vasonline schreef:Dan blijft er nu nog de interpretatie of "rechtstreekse kosten" ook betrekking hebben op het medium "Free To Air"
of niet. Sven Gatz zijn interpretatie kennen we nu.
Zijn er juridisch of politiek nog mogelijkheden om dit standpunt uit te klaren?
In de letterlijke betekenis zijn, wat betreft tv-ontvangst, momenteel alleen VRT DVB-T en de honderden vrij te ontvangen satellietkanalen "free-to-air".
Maar in een sterk bekabelde regio als Vlaanderen lijkt de definitie jammer genoeg eindeloos rekbaar. Over het algemeen wordt aanvaard dat alle kanalen die in het digitaal basispakket van Telenet zitten "free-to-air" zijn.
Stel bijvoorbeeld dat Eurosport de exclusieve uitzendrechten WK voetbal binnenhaalt, zal je Gatz nog horen antwoorden dat het toch "free-to-air" beschikbaar is. Dat een groot deel van de Vlamingen deze zender niet in HD-kwaliteit of zelfs helemaal niet kan ontvangen, zal hem worst wezen.
Ik denk dat we in deze discussie de term "free-to-air" best niet gebruiken om verwarring te voorkomen.
We lezen dus best letterlijk de beheersovereenkomst waarin men het volgende stelt:
De VRT maakt gebruik van platformen van derden en eigen platformen. Het publieke aanbod staat minstens via één open platform ter
beschikking van mediagebruikers. Open platform betekent dat het aanbod toegankelijk is voor de mediagebruiker zonder dat aan die mediagebruiker een directe betaling voor dat aanbod wordt gevraagd.
Als Gatz nu stelt dat VRT NU het enige "open platform" is, overtreedt de VRT mijn inziens deze doelstelling uit de beheersovereenkomst op twee vlakken:
1) het VRT-aanbod via VRT NU is niet toegankelijk en onvolledig wegens ontbreken van ondertiteling bij live kijken en de liveprogramma's op aanvraag tot 24 uur na uitzending. 100% ondertiteling van nieuws- en duidingsprogramma’s is trouwens sinds 2016 een uitdrukkelijke doelstelling in de beheersovereenkomst die compleet ontbreekt bij VRT NU. Via DVB-T is die ondertiteling wél gelijktijdig beschikbaar zoals het hoort.
2) VRT NU is een gesloten platform, je krijgt pas toegang door in te loggen met een VRT-account na directe betaling in natura in de vorm van persoonlijke data en statistische kijkgegevens die je door het verplicht aangaan van een overeenkomst met de VRT moet delen. Via DVB-T is er geen enkele betaling of schending van de privacy mogelijk en was het de vrije keuze van de mediagebruiker om mee te werken aan marktonderzoek.
Het ondertitelingsargument is mijn inziens niet te weerleggen, de beheersovereenkomst is daar zeer duidelijk over:
Ook de toegankelijkheid van het aanbod is voor de VRT een essentieel onderdeel van haar publieke opdracht. Speciale aandacht moet blijven gaan naar het aanbod voor blinden en slechtzienden, en doven en slechthorenden.
We stevenen dus af op een situatie waar een
essentieel onderdeel van de publieke opdracht van de VRT niet meer beschikbaar is via een open platform.
Het privacy-argument, directe betaling in natura is om meerdere redenen een groot probleem. Blijkbaar is er zelfs totaal geen mogelijkheid om je te verzetten tegen het verzamelen van statistische data. Hoe lang VRT dat bewaart is ook niet duidelijk. De Vlaming moet dus valsheid in geschrifte plegen (inloggen met valse gegevens) om nog enige privacy te hebben tijdens het tv-kijken.
Dit komt ook nog aan bod in de mediacommissie
https://www.vlaamsparlement.be/parlemen ... es/1258437
https://www.vlaamsparlement.be/parlemen ... es/1259042
Binnen de zes maanden zal ook nog het verzoekschrift rond de stopzetting van DVB-T aan bod komen in de mediacommissie en dan zullen de parlementsleden meer tijd en input gehad hebben om Gatz wat harder aan te pakken. Het enige wat we kunnen hopen is dat dit dossier ooit in de plenaire vergadering komt want dan is er een waterkans dat de beslissing wordt teruggedraaid.
De juridische mogelijkheden zijn nu wel zeer beperkt, in het mediadecreet vind ik geen overtredingen en de beheersovereenkomst is een politiek spel tussen politici en de VRT.
Misschien valt via
https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/ te bekomen dat we de vrije keuze krijgen om tv-programma's te bekijken zonder VRT-profiel.