En jij hebt bij een klantendientgesprek nog nooit het zinnetje gehoord "Om onze service (!) te verbeteren kan dit gesprek eventueel opgenomen worden enz."
Het volstaat dat 1 van de partijen dit wil opnemen, een melding is zelfs niet verplicht !
Citaat: "De wet verbied je nergens een opname te maken zonder toestemming te vragen. Het feit dat de andere partij aan het gesprek deelneemt is voldoende. Hetzelfde geld voor een tel. gesprek.
Het Hof van Cassatie heeft het argument van de verdediging afgewezen door te stellen dat diegene die een telefoongesprek voert het recht op eerbiediging van zijn priveleven niet kan inroepen ten aanzien van een deelnemer aan dit gesprek, aangezien hij zelf de deelnemer deelachtig maakt aan het voorwerp van dit recht. Een procespartij kan derhalve zelf opgenomen communicatie aanwenden als bewijsmateriaal. (Cass. 9 januari 2001)
En hetzelfde met meer info ...‘Hij die een telefoongesprek voert kan het recht op eerbiediging van zijn privéleven, zijn gezinsleven, zijn huis en zijn briefwisseling niet inroepen t.a.v. de deelnemer aan dit gesprek, daar hij zelf deze deelnemer deelachtig maakt aan het voorwerp van dat recht (art. 17.1 BUPO) ’[Cass. ARP990235N,9 januari 2001 (N. t. S.),Juristenkrant 2001-25,5,Computerr.(Ned.) 2001,199,noot DUMORTIER,J.].
Zie zonodig ook : VANNESTE,F.,Het opnemen van eigen telefoongesprekken en de eventuele bijstand hierbij van de politie,R.W.2007-08,108-112, Noot onder Antwerpen 29 juni 2004 (J./O.M.).
Een opgenomen gesprek tussen twee personen (uzelf en dus iemand anders), dat opgenomen is met een dictafoon kan dus later als bewijs worden gebruikt tegen deze andere persoon."