1207 schreef:
boulder schreef:Ik ben dus ook al in die categorie.
ik verwijt u nix
Lijkt mij logisch, want ik werk full time, help dus mee de pensioenen betalen van anderen.
Ik zeg alleen, mocht ik mijn job kwijt geraken is het maar de vraag of ik weer iets anders vind, gezien de mentaliteit bij veel werkgevers.
1207 schreef:uiteindelijk kijk iedereen naar z'n eigenbelang, dus ook politici en partijen dan is de lange termijn het minst favoriete onderwerp.
Verhofstadt gaf ze in 2000 ook nog altijd liever uit en werd daar voor beloond met een 2e termijn
Ik dacht niet dat ik hier over mijn eigen belang bezig was, eigenbelang zou betekenen dat je in dergelijk geval zo rap mogelijk naar een uitdoofbaan, of een soort brugpensioen regeling zoekt.
Ik zeg er net bij dat ik liefst mijn plicht zou vervullen tot aan de werkelijke leeftijd.
1207 schreef:je snapt natuurlijk ook het verschil tussen de hobbylessen koken of talen en het effectieve jobgerelateerde bijscholen.
jij studeert portugees, een diploma tolk voor het Europees parlement zal er niet inzitten.
de verpleegster die zich bijschoolt (bepaalde ziektes of doelgroep patiënten) is natuurlijk een ander verhaal.
Kijk, dat is nu een typisch voorbeeld van zeer kortzichtig denken.
Talen kun je sowieso in heel veel jobs gebruiken.
Ik ben er ook heel goed in, op een paar weken kon ik met
de Portugezen op het werk al gemakkelijk wat in hun eigen taal praten.
Is dat echt nodig voor de job?
Op dit moment niet, maar je kortzichtige redenering is dat jij denkt dat je job in beton gegoten is, en als er nu een zaak is die zeker is, is dat alles evolueert, en wat vandaag de job van de toekomst is, kan binnen 5 jaar compleet overbodig zijn.
Als jij dus enkel met je paardenbril gaat bijstuderen voor wat je nu nodig hebt, loop je het risico dat je beroep of je specialisatie overbodig wordt, en dan ben je een vakidioot.
Denk bijvoorbeeld aan die automechaniekers die tot in de puntjes alles kenden van dat stukje van de productielijn waar zij mee bezig waren.
Tot dan Ford of Opel of Renault, het bedrijf sluit, en daar sta je dan met jouw supergespecialiseerde kennis, waar je nergens anders ook maar iets mee aankan.
Die hobbykok uit je voorbeeld kan er eventueel bij een ontslag nog aan denken om iets anders te doen, zoals bijv. in een restaurant aan de slag te gaan.
Het idee dat je met talen alleen maar in het Europees parlement terechtkunt, lijkt mij ook zwaar getuigen van een paardenbril.
Ik weet niet of jij kinderen hebt, maar leer jij ze dan dat ze zeker hun talen niet moeten leren, tenzij ze vertaler willen worden?
Je kunt bijv. ook reisleider worden.
Ik spreek ondertussen 6 talen, dus wie weet.
ik vind het normaal dat een hobby uit eigen zak betaald moet worden.
maar deze houding toont aan waarom de minister van pensioen in de jaren 90 die hete pensioenpatat ook liever doorschoof ipv een stuk vd rekening toen al te presenteren.
Je bent wel heel snel om iets als pure hobby af te doen, alsof er geen toegevoegd nut is.
1207 schreef:
boulder schreef:
Tiens, dus volgen jou is een verantwoordelijke burger er eentje die na de hogere opleiding op zijn lauweren rust, en nooit meer aan bijscholing doet...
stompzinnige retoriek,
of zit die tolkenjob in het EP er echt in?
Neen, jij bent diegene met de stompzinnige retoriek.
Jij denkt nog in denkbeelden van 1960, toen je afstudeerde met een bepaald beroep, bij een bedrijf in dienst ging, en dan daar dezelfde job deed tot aan je pensioen.
heist_175 schreef:Politici moeten ook niet alleen denken aan hun eigen of een particulier belang, maar aan het grotere geheel.
Hoewel we daar in België niet zo goed in zijn, zou rekeningrijden daar wel van getuigen. Maar ik stel voor om die discussie niet hier te voeren, daar zijn andere topics voor.
Welk algemeen belang is dat?
Wat moet ik dan doen?
Met de auto ben ik een half uurtje kwijt, als ik het openbaar vervoer neem, makkelijk 2,5 uur.
2 keer per dag, da's 5 uur.
Je haalt dus werkende mensen uit de files met je beleid, maar de Ferrari's kunnen dan goed doorvlammen en dat is dan het algemeen belang?
Of moet ik dan vragen aan mijn werkgever dat hij mij ontslaat?
Het is altijd bekeken vanuit het standpunt van een ambtenaarke die in Brussel werkt, en zijn bureau heeft op wandelafstand van het station.
Dat je ook in West-Vlaanderen afstanden moet kunnen afleggen, dat bedrijven heel vaak in industriezones liggen, en dat je dus al bus-trein-bus zou moeten doen, met overal marges voor als er iets te vroeg of te laat is, daar houdt men geen rekening mee.
heist_175 schreef:Anderzijds: kan je het de overheid kwalijk nemen dat ze niet ieders hobby wil subsidiëren?
Zoals gezegd : het botst totaal met het idee dat je je moet bijscholen.
Als iedereen zich maar in zijn nauwe vakgebiedje bijschoolt, dan krijg je vakidioten, weten heel veel over bijzonder weinig.
En als die job overbodig wordt, kunnen ze niets anders.
philippe_d schreef:Er blijkt een algemeen misverstand te bestaan over de berekening van je pensioen.
Tenzij je ambtenaar bent, wordt het pensioen voor een loontrekkende niet berekend op "laatste zoveel jaar" van je carrière, maar op je ganse loopbaan.
OK, maar hier heb ik 2 bedenkingen bij :
1) dit zijn de regels
zoals ze nu zijn, we weten allemaal dat als de Staat in geldnood komt, de regels kunnen veranderen.
Zo is de pensioenleeftijd ook opgetrokken.
2) het mag dan al per jaar berekend zijn, als de houding is : u bent boven de 45, dus we moeten u niet hebben, dan zit je wel van 45 tot 67 met een werkloosuitkering, en dat telt dan evenredig mee voor het verlagen van uw pensioen.
In de veronderstelling dat je niet van de werkloosheid gegooid wordt, omdat je onrechtmatig lang werkloos was...