Voor we hier verder speculeren over het verschil tussen Annex A en Annex B, en deze info als waarheid een eigen leven gaat leiden, moeten we toch een en ander relativeren:
- De info over Annex A/B hierboven, en de plaatjes die het moeten bewijzen, is alleen gebaseerd op ADSL2+ (met een frequentieband tot max. 2.2 kHz).
- VDSL2 gebruikt frequenties tot 17MHz. Als je dus die grafiek zou verlengen tot 17 MHz, dan zou je wel beseffen dat de we hier praten over een marginaal klein stukje van de gebruikte frequentieband.
- De beschikbare snelheid is niet alleen een gevolg van de Annex, maar in grote mate afhankelijk van welke stukjes van de frequenties de profielen die Proximus ontwikkeld heeft, gebruik maken.
Zoals je kan zien in deze grafiek, bevindt zich het verschil tussen Annex A en Annex B is het klein (rood omcrirkeld) stukje van de frequentieband, dus uitspraken als "de bandbreedte van Annex A veel hoger is dan die van Annex B" uit de lucht gegrepen zijn, of tenminste heel sterk overdreven.
Geert-Jan schreef:Een plaatje zegt zoveel meer dan woorden, kijk naar de lengte van het rode deel, hoe meer lengte de meer snelheid je kan halen.
Het rode deel in Gert-Jans grafiek is de download, het groene deel de upload, het oranje is telefonie en dus niet beschikbaar voor DSL (PSTN bij Annex A, ISDN bij Annex B). In deze grafiek zie je alleen de gebruikte banden voor ADSL2+ (niet VDSL2).
Geert-Jan schreef:Zit je op een Broadcom en je gebruikt geen ISDN ga dan naar Annex A, want Annex A is de juiste instelling.
(altijd al geweest maar Belgacom is eigenwijs en liet/laat op Ikanos Annex A niet toe)
Waar haal je deze onzin vandaan?
Dat heeft niets te maken met eigenwijs, maar met de DSL historiek
- Toen Belgacom met ADSL begon (vanuit de centrales), is er een keuze gemaakt. Zoals in de meeste landen van de wereld (uitzondering Duitsland) was de logische keuze:
- - Annex A voor PSTN lijnen
- Annex B voor ISDN lijnen
De lijnkaarten in LEX waren dus of Annex A of Annex B, naargelang de klant een PSTN lijn of een ISDN lijn.
Bij de klant stond een Annex A modem of een Annex B modem, naargelang je een PSTN lijn of een ISDN lijn had.
Multi-Annex bestond toen niet.
Duitsland koos - als enige in de wereld - om alles op Annex B te zetten. Ik denk dat ze hiervoor 2 redenen hadden:
- het grote overwicht van ISDN
- voordeel van standaardisatie (één modem, zowel PSTN als ISDN)
- Toen Belgacom begon met VDSL2 (Ikanos, vanuit de ROP) moesten ze opnieuw een keuze maken. Hierbij hebben ze het model van Duitsland genomen, en dus voor Annex B gekozen. Dit werkte namelijk zowel voor ISDN als PSTN lijnen, en moesten ze maar één modem ontwikkelen voor VDSL2 (B-box2).
- De derde milestone was de invoering van vectoring.
Intussen was de beslissing genomen dat de LEXen (centrales) zouden sluiten, en dat de klassieke telefonie vervangen zou worden door VoIP (vanuit de ROP's). Wegens de sluiting van de centrales, van waaruit ADSL geleverd werd, moeten de ADSL klanten voortaan bediend worden vanuit de ROP's. Vandaar dat de nieuwe VDSL2 kaarten (Broadcom) multi-Annex zijn: ze moeten zowel de ADSL klanten (Annex A) en de VDSL klanten (Annex B) bedienen.
Geert-Jan schreef:Dus simpel gesteld: Ikanos Annex B <=> Broadcom Annex A (behalve bij ISDN)
Verkeerd.
ISDN is niet compatibel met de nieuwe Broadcom kaarten (gezien multi-DSL). Bestaande ISDN klanten werden omgezet naar
- * ofwel ISDN via het 2de paar
* ofwel ISDNoIP (IAD)
Je kan dus geen ISDN meer krijgen op een lijn waar VDSL2/vectoring op zit)
Dus juist gesteld: Ikanos Annex B <=> Broadcom Annex A+B
MClaeys schreef:Kan het verschil Annex A en Annex B als fout tonen op de lijntest van Proximus?
Geen idee, ik vermoed inderdaad dat de de B-box3 ook op Annex A synct
Het grote verschil volgens mij tussen Annex A en Annex B is voor lijnen met een marginale sync.
Hiermee bedoel ik dat het toegekend profiel hoger is dan wat de lijn aankan. Dit blijkt vooral een probleem bij sommige 100/20 profielen, waarbij de klant een 20mbit upload profiel krijgt, maar de modem max. maar 19 mbps is.
Gevolg is een mogelijk onstabiele sync (SNR 6 dB).
In zo'n geval kan Annex A er misschien voor zorgen dat je upload (marginaal) stijgt, maar genoeg om je uit de "grijze zone" te duwen (SNR 7dB).
In alle andere gevallen zal Annex A jou geen betere snelheden geven, en ook zeker geen invloed hebben op DLM.
Wat misschien wel voor Annex A pleit is het gekende probleem met de FritzBox 7490 op een vectored lijn, die bij de minste aanraking (of erop blazen) een sync onderbreking teweeg brengt. Dit probleem schijnt zich niet meer voor te doen bij Annex A ...