Bekabelde multiroom audio

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

Ik weet dat er hier wat mensen op het forum die thuis zijn in het audio wereldje, vandaar mijn vraag hier :).

Ik ben op zoek naar multiroom audio oplossingen, maar dan bekabeld. Momenteel heb ik naar alle locaties waar speakers komen audiokabel getrokken (en UTP voor de toekomst). Al die kabels komen centraal samen. Ik zou graag van meerdere bronnen geluid kunnen afspelen in meerdere zones.

Nu dacht ik wel een toestel te vinden dat meerdere bronnen als input heeft en naar een zone of 4 (ongeveer 8 speakers momenteel) kan afspelen, maar ofwel zoek ik fout ofwel zijn deze niet breed (meer) bezaaid (maar het zou me verbazen moest ik de enige persoon zijn die een dergelijk systeem heeft/wil).
Of een toestel dat zelf zowat alles kan afspelen naar de zones (maar ik vrees dat na een paar jaar dan enkel nog de radio werkt en de rest geen updates meer krijgt bvb Spotify Connect/Deezer/...).(+ ik vrees dat ik de kabels dan naar een andere locatie zal moeten trekken ipv de technische ruimte).

Mensen met ideeën? Of die een vergelijkbaar systeem hebben thuis? :)

(In de richting van KNX was ik ook aan het zoeken, gezien dat ook het domotica-systeem is waar we uiteindelijk gebruik van willen maken. Daarvoor moet ik nog eens langs een firma).
axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2548
Lid geworden op: 18 dec 2010, 11:56
Uitgedeelde bedankjes: 445 keer
Bedankt: 215 keer

Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5339
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 487 keer
Bedankt: 556 keer

ik heb er één van nuvo maar ik weet niet of die nog bestaan.

effe opgezocht: is blijkbaar overgenomen door legrand.
J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
Gebruikersavatar
seagull
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1910
Lid geworden op: 23 nov 2006, 08:55
Twitter: WimVerlinden
Locatie: Kortenberg
Uitgedeelde bedankjes: 51 keer
Bedankt: 91 keer
Contacteer:

Kijk ook eens naar Roon ... zeker in combinatie met Tidal en internetradio ...
Je moet wat in de software investeren, maar op hardware gebied zit je niet vast aan een merk, en je streamt in lossless hi-res, en dat hoor je echt.
Roon werkt met Sonos, met Bluesound, en met high-end audio merken, maar met een simpele RPi en een DAC HAT heb je een Roon ready endpoint voor minder dan 100 euro.
Lees wat op het forum en kijk eens naar RoPieee: werkt perfect (met of zonder touchscreen) en vraagt geen onderhoud.
Kijk ook eens bij de video's van Hans Beekhuyzen. Op zijn website vindt je een code voor een gratis Roon trial van 2 maanden. Ik heb na wat lezen en 2 maanden proberen met 2 RPi's de overstap gemaakt.
Business Fibernet 300 plus met Speedboost 1G Business- Proximus Internet Maxi fixed IP (failover)
Business Mobile Flex + (smartphone) & Business Mobile Flex (Mifi router) - 3CX/Teams Direct Routing - Proximus TV
ubremoved_2964
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5295
Lid geworden op: 12 jan 2006, 14:25
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 397 keer

Dit is mijn job, en ik doe iets zakelijks met Roon.

Als het bijna niks mag kosten, dan zou ik in de zones een raspberry pi met een hifiberry zetten. Hier kan je zowel squeezelite op draaien (bvb via picoreplayer) of een roon endpoint.
Die hifiberry moet niet onderdoen voor duur spul op voorwaarde dat je de raspberry linear voedt. Wil je een betere endpoint dan kan je gaan voor een SOtM SMS200 al dan niet in ultra versie, maar die kost wel wat. Daar moet je ook nog een DAC bijkopen of een versterker of speakers met USB in. De hifiberry die is gewoon analoog of digitaal uit.

Het coole aan picoreplayer is dat Roon het logitech protocol ondersteunt, dus Roon kan zowel alle devices aan die RAAT praten, en het Logitech protocol. Mijn endpoints die switchen on the fly naar roon of LMS naar gelang welk van de twee op mijn server actief is. Dit is heel leuk. Roon heeft voordelen, maar ook LMS heeft zaken die Roon niet heeft.

Als centrale server neem je een linux doos die op vortexbox 2.4 draait, en daar gebruik je ofwel logitech media server voor, of je installeert roon er op. Of je neemt het kant en klaar OS van Roon.

Voor de centrale server is de sky the limit, maar roon draait vlot op de meeste passief gekoelde quad core intel borden. Logitech draait op veel minder, eender welke oudere atom zal werken.

Wil je meer weten wat wij met Roon doen, stuurt dan persoonlijk bericht. Geen zin om mijn zaak hier te posten.

Wil je eens komen luisteren wat kan met bvb een raspberry & multiroom, altijd welkom regio Gent. Ook via persoonlijk bericht.

Ik heb hier roon met drie zones draaien.
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

axs schreef:http://audac.eu/products/d/r2---multi-z ... dio-matrix
In gebruik bij mijn schoonouders.
Lijkt me al zeer professioneel, gebruiken ze dat in een thuis-setting?
Joe de Mannen schreef:ik heb er één van nuvo maar ik weet niet of die nog bestaan.
Ga ik me eens op inlezen, ziet er interessant uit.

Roon ga ik zeker eens testen, al denk ik dan weer dat het eigenlijk niet nuttig was de kabels te centraliseren (als ik het goed begrijp heb je per zone een eindpunt nodig). Nadeel is dan weer dat er precies geen Spotify ondersteuning is, echte audiofielen zijn we niet en momenteel vinden we daar ons ding wel in. Ik ga wel eens een trial starten van Tidal om te zien hoe het daar zit qua catalogus (de prijs voor familie abonnement is identiek zie ik, maar dan weer geen Windows Phone app en dat hebben 2 personen in het gezin nog).
ub4b, ik stuur je deze week nog een pm om eens langs te komen om het gemak van die installatie te zien :). We kunnen wel voorlopig enkel in de weekends als dat geen probleem is.
dat het bijna niks mag kosten heb ik niet gezegd natuurlijk, gewoon dat ik de voorkeur geef aan bekabeld :).
Gebruikersavatar
cloink
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3515
Lid geworden op: 29 okt 2007, 10:29
Twitter: cloink
Uitgedeelde bedankjes: 93 keer
Bedankt: 137 keer
Contacteer:

Ik begrijp dat het geen antwoord op je vraag is, noch geschikt voor audiofielen (alvorens ik daar commentaar op krijg), maar waarom niet een bestaande draadloze oplossing? M.i. zijn er 2 bevelenswaardige: Sonos (héél erg "familie-vriendelijk", maar dan moet je leven met de relatief hoge kostprijs per unit/speaker) of Chromecast Audio (evt. i.c.m. aparte versterkertjes, ik ben erg tevreden van de SMSL's, afhankelijk van je noden)?

(Windows Phone is wel een beetje een probleem natuurlijk...)
ooh. shiny.
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

Vroeg of laat zullen ze toch van Windows Phone vanaf moeten, er zijn geen nieuwe toestellen meer en qua app support is het ook dood.
Sonos vind ik duur voor wat het is. Moesten zij nu een centrale unit hebben waar meerdere zones mee van audio kunnen voorzien worden viel het nog te overwegen maar ik vind dat op zich niet in hun producten.
Chromecast Audio zou nog kunnen door er 1 per zone centraal in de technische ruimte te leggen, maar ben je dan niet puur gelimiteerd door Android devices? (+ kan je dan in 2 zones hetzelfde afspelen? Ik dacht dat afspelen maar naar 1 chromecast tegelijk ging).
zorka
Plus Member
Plus Member
Berichten: 126
Lid geworden op: 28 dec 2011, 09:58
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer
Bedankt: 10 keer

MClaeys schreef: Chromecast Audio zou nog kunnen door er 1 per zone centraal in de technische ruimte te leggen, maar ben je dan niet puur gelimiteerd door Android devices? (+ kan je dan in 2 zones hetzelfde afspelen? Ik dacht dat afspelen maar naar 1 chromecast tegelijk ging).
Dit kan ondertussen perfect (wel enkel met chromecast audio) zie hier
axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2548
Lid geworden op: 18 dec 2010, 11:56
Uitgedeelde bedankjes: 445 keer
Bedankt: 215 keer

Gewoon future proof werken met de matrix controller die ik voorstelde.
Ben je niet afhankelijk van protocollen, software, ... maar een gewone pure stereo in die je overal (zonder delay) naartoe kan routen.
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

zorka schreef:ewoon future proof werken met de matrix controller die ik voorstelde.
Ben je niet afhankelijk van protocollen, software, ... maar een gewone pure stereo in die je overal (zonder delay) naartoe kan route
Ah, handig :) Wel enkel via de app, maar met een huistablet om de domotica te bedienen is dat misschien nog zo geen ramp.
axs schreef:Ben je niet afhankelijk van protocollen, software, ... maar een gewone pure stereo in die je overal (zonder delay) naartoe kan routen.
Heb me wat ingelezen in het toestel en dat is eigenlijk inderdaad wat ik zoek, verschillende inputs (waarvan 1 prioriteit heeft), verschillende outputs en zowel via een bedieningspanneel als met een app te bedienen. Zeker omdat mijn bestaande stereo dan nog gebruikt kan worden. Het nadeel is dan weer de prijs, 2300 euro om muziek in een paar kamers af te spelen krijg ik aan de wederhelft niet verkocht :(

Tis dat ik er niet op kan programmeren en dat het waarschijnlijk veel van de geluidskwaliteit zou afdoen, anders kon ik nog overwegen iets te maken met een rpi en relay switchen :D
Gebruikersavatar
selder
Moderator
Moderator
Berichten: 6305
Lid geworden op: 29 jun 2005, 20:25
Locatie: Tienen
Uitgedeelde bedankjes: 99 keer
Bedankt: 727 keer

Ook weeral niet echt een antwoord op je vraag, maar AirPlay2 "zou" geavanceerde mogelijkheden tot multiroom audio hebben...
Ghost S1 • 8086K @5.2Ghz • Asus ROG Ryuo 240mm • Asus ROG STRIX Z390-I • Corsair Vengeance LPX 2x16GB 3200Mhz • Asus RTX2080Ti Turbo • Samsung 970 EVO 2TB • Asus ROG Swift PG258Q 240Hz • Logitech G Pro keyboard/mouse/headset
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

Apple heeft als voordeel dat er sowieso veel fabrikanten op zullen springen en het zullen ondersteunen. Maar dan weer als nadeel dat je er zonder IOS toestellen niks mee bent (Ik heb wel IOS devices, maar geen die nog ondersteund worden :) ). Alle bestaande toestellen vervangen door Apple kost ook een aardige duit :p. Voor iemand die all-in in het Apple systeem zit zoals u is dat wel ideaal :).

Nu, ik ben momenteel maar de kabels aan het trekken en aan het zien of ik extra potjes moet slijpen voor bediening ofzo (zoals ik blijkbaar voor men rolluiken zal moeten doen helaas), dus voor het systeem zelf kan ik nog even doorzoeken en doorsparen (vooral dat laatste :p).
charlez
Pro Member
Pro Member
Berichten: 225
Lid geworden op: 13 apr 2017, 08:02
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Bedankt: 13 keer

Crestron ...
Ook Knx compatible
Waarschijnlijk ook niet de goedkoopste
axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2548
Lid geworden op: 18 dec 2010, 11:56
Uitgedeelde bedankjes: 445 keer
Bedankt: 215 keer

charlez schreef:Crestron ...
Ook Knx compatible
Waarschijnlijk ook niet de goedkoopste
Durfde ik om die reden niet voorstellen ;)
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5339
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 487 keer
Bedankt: 556 keer

En is Crestron niet meer gericht op bedrijven en hotels ?
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
axs
Moderator
Moderator
Berichten: 2548
Lid geworden op: 18 dec 2010, 11:56
Uitgedeelde bedankjes: 445 keer
Bedankt: 215 keer

In de US heeft menig huishouden een creston oplossing staan voor hun collectie TVs (hele muren vol met tv's, allemaal op andere zenders)
Nooit het nut van gezien, maar bon.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Hier al eens gekeken ? http://artsound.be/nl/multiroom
Gebruikersavatar
Joe de Mannen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5339
Lid geworden op: 22 feb 2005, 12:46
Uitgedeelde bedankjes: 487 keer
Bedankt: 556 keer

mijn ervaring met Artsound is dat de kwaliteit tussen de verschillende producten erg kan verschillen. Echt gaan luisteren is dus de boodschap.

J.
Ik ben alleen verantwoordelijk voor mij eigen uitspraken, niet voor wat anderen ervan maken of aan toevoegen...
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

MClaeys schreef:Sonos vind ik duur voor wat het is. Moesten zij nu een centrale unit hebben waar meerdere zones mee van audio kunnen voorzien worden viel het nog te overwegen maar ik vind dat op zich niet in hun producten.
Een Connect:AMP... maar dan heb je er vier nodig wat een prijzige oplossing is... of gewoon de Connect maar dat blijft nog prijzig voor vier kamers.

Zelf heb ik twee Play:1 (één in de keuken, één in de badkamer) en een Connect (in de living) en ben er best tevreden over (en Zonos is een prima Windows Mobile app).
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

Creston is inderdaad best duur. Een functie om in elke zone iets anders te beluisteren is ook geen hoofdbehoefte van het systeem. Meer het eenvoudig kunnen selecteren van een bron en waar die moet spelen. Alle zones zijn op de gelijkvloers, ik verwacht niet echt klassiek te luisteren in de ene zone en metal in de andere op hetzelfde moment. Maar als we muziek luisteren in de living en/of keuken hoeft het ook niet uit de speakers op het terras te spelen :). Verschillende muziek in verschillende zones is mooi meegenomen, maar we kunnen leven zonder.
De Connect Amp of de Connect zijn een optie mogelijk, beetje zonde van de prijs voor het design gezien het in de technische ruimte komt maar dat of Chromecast audio denk ik alvast eens te proberen.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

MClaeys schreef:Maar als we muziek luisteren in de living en/of keuken hoeft het ook niet uit de speakers op het terras te spelen :).
Dat maakt het natuurlijk heel wat eenvoudiger... dan kom je er met één player en drie versterkers wat heel wat goedkoper zal zijn.
Flying
Pro Member
Pro Member
Berichten: 236
Lid geworden op: 22 apr 2014, 16:31
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer
Bedankt: 19 keer

Wij hebben in onze nieuwbouw ook op vier plaatsen bekabelde speakers voorzien. Na veel research heb ik gekozen voor een Optoma Nuforce MCA-18 ( in combinatie met Chromecast Audio. Op elke zone heb ik een Chromecast Audio aangesloten. Ze liggen dus allemaal naast elkaar.

Je moet enkel zorgen dat je op de plaats van de Nuforce een goed wifi-signaal hebt en dan kun je netjes alle Chromecasts erop instellen. Streamen kan vanuit Spotify, internetradio, browser, etc. en lukt ook perfect vanaf een iPad en iPhone. Je kunt met twee mensen tegelijkertijd naar verschillende ruimtes streamen, je kunt oneindig groepen aanmaken om zo tegelijkertijd meerdere ruimtes van dezelfde audio te voorzien (badkamer + slaapkamer, living + keuken, alles samen, ...).

De Optoma heb ik aangekocht bij Bekafun.

In jouw situatie heb ik zeer veel producten vergeleken. De Artsound oplossing lijkt me niet ideaal. De Sonos Connect:AMP oplossing kan lukken en zal stabieler werken dan wifi als je netwerkbekabeling voorziet per amp, maar de kostprijs is hoog. Als jij een mailtje stuurt met jouw noden richting een gespecialiseerde audiozaak (bv. Bekafun) dan zullen ze je een oplossing op maat voorstellen. Let wel: een gespecialiseerde zaak met veel merkenkeuze.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

Flying schreef:Na veel research heb ik gekozen voor een Optoma Nuforce MCA-18 ( in combinatie met Chromecast Audio.
Dat is eigenlijk een surround versterker als ik de labeling zie van de in/outputs ?

Die staat dus constant aan... je zet dus eigenlijk nooit een output uit (tenzij door geen audio te geven op de input) ?
Flying
Pro Member
Pro Member
Berichten: 236
Lid geworden op: 22 apr 2014, 16:31
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer
Bedankt: 19 keer

Ja, klopt. Het ding blijft branden, iets wat op zich niet erg handig is. Je hoort geen ruis of iets dergelijks dus dat maakt niet uit. Enkel wanneer je op de input een signaal stopt hoor je wat. Je kunt natuurlijk steeds de versterker handmatig uitschakelen.
MClaeys
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6018
Lid geworden op: 16 feb 2011, 22:43
Uitgedeelde bedankjes: 377 keer
Bedankt: 343 keer

Hoe regel je daar het volume op? Of kan je dat per Chromecast Audio op de gsm regelen? Ik ga er mij volgende week 2 bestellen om eens met te experimenteren.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

Flying schreef:Ja, klopt. Het ding blijft branden, iets wat op zich niet erg handig is.
Het je al eens gemeten wat het idle verbruik is ?
Flying schreef:Je hoort geen ruis of iets dergelijks dus dat maakt niet uit.
Mooi dan... mits een goede afscherming kan je GSM instraling ed. wel vermijden normaal.
cybersurfr
Pro Member
Pro Member
Berichten: 315
Lid geworden op: 07 feb 2009, 21:46
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 19 keer

Yamaha had / heeft receivers waarbij je de surround kanalen kan schakelen voor multiroom
yam.jpg
yam2.jpg
Flying
Pro Member
Pro Member
Berichten: 236
Lid geworden op: 22 apr 2014, 16:31
Uitgedeelde bedankjes: 20 keer
Bedankt: 19 keer

MClaeys schreef:Hoe regel je daar het volume op? Of kan je dat per Chromecast Audio op de gsm regelen? Ik ga er mij volgende week 2 bestellen om eens met te experimenteren.
Gewoon met het bedienend toestel regelen, softwarematig of via de volumeknoppen op het toestel zelf.
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”