heist_175 schreef:Reken zelf maar uit wat het kost om:
- de centrale te verzekeren, Electrabel doet dat maar tot 10 miljard, de rest is voor de staat)
Is in lijn met de wet. De wet is zo gemaakt uit realiteitszin: eigenlijk moet je een centrale "tot een oneindige som" verzekeren, maar zoiets kan je op de private verzekeringsmarkt nooit voor elkaar krijgen. Laat staan dat er veel verzekeraars zijn die zomaar meer dan 10 miljard klaar kunnen houden zonder failliet te gaan. Daarom heeft de wet die limiet ingesteld. Het gaat hier dan ook niet over subsideren, dit is geen geld dat Engie in de kas krijgt van de staat.
Ook in andere sectoren waar het over grote sommen geld gaat zie je dit hoor: in de bankwereld biedt de staat ook bepaalde garanties. Is dat een subsidie van de banken? De praktijk zie je ook als het over kleinere sommen gaat, de WAM-wet bijvoorbeeld. Is dat dan een subsidie van zij die zonder verzekering rondrijden? Het gaat eerder over het subsideren van toekomstige slachtoffers, niet over het subsideren van daders.
heist_175 schreef:- de centrale te ontmantelen, Electrabel zal er wel voor zorgen dat de pot leeg of zo goed als leeg is
Dat is niet in lijn met de wet, het is de verantwoordelijk van de staat (meer zelfs,
het is het monopolie van de staat, alhoewel ze mag delegeren) om erop toe te zien dat Engie de wetten respecteert haar fondsen voor de ontmanteling op orde heeft. Ook hier is dit geen subsidie, het is overtreden van de wet en Engie kan er dan alsnog toe gedwongen worden die fondsen aan te leggen. Als het klopt natuurlijk.
heist_175 schreef:We kunnen discussiëren over de terminologie, maar je zal telkens niet ver van "subsidie" eindigen.
Subsidies betekenen voor mij een transfer van geld. Ik zie vooral geen geldstromen van de staat naar Engie. Wel omgekeerd.
Geen idee wat de staat doet met al dat "gratis" geld dat ze krijgt. Een ding is zeker: ze heeft al die inkomsten in ieder geval niet aangewend om een plan voor de stroomvoorziening voor ons en onze toekomstige generaties te voorzien.