Bancontact terminal
Bancontact terminals kunnen ook rechtstreeks via een breedbandverbinding (TCP/IP trafiek dus) zoals ADSL, VDSL, kabelnetwerk.
Dan hoef je niet meer over een analoge lijn (of VoIP mocht dit werken) of je ISDN centrale.
Iedere transactie is véél korter in tijdsduur aangezien je niet meer via een trage verbinding (zij het een analoge lijn, ISDN, VoIP) gaat maar via het snellere internet rechtstreeks!
Faxen.
Hetzelfde principe geldt eigenlijk ook voor faxen.
WeePee heeft bijvoorbeeld een hylafax server draaien (kostprijs van de te versturen faxen zijn hun VoIP gesprekstarieven).
Je stuurt je te faxen document in pdf of postscript formaat naar deze server (met een gratis programma: bijvoorbeeld YajHFC) en zij handelen je fax bericht verder af.
- Van je verstuurde fax krijg je via e-mail een bevestiging of de fax transmissie gelukt is (met in bijlage je originele bericht in pdf formaat = fax bevestiging).
- Faxen die jij op jouw faxnummer ontvangt (indien je nummer werd overgedragen naar WeePee), komen ook via e-mail binnen (met het fax bericht als pdf document in bijlage).
In feite verloopt alles perfect via WeePee.
Ook hier is het versturen van het te faxen document naar de fax server zeer snel (aangezien het verloopt via een breedbandverbinding in plaats van een trage verbinding).
Wel is er een verandering in werkwijze aangezien je geen fysieke faxmachine meer hebt. Maar dat is mijn inziens totaal geen belemmering.
1) Stel je wil een ondertekende brief faxen.
Normaliter zal je deze opstellen in je tekstverwerker (Word), afdrukken, ondertekenen, op de faxmachine leggen en faxen.
Wat je nu kan doen is de brief opstellen, een ingescande handtekening (= afbeeelding) in het Word document opnemen, de brief afdrukken naar pdf formaat en versturen naar de WeePee faxserver. Er komt geen papier of inkt meer bij te kijken.
2) Stel je wil een ingevuld formulier faxen.
Je vult je formulier in, scant dit naar een bestand in pdf formaat, en verstuurt het naar de WeePee faxserver.
3) Combinatie van beide bovenstaande types van documenten faxen.
Je maakt een pdf document van je brief zoals in punt 1) beschreven.
Je maakt een pdf document van je ingevulde formulier zoals in punt 2) beschreven.
Je maakt één alles bevattend pdf document van beide bovenstaanden met behulp van het volgende programma: PDF Blender (gratis).
Je verstuurt dit laatste pdf document naar de faxserver van WeePee. Klaar is kees.
Archiveren wordt ook eenvoudiger aangezien je zowel de verstuurde als ontvangen faxen in je mail box krijgt.
Tevens beschik je over de brondocumenten in digitaal formaat.
Pdf documenten kan je aanmaken met behulp van een virtuele pdf printer vanuit zowat elke Windows applicatie. Je hoeft enkel een (gratis en goede) pdf printer te installeren: bijvoorbeeld PDFCreator (gratis).
Als je het je echt makkelijk wil maken kan je zelfs een virtuele printer installeren waarnaar je rechtstreeks je te faxen document kan printen vanuit zowat elke applicatie: Winprint HylaFAX (gratis).
Anyway, er zijn zeer vele mogelijkheden beschikbaar. Bovenstaande zijn bedoeld om de mogelijkheden te illustreren (maar zijn uiteraard wel praktisch bruikbaar).
Alarmcentrale.
Ook naar meldkamers kan je tegenwoordig rechtstreeks via jouw breedbandverbinding connecteren. In volgend pdf document vindt je een beschrijving van een firma die dit ondersteunt: G4S Secure Monitoring
Er zijn ook hier diverse voordelen aan TCP/IP communicatie tussen jouw alarmcentrale en de meldkamer. In het licht van deze is allicht vermeldenswaardig dat extra communicatiekosten (telefoongesprekken) volledig komen te vervallen.
Gesprekken.
Tja, en dat blijft er nog over waarvoor "Voice over IP" (VoIP) werkelijk bedoelt is: gesprekken.
Dit alles zal allicht geen probleem (mits geen issues inzake compatibiliteit) geven door jouw bestaande telefooncentrale aan te sluiten op de Fritz!Box.
Men dient namelijk niet uit het oog te verliezen dat VoIP geoptimaliseerd is voor spraak. De gebruikte compressietechnieken (codecs) zijn er in eerste instantie voor spraak en kunnen (vanwege de compressie) problemen geven met data stromen zoals deze die typisch van modems komen (analoge fax machines, alarmcentrales, bankterminals, etc.)
Uiteraard is er voor fax T.38 maar dan dient de gehele keten van verzender tot ontvanger hier geen problemen mee te hebben. Dit kan met sommige VoIP providers (of tussenliggende schakels) een probleem geven. Maar feitelijk kan je dit ook terugvinden in de "gewone" analoge lijn natuurlijk (moeilijke verzending tot onmogelijkheid tot verzenden). Zij het dat dit daar wel "aanvaard" is...
Tevens dien je niet uit het oog te verliezen dat noodoproepen (100, 101, etc.) bij sommige VoIP providers NIET mogelijk zijn. Bij WeePee is het niet mogelijk om noodoproepen via hun netwerk te maken! Dit is niet van technisch aard maar wel van regulatorische aard: onze Belgische wetgeving.
Dit is zeker geen onoverkomelijk probleem. Je kan via de kiesregels in de Fritz!Box instellen dat alle noodoproepen automatisch via het vaste net verlopen. Indien je de kost verbonden aan het abonnement van het vaste net wil vermijden dan kan dit perfect mits de eenmalige aankoop van extra hardware. Ikzelf heb dit gedaan met behulp van een Sagem RL500. Dit type toestellen worden in Duitsland vaak gebruikt ter vervanging van een vaste lijn (wegens slechte kabels) en zijn op eBay Duitsland vaak te koop rond de 30 euro. Je hoeft zelfs geen SIM kaart te plaatsen om noodoproepen te maken. Uiteraard kan je wel een SIM kaart plaatsen en in de kiesregels van je Fritz!Box instellen dat ook bijkomende oproepen standaard via deze weg dienen te verlopen.
't Is ook handig indien je primaire breedbandverbinding is weggevallen. Je kan op zijn minst bellen (zij het beperkt). Ieder nadeel heeft zijn voordeel zegt men wel eens.
Uptime, redundantie
Je breedbandverbinding (en eventueel andere toestelletjes zoals de RL500) wordt in dit opzicht wel erg belangrijk.
Mij lijkt het wenselijk om al deze kleine, maar essentiële, verbruikers aan te sluiten op een kleine noodstroomvoorziening.
Een kleine investering die er voor zorgt dat het niet een elektrische panne is die ervoor zorgt dat je van de (digitale) maatschappij wordt afgesneden.
Ook de breedbandverbinding op zich kan men redundant maken mits de router een fail-over functie heeft.
Dit kan een tweede breedband verbinding zijn maar dit kan evenzeer via het mobiele netwerk (GSM masten) zij het dat de bandbreedte beperkt is bij de laatste.
Sommige providers geven zelfs een gratis mobiel internet abonnement bij het afsluiten van een vast internet abonnement.
Zelf heb ik zowel mijn klassieke PSTN als ISDN verbindingen volledig buiten gekieperd.
Abonnementskost = nul euro momenteel (buiten breedbandverbinding).
En nog geen minuut spijt van gehad.
Wel moet je opletten met sommige Internet Service Providers.
Er is een gele Internet Service Provider in Mechelen die graag dure abonnementen verkoopt met soms beperkte functionaliteit (bijvoorbeeld op het vlak van VoIP, blokkeren van poorten etc.).