De data is niet persoonlijk zegt men, terwijl er maar weinig elementen nodig zijn om data direct aan iemand te verbinden. Anoniem is dus vaak niet zo anoniem. De technologie gaat ook razendsnel en de kwaliteit van camera’s wordt erg goed. Onlangs op een beurs de drones en vooral software voor politie gezien. Dat was indrukwekkend. Mensen worden herkend in massa’s en kunnen gevolgd worden, nu de drone nog bewapenen… De nachtmerrie van Elon Musk is dichterbij dan gedacht.
Ook zijn gegevens die nu niet schadelijk lijken dat in de toekomst misschien wel. Wetten en opvattingen veranderen en oude data kan u dus achtervolgen. Hoeveel mensen naast een job gegrepen hebben door een zatte foto weten ze zelf waarschijnlijk niet. Ook kunnen gegevens ook commercieel misbruikt worden. Uw verzekeraar zal veel interesse hebben in onze zogezegd onbelangrijke data over onze dagdagelijkse gebruiken. Ook politieke en sexuele voorkeur is makkelijk af te leiden, en te misbruiken.
Data is ook niet veilig zoals anderen beweren. Elke dag zijn er lekken en inbraken in systemen. Ook de politie zelf is een risico want ook daar blijkt dat er veel te vaak onrechtmatig gebruik van gegevens wordt gemaakt. Soms puur privé. In de beveiligingssector heb je ook zo’n gevallen bvb security die filmpjes uitwisselt over decolletés van winkelbezoeksters.
De beveiliging kan ook onveiligheid veroorzaken door slecht gebruik of onvoldoende kennis van de beveiliging. De Russische website waarop je camera’s van over de ganse wereld kan volgen is een voorbeeld. Deze week las ik dat zelfs de bodycams van de politie niet zo goed beveiligd waren!
Veel argumenten voor deze politiestaat zijn vals. Ondanks deze technologie worden er niet zoveel meer zaken opgelost. Men gebruikt echter elk succes om nieuwe investeringen te rechtvaardigen. De bearcats van Antwerpen staan bijvoorbeeld te roesten in de garage. Een interventieteam werd ingezet om een getraumatiseerd kind af te schieten een andere ploeg wurgde een psychiatrisch patiënt.
Veiligheid wordt steeds misbruikt om mensen bang te maken en verder te kunnen gaan in de installatie van de politiestaat. Terrorisme en kindermisbruik doen burgers huiveren en velen zijn zo dom om zelf om deze maatregelen te vragen. Het is niet voor niets dat partijen met slogans als veilig in een welvarend Vlaanderen campagne voeren. Angst is geweldig effectief, dat wisten de nazi’s toen al.
De militairen zullen uit het straatbeeld verdwijnen maar ze waren enkel op bepaalde plaatsen actief, is Gent zoveel onveiliger dan Brussel of Antwerpen door gebrek aan militairen? Veiligheid is dus deels ook subjectief en dus makkelijk manipuleerbaar.
Nieuwe technologie is niet slecht maar moet steeds met voldoende overweging en controle gebruikt worden of de gevolgen zijn erger dan wat men wil voorkomen. Argwanend zijn is dus de boodschap zonder paranoïde te worden.
Oh ja, waarom zetten de voorstanders van niets te verbergen hun naam en adres niet onder hun posts? Waarom dragen ze kleren en hebben ze gordijnen? Graag een bericht van uw inkomen en sexuele voorkeur maar niet per pm uiteraard
Het is niet voor mij, het is voor uw veiligheid.