iceke schreef:Nee, je kan geen "werk" kopen..... op werk zitten auteursrechten, als je werk verspreid moet je toestemming vragen aan de auteur, als die auteur aangesloten is bij SABAM kan je die toestemming aan hen vragen. En onder hun voorwaarden kan het zijn dat ze toestemming geven om dat werk te verspreiden. (dat kan geld zijn, maar dat kan dus evengoed zijn : niet met eigengemaakte cd's draaien).
Koop je de cd... zit daar auteursrecht op (de maker van die cd heeft toestemming gekregen om cd's te maken)
Kopieer je die cd....zit daar auteursrecht op (wanneer je die gaat verspreiden,lees spelen in je dij set, moet je toestemming vragen)
Zing je dat nummer na op youtube....zit daar auteursrecht op
download je dat van usenet -> zit daar nog steeds auteursrecht op....
Daar zit hem nu net de rare kronkel.
- Een liedje "kopen" geeft je het recht om het te beluisteren in persoonlijke kring. Je krijgt daar ook het recht op thuiskopies bij.
- Een fuif gaan spelen als DJ, dan betaal je (enfin, de organisator) voor het recht om dat te mogen doen met je muziek aangekocht voor thuisgebruik; auteursrecht aan sabam en ook nog billijke vergoeding (de exacte details doen er nu effe niet toe).
Dan sta je dus legaal te draaien met muziek waarop je verder enkel rechten hebt voor thuisgebruik (waaromder dus die persoonlijke kopie).
- En hou je vast, hier komt ie, als je:
-- CDs, LPs, cassetjes, grammofoonplaten, mp3s gekocht hebt (voor thuisgebruik) mag je die gebruiken als DJ als je de vergoeding betaalt (normaal doet de organisator van de fuif dat).
-- als je exact, klak hetzelfde doet, maar je hebt eerst je muziek (aangekocht voor thuisgebruik) ge-"format shift" (legaal voor thuisgebruik), dan is die normale fuif vergoeding ineens niet genoeg meer. Dan zou er nog een bijkomende vergoeding moeten betaald worden.
Dus een perfect legale thuiskopie van een perfect legaal aangekocht liedje kan niet legaal gebruikt worden in het openbaar met de standaard fuifvergoeding, maar het origineel (enkel legaal aangekocht voor thuis) kan dat wel?
In de praktijk is het dus nog zotter: een mp3 die je legaal hebt geript vanuit je eigen cd/lp/... collectie mag je niet legaal gebruiken als DJ, maar een mp3 aangekocht als mp3 wel? Ik verzeker je dat die mp3 ook een "kopie" is hoor. Computers doen niks anders. Erger nog, wat je afspeelt is niet de mp3 op je harde schijf, maar de kopie die je pc in zijn ram memory heeft gestoken.
Hoe je dit ook draait of keert, het lijk me op een tax op het publiek gebruik van format shifting. Als het om het gebruik van mp3s ging zouden itunes songs anders er ook onder vallen. Een poging om DJs te verplichten hun cd en platencollectie nogmaals aan te kopen mss?
[ Post made via mobile device ]