boulder schreef: 5 maanden geleden
Ik denk dat een referendum zelfs geen wettelijke vereiste is, maar de Britten zijn erg democratisch, dus ik denk dat een heraansluiting er opnieuw via een referendum zal komen.
De UK lijkt democratisch maar is op vele vlakken een feodale standenmaatschappij. Het lidmaatschap van de EU en de meer gelijkmakende wetten die uit Brussel kwamen waren een doorn in het oog van de klasse die het meest te verliezen had.
De anti-EU houding werd van daaruit gestuurd en dat was al met een lange aanloop. Dat zag je onderandere in de winkels waar eigen producten aangeprezen werden vanuit een chauvinistische en nationalistische reflex.
Dat werd verder aangewakkerd bijna de hele Britse de pers die (op enkele uitzonderingen na) niet aarzelde om halve waarheden tot klinklare leugens over de EU te verspreiden. UKIP en de Vote Leave-campagneleave-beweging deed daar nog wat scheppen bovenop. De Tories en Labour voelden vanwaar de wind kwam en volgden.
PM Cameron bleek achteraf toch niet zo geniaal met zijn referendum.
Maar er was een grote verscheurdheid in heel de UK. Het was niet zo dat de 2 traditionele partijen homogeen voor of tegen waren.
Dat maakte dat de aanloop naar het referendum en de uiteindelijke realisatie lang aansleepten. Zo lang dat zelf een deel van de Stay-aanhangers op den duur het achter de rug wou hebben. Daar maakte Boris johnson graag gebruik van met zijn "Get Brexit Done" campagne en bijgevolge verkiezingsoverwinning.
Maar zoals we nu weten was de hele Leave-rethoriek gestuurd vanuit de one-percenters (en volgens sommigen ook Rusland en USA) en bovendien doorspekt van leugens en valse beloften.
De voters werden verleid met emotionele zoethouders (de kleur van het paspoort bijvoorbeeld) en ook ronduit xenofobe gevoelens.
boulder schreef: 5 maanden geleden
Nog eens: één partij aan de macht, met een meerderheid in Hoger- en Lagerhuis, verkiezingen zijn voorbij, 5 jaar tijd.
Dat is toch een droomscenario om om het even wat te verwezenlijken?
Nogmaals: Er was en is ook verscheurheid ook bij Labour. Een groot deel van die kiezers heeft ook voor Leave gestemd.
Ik heb zelf in 2017 een in Engeland een Brexit-debat bijgewoond waar vakbondsmilitanten zeer extreem pro-Brexit waren. Hun argumenten waren te herleiden tot allerlei fake news uit de tabloids. Zeer contradictorisch want arbeiders en zwakkere milieus hadden net het meest te winnen bij Europese wetgeving.
Dus ook nu is de huidige Labour-meerderheid geen homogeen blok pro EU.
En zelfs al zou dat wel het geval zijn: de verscheurdheid, die ook door families en gezinnen en tussen generaties liep heeft zware sporen nagelaten. Daarom willen zeer veel Britten niet weer door zo een periode gaan.
De verwachting is dat er minstens een generatie over zal gaan vooraleer men een nieuw lidmaatschap van de EU zal overwegen of zelfs maar ter sprake brengen.