https://bioplanet.collectandgo.be/cogo/ ... water-1-5L
In de Bio-Planet wordt je genaaid aan meer dan 1 euro per fles, want in Auchan betaal je minder dan de helft. Met een volle Volvo kan je al aardig wat geld besparen als je eens naar Rijssel of Calais rijdt, nog dichter bij de Belgische kust is deze Auchan:
https://www.auchan.fr/magasins/dunkerqu ... nthe/sl-11
Maar recent ontdekte ik dat de Action een 10 euro waterkan verkoopt met compatible Britta filter erbij. Ik heb nog 9 Britta filters liggen in Maxtra formaat. De action filter smaakt op gebied van koffie verre van verkeerd, en het kraantjeswater is met deze kloon best lekker.
Op de verpakking staat dat de Britta namaakkan uit Zwitserland BPA vrij is.
Mijn Mt Roucous en vele andere plastic flessen waaronder SPA, zijn van het PETE type 1:
https://www.ahealthylife.nl/plastic-wel ... jn-veilig/
Nu is de vraag uiteindelijk of die DEHP effectief nog gebruikt wordt in de aanmaakt van flessen. Wij nemen de flessen vaak mee in de auto, en daar worden ze in de hitte vaak soepel. De fles dan laten afkoelen en terug van drinken lijkt mij dan ook riskant.Code 1: PET (betrekkelijk betrouwbaar)
spa_waterPolyethyleen tereftalaat, kortweg PET of PETE, is het dunne, doorzichtige soort plastic dat voornamelijk wordt gebruikt bij de productie van drankflessen. Uit onderzoek blijkt dat bij meermaals gebruik en bij het blootstellen van deze flessen aan warmte, de kans op het afstoten van de toxische stof DEHP drastisch wordt vergroot. Dit heeft bij grote inname negatieve gevolgen voor organen als de lever, nieren en voortplantingsorganen. Onder voorbehoud is het dus redelijk veilig in gebruik, mits je op eerder genoemde punten let. Een pluspuntje: deze vorm van plastic is makkelijk recyclebaar, dus goed voor het milieu.
Echter op deze sites staat dan weer andere info:
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hormo ... uwe_pagina
Is DEHP dan een verboden stof die kan vrijkomen bij PETE flessen van type 1?Kunnen ze gevaarlijk zijn voor mensen en/of bepaalde subgroepen zoals het ongeboren of jonge kind? Zijn er aanwijzingen dat ftalaten schadelijk zouden kunnen zijn voor de mens?
Dierproeven hebben laten zien dat ftalaten de ontwikkeling van de zaadballen kunnen verstoren. In 2005 is er al een Europees verbod gekomen op enkele ftalaten (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP en DNOP). Deze ftalaten mogen niet meer in speelgoed gebruikt worden. Drie ftalaten (DEHP, DBP en BBP) mogen niet in persoonlijke verzorgingsproducten voorkomen.
Wat staat er op de verpakkingen waardoor ik kan herkennen of er (schadelijke) ftalaten in zitten? Zijn hier wettelijke regels/bepalingen voor?
Vanwege het Europese verbod zullen de bovengenoemde ftalaten niet in bovenstaande producten voorkomen. Over overige ftalaten staat meestal geen informatie op producten waarin ze verwerkt zijn. Daar zijn ook geen wettelijke regels voor.
Op wikipedia staat er ook info die verwarrend is, voor de niet checmicus:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phthalate
Er wordt dus beweerd dat er geen ftalaten in zitten, maar ftalaten zoals DEHP kunnen wel er in zitten door recyclage. Laat dat nu de essentie zijn, want dezez flessen belanden in de PMD zak en worden dus gerecycleerd.Polyethylene terephthalate (PETE) is the main substance used to package bottled water and many sodas. Products containing PETE are labeled "Type 1" (with a "1" in the recycle triangle) for recycling purposes. Although the word "phthalate" appears in the name, PETE does not use phthalates as plasticizers. The terephthalate polymer PETE and the phthalate ester plasticizers are chemically different substances.[39] Despite this, however, a number of studies have found phthalates such as DEHP in bottled water and soda.[40] One hypothesis is that these may have been introduced during plastics recycling.[40]
Anderzijds ben ik het beu om naar Frankrijk om water te hollen, en de namaak Britta van den Action heeft zeker geen verkeerde water smaak.