorzieningen die we als maatschappij hebben en aanbieden kunnen we maar in stand houden als we een brede basis hebben om dat te financieren. De enige grondstof in België om onze welvaart op peil te houden zijn onze hersenen en dus ons onderwijs. We kunnen het ons niet veroorloven om talent niet te benutten. Dat betekent dat we kansen moeten geven aan zij die die kansen niet van thuisuit mee hebben gekregen.
Een goed voorbeeld is bv Elio Di Rupo, als zoon van migranten heeft ie het tot premier geschopt. Qua sociale mobiliteit kan dat tellen, maar anekdotiek is niet alles.
Het bewijs is dat de lagere klasse enkel maar aangroeit, ondanks die zogezegde "nivellerende werking" van de scholen.
Het beleid van de laatste jaren is er dan ook niet op gericht om iedereen dezelfde kansen te geven, maar eerder om de sociale klasse te betonneren. En dus om talenten die hier in België aanwezig zijn, overboord te gooien.
Je wilt de scholen heropenen met het gekende risico dat er daardoor mensen gaan sterven, op basis van een economische afweging en om je inkomen en je pensioen te garanderen, zoals je hierboven hebt aangegeven.
Het overlijdensrisico moet nog blijken, de schoolachterstand zal vanaf dag1 een feit zijn.
Het is dus een onbekend, onberekenbaar risico afwegen tegen een pertinente zekerheid. Makkelijke keuze.
Maar laat die argumentatie van hoe goed dat allemaal wel niet is voor de lagere klasse maar weg, want dat is niet de reden waarom je die scholen open wilt, het is de feel-good story om de hardere economische reden zachter te maken. Laat de lagere klasse zelf maar aan het woord over wat ze daarover vinden, en hoe COVID hun leven beïnvloedt, en hoe ze hun naasten zien sterven. Ze hebben écht geen paternalistische spreekbuis nodig uit de hogere klasse, want die zijn er al genoeg.
Laat de sociale lagere klasse dus alle mogelijkheden houden om er zelf financieel op vooruit te gaan en de maatschappij tegelijk ook.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef:anekdotiek is niet alles
Ja, inderdaad.
heist_175 schreef:Het is dus een onbekend, onberekenbaar risico afwegen tegen een pertinente zekerheid. Makkelijke keuze.
De pertinente zekerheid dat de hogere klasse en haar kinderen er hoe dan ook vooruit op zal gaan als haar inkomen gegarandeerd wordt, en dat de lagere klasse en haar kinderen een hogere prijs zal betalen bij een nieuwe uitbraak. Dat maakt het inderdaad een makkelijke keuze, want het is niet alsof de lagere klasse iets voor het zeggen heeft.

Soit, ik zal het hierbij laten. Het lage waarheidsgehalte van het feel-good gedoe is wel bijzonder doorzichtig en zal ik niet langer in aanmerking nemen. De echte reden die je aanhaalt is wel een sterk en valabel punt, maar iets waar we voorlopig blijvend van mening over zullen verschillen, met grotendeels dezelfde argumenten.

De toekomst zal het uitwijzen, en ik hoop vooral dat de toekomst mij ongelijk zal geven, want er zijn al genoeg mensen die bloed aan hun handen hebben in ruil voor een aandikkende bankrekening. Ook in ons land.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Ik hoop vooral dat de toekomst mij ongelijk zal geven; er zijn al genoeg mensen die bloed aan hun handen hebben in ruil voor een aandikkende bankrekening.
Definieer dan "gelijk hebben" :).
Het is ook een quasi zekerheid dat we binnenkort naar code oranje gaan. Heb je dan gelijk gehad? Het gaat trouwens niet over u of mij. Het gaat over welk beleid er gevoerd moet worden.

Of kunnen we de vraag herleiden tot: gaan we in de nabije toekomst (bv voor Kerstmis) zien dat de basisscholen (lager & kleuter) de grote motor zijn achter de code oranje en de stijging van het aantal besmettingen?
En dan bedoel ik dus specifiek besmettingen op scholen, niet ouders die in elkaars gezicht hoesten aan de schoolpoort, of kinderen die in overvolle, aangewasemde bussen vervoerd worden als beesten.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Een corona-alarm waardoor 42 kinderen uit Herzele en omgeving hun eerste schooldag misten, blijkt vals. Een deelnemertje aan het lokale sportkamp dat nadien ziek werd, blijkt dan toch niet besmet met corona. “Een vergissing van het lab”, zegt schepen Benjamin Rogiers (Open VLD). Ook turnleraar Koen Verlinde haalt opgelucht adem: “Een opluchting met een bitter kantje.”

En dat is écht niet de eerste keer, hoeveel "vergissingen" van het lab zijn er zo al niet geweest ??

Bron: Het Nieuwsblad
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

heist_175 schreef: En dan bedoel ik dus specifiek besmettingen op scholen, niet ouders die in elkaars gezicht hoesten aan de schoolpoort, of kinderen die in overvolle, aangewasemde bussen vervoerd worden als beesten.
Het valt me op dat dit nog niet veel in de media verscheen.

Ik weet toen ik de bus nam op woensdagnamiddag streken brugge een 8 tal jaar terug dat deze zo vol zaten dat zelfs je moest opletten dat de deur niet open gingen bij een rotonde. En dat is geen leugen want ik lag al eens bijna op het wegdek als ik niemand had die me terug naar binnen trok.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

phil48 schreef: En dat is écht niet de eerste keer, hoeveel "vergissingen" van het lab zijn er zo al niet geweest ??
1 tot 1.5% schat men, dus met maar 3% positieve testen kan dit oplopen tot de helft vals positieven.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

iceke schreef:1 tot 1.5% schat men, dus met maar 3% positieve testen kan dit oplopen tot de helft vals positieven.
Is die 1 a 1.5% niet van de 3% (in plaats van alle testen).
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Nee, en dat is ook meteen de reden dat breed testen geen zin heeft.
Als jij morgen doodziek bij de dokter of de spoed beland is het belangrijk dat ze een juiste diagnose kunnen stellen...heb je een snotvalling, de griep of covid ?
Als jij morgen terugkomt uit Spanje is dat al veel minder belangrijk ;-) Draag 14 dagen verplicht een ffp2 masker was een betere oplossing geweest ;-)
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Koorts is toch ook redelijk in een vroeg stadium van covid. de combinatie fpp2 masker met u koorts meten is misschien ook al een goede indicator.
Pas op je houd hier niet alle mensen tegen met covid maar dan heb je sowieso al een groep die zeker is dat ze naar de dokter moeten of in isolatie.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Er is duidelijk een misvatting en een gebrek aan perceptie als het over het verband tussen quarantaine en testen gaat. Die staan namelijk los van elkaar.

Mensen zet je niet alleen in quarantaine wanneer men er pas zeker van is dat ze besmettelijk zijn, want dat maak ik hier bij sommigen wel op. Mensen zet je in quarantaine als er een reële kans is (bijvoorbeeld bij een positieve PCR test) dat de persoon in kwestie in contact geweest is met het virus.
Tijdens de quarantaine neem je de tijd om verder onderzoek in te stellen. Dat kan een antigenen test zijn of een CT-scan of een klinische opvolging van mogelijke symptomen. Als er bevestiging van besmettelijkheid is, ga je die mensen in isolatie zetten. En is die persoon niet besmettelijk en ontwikkelt hij of zij geen Covid-19, des te beter maar dan heb je op zijn minst niet het risico genomen dat de betrokken persoon het virus heeft doorgegeven.

Ik begrijp zeer goed dat quarantaine niet voor iedereen een pretje is en dat dat ook grotere gevolgen kan hebben. Woon maar eens als alleenstaande moeder met twee kinderen op een klein appartementje... Velen hebben ook schrik voor de financiële gevolgen. Maar maatregelen zoals een gewaarborgd loon voor diegenen die niet van thuis uit kunnen werken of een geschikte opvangplek aanbieden zijn perfect mogelijk. Maar dat zijn politieke keuzes die volledig los staan van de epidemie.

Het verplicht dragen van een ffp2 masker is echt geen goed idee omdat dat niet volledige bescherming biedt en omdat je het dan ook altijd moet dragen. Ook in je gezin, en in je bubbels.

Testen, opsporen en isoleren is nog steeds de beste strategie wanneer er geen afdoende middelen zijn om het virus te stoppen. En dan heb ik het niet alleen over een vaccin. En dan zijn we op dit moment niet goed bezig. Het virus gaat terug terrein winnen als we dat niet consequent toepassen.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Qua dodelijkheid is corona de top.

Maar aan andere kant als je ziet dat er nu 27 miljoen mensen besmet zijn in heel de wereld en dat de griep richting de 600-700 miljoen gaat in een normaal jaar. Wat gaan de maatregelen opleveren tov de griep.

Als ik dit al zie.
https://www.cdc.gov/flu/weekly/weeklyar ... _cl35.html
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Incubatietijd, reproductiegetal, inderdaad mortaliteit, maar ook restsymptomen kan je absoluut niet vergelijken. Griep gaat ook stevig tekeer bij kinderen bijvoorbeeld.

Die 600 a 700 miljoen zijn trouwens cijfers van een sterke griepepidemie. Meestal ligt het de helft lager. En ook griep gaat inderdaad minder kans krijgen nu, mede door de maatregelen van afstand en hygiëne die we nu handhaven.

Voor SARS-coV-2 kunnen we trouwens de jaarlijkse balans nog niet opmaken. Misschien dat we in februari of maart een eerste poging kunnen wagen.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Zou ook wel een interessante studie zijn denk ik maar als het wereldwijd kan welke maatregel verantwoordelijk is procentueel voor het risico op iets te verlagen. Dat is erg moeilijk maar we hebben van zowel de griep als van het coronavirus data. Dus dat zou wel iets zijn toekomst gericht die kan gebruikt worden.

En dat is zeker waar ja op een jaar bekeken is moeilijk maar we zijn toch al halfweg dus kunnen toch al een eerste indicatie maken.
Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3870
Lid geworden op: 23 feb 2010, 21:03
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer
Bedankt: 318 keer

petrol242 schreef:Er is duidelijk een misvatting en een gebrek aan perceptie als het over het verband tussen quarantaine en testen gaat. Die staan namelijk los van elkaar.

Testen, opsporen en isoleren is nog steeds de beste strategie
ik heb het anders wel gehad met die testen. Vorige week iemand met snotvalling in huis voelde zich niet goed -> covid-test en preventieve quarantaine voor ganse bubbel tot resultaat bekend is. Gelukkig negatief.
Nu opnieuw aan het wachten omdat iemand anders na dag 2 op school dezelfde symptomen had. Uitslag zou vandaag moeten toekomen. Is deze positief, dan mag iedereen 14 dagen in quarantaine.
Tot de volgende snotvalling.
Conclusie : Die strategie van testen kan soms ook overdreven zijn als je allergie-en in huis hebt. En vooruit plannen zit er niet in met het risico zaken te moeten afbellen omdat iemand snottert.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

mailracer schreef:ik heb het anders wel gehad met die testen
Als testresultaten sneller beschikbaar zijn, heb je dat probleem niet meer.
Gebruikersavatar
mailracer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3870
Lid geworden op: 23 feb 2010, 21:03
Uitgedeelde bedankjes: 224 keer
Bedankt: 318 keer

Tot zondagavond 22 uur moeten wachten op de testresultaten, terwijl we zogezegd zondag voormiddag het resultaat gingen weten. Zo leuk was die zondag dus niet. Probeer maar eens iets geregeld te krijgen om dat uur als je niet op je werk mag verschijnen. Nu het resultaat was gelukkig negatief en was de stress voor niets nodig. 8)
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Als je Lachaert heet, een coureurke zijt of een royaal gat hebt, krijg je de uitslag amper nadat die swapper uit je neus is gehaald.

Twee dagen en langer wachten op een resultaat is voor Jan Modaal geen uitzondering. Toen een collega van de mensen bij AB Inbev in coma ging, moesten zijn collega's drie dagen wachten op een resultaat. Of kinderen die niet naar school kunnen omdat ze op een uitslag wachten.
MichelJ
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1024
Lid geworden op: 10 maa 2010, 13:32
Locatie: Kapellen
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer
Bedankt: 64 keer

Ik zelf nog tijdens de lockdown getest, mijn dochter nu maandag, beide op 24u resultaat
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

petrol242 schreef:Als je Lachaert heet, een coureurke zijt of een royaal gat hebt, krijg je de uitslag amper nadat die swapper uit je neus is gehaald.

Twee dagen en langer wachten op een resultaat is voor Jan Modaal geen uitzondering. Toen een collega van de mensen bij AB Inbev in coma ging, moesten zijn collega's drie dagen wachten op een resultaat. Of kinderen die niet naar school kunnen omdat ze op een uitslag wachten.
Paar weken geleden getest geweest en tegen 's avonds had ik mijn resultaat.
Gebruikersavatar
petrol242
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4368
Lid geworden op: 17 sep 2012, 12:07
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 271 keer

Goed voor jou dan. Het is niet altijd kommer en kwel dus. Gelukkig maar.
Maar in de meeste gevallen meer kommer en kwel dus.
NickG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1599
Lid geworden op: 13 sep 2005, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 51 keer

Als ik zo hoor van mensen rondom mij, hangt de de snelheid van het krijgen van resultaat van een Coronatest vooral af van de plek waar de test afgenomen wordt:

bij de huisdokter, omdat er een heel kleine kans is (weinig of geen symptomen, maar toch test voor zekerheid door andere gezondheidsklachten) ==> enkele dagen tot resultaat.

Duidelijke symptomen en verplicht testen in een triage centrum: resultaat op 24 uur.

Op zich nog niet zo verkeerd volgens mij, hoe groter het vermoeden van besmetting, hoe sneller het resultaat er zou moeten zijn om contact tracing te beginnen. In een ideale wereld zou iedereen natuurlijk zijn resultaat binnen 24u moeten krijgen...
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13591
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1423 keer
Bedankt: 878 keer

Er zit niet echt een systeem achter hoor. De officiële instructies van het RIZIV zijn: binnen de 48u moet je je resultaat krijgen. Soms wordt dat niet gehaald wegens drukte. https://www.inami.fgov.be/nl/covid19/Pa ... _opsporing

Er zijn twee systemen: de normale klinische labo's (privé of van het ziekenhuis) en het federaal platform (opgezet samen met farmasector, universiteiten, ...). Tot nu toe lijkt het federaal platform wat tragere resultaten te geven maar vanaf 1 oktober ging dat platform vernieuwd worden waardoor de doorlooptijd zou moeten verbeteren. Bij de privé labo's hangt het echt af van drukte.

Ikzelf ben getest op vrijdagavond bij mijn huisdokter en op dinsdag had ik het resultaat.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1571
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 147 keer

dinsdag getest bij huisdokter, woensdag resultaat
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”