Met het risico op offtopic gaan:philippe_d schreef:Een andere extreem voorbeeld is het verhaal van Free in Frankrijk.
Wegens de prijzenslag konden de mobiele operatoren niets meer investeren in hun netwerk met de gevolgen vandien, sommigen zitten zelfs volledig op hun gat.
Is dat dan beter voor de consument?
Graag cijfers bij deze claim. Deze passeerde hier al vrij frequent, maar toch blijkt duidelijk dat ze in Frankrijk bijvoorbeeld al lang zijn begonnen, ook met komst van Free, met 4G beschikbaar maken. De eerste zet hiertoe is gezet door Orange in juni 2012 (nog voor Proximus hier 'begon'), SFR volgde in november 2012 (zoals Proximus hier) en Bouygues in mei 2013. Da's allemaal nog voor de tweede en derde provider hier zijn begonnen. Alleen Free zelf begon later, in december 2013. Lanceren van 4G = investeren in hun netwerk, dus dat ze niets meer konden investeren...
Dat sommigen op hun gat zouden zitten kan natuurlijk altijd zijn, maar dat zeiden en zeggen ze van Mobistar hier ook. SFR bijvoorbeeld is opgekocht door Altice, maar die azen ook op Bouygues. Da's dan voornamelijk door de groeiambities van Altice, ook naar het buitenland toe (gezien de telecom toekomst op Europees vlak niet onverwacht daar er ook interesse is van buiten Europa).
Free zelf is ontstaan in 1999 (vaste telefonie, in 2002 ADSL en in 2007 FTTH), maar een 3G licentie hebben ze pas in 2010 behaald, voor 4G in 2011 en hun mobiel aanbod kwam pas in 2012.
Dus opnieuw, dat de andere mobiele operatoren niets meer konden investeren de laatste 3 jaar door de moordende concurrentie van Free is zeker geen vaststaand feit.
Het is wel een feit dat de meeste andere mobiele operatoren een omzetdaling zagen tussen 2012 en 2013, maar da's niet per se abnormaal als de koek ineens door 4 in plaats van door 3 moet verdeeld worden. Zeker niet als ze meegetrokken worden in een prijzenslag. Al zie ik, gezien er wel investeringen waren in die periode en er nog steeds zijn, niet in waarom dat niet in het voordeel zou zijn van de consument. Ja, in het begin zal er waarschijnlijk redelijk veel overloop geweest zijn, maar zo'n situatie normaliseert zich altijd na verloop van tijd al was het maar omdat er klanten zijn die toch iets meer service willen en toch meer verwachten van het netwerk zoals dat ze bijvoorbeeld voorheen hadden. Ook niet vergeten dat de providers in Frankrijk eind 2011 (serieus) hebben mogen dokken voor de 4G licenties, dus dat heeft ook invloed op de cijfers. Orange betaalde bijvoorbeeld voor de 2600MHz licentie € 287 118 501 en voor de 800MHz licentie maar liefst € 891 000 005. Meer dan een miljard op tafel moeten leggen zal altijd invloed hebben op de cijfers.