Voor discussies en hulp met je smarthome en automatisering kan je hier terecht. DE plaats voor alles over home assistant, Philips hue, Zigbee, Sonoff, ...
We gaan de elektriciteit vervangen in ons huis, en er staan ook oa screens op de planning. Om die allemaal samen aan te sturen lijkt er een vorm van domotica nodig. Daarnaast zou het bv. ook wel handig zijn om met één knop bv. alle verlichting uit te schakelen wanneer iedereen het huis uit gaat. Op termijn zou ik ook een videodeurbel willen overwegen, idealiter via PoE, maar ik vermoed dat daar geen domotica voor nodig is (gewoon een netwerkaansluiting en een PoE- switch en die is er al). Ik ben me een beetje aan het inlezen, maar de mogelijkheden lijken eindeloos, terwijl mijn wensen beperkt zijn . Kan iemand wat tips geven over waar wel of niet naar te kijken? Een lijstje van wat we willen:
Uitschakelen van alle lampen in huis.
Alle screens tegelijk of aan één kant van het huis kunnen bedienen.
Géén draadloze smart home dingen (Shelly valt volgens mij bv. dan al af; slimme lampen ook - we houden het op gewone dimbare LED's).
Geen internetverbinding nodig (iets zoals Home Assistant op een thuisservertje is bv. geen probleem).
'Analoge' bediening moet ook nog mogelijk zijn als de domotica (hoe beperkt ook) uitvalt.
Kijk eens naar Eltako.
Deze hebben speciale sturingen voor screens, al of niet gecombineerd met een weerstation.
Ze hebben ook impulsschakelaars en dimmers.
De meeste hebben een centraal aan en uit, waarmee je alle lampen die via teleruptor of dimmer worden aangestuurd met een drukknop kunnen aan of uit worden gestuurd.
Voor de deurbel zou ik geen UTP gebruiken maar 4 x 0.8 SVV kabel. UTP is de fragiel voor dergelijke toestellen
De kabel trek je naar de zekeringkast. Dan nog een 4 x 0.8 naar de plaats waar de binnenuit komt.
De verbinding met je netwerk gebeurt ofwel draadloos via het binnenstation of bedraad via de unit in je zekeringkast.
Afhankelijk van het merk.
Borromini schreef: 06 jan 2023, 21:22
@Belgissschenaap Bedoel je met relais iets als teleruptoren in de zekeringkast? Ik had zelf ook al effe naar Siemens LOGO zitten kijken.
Dat bedoel ik inderdaad, zo zal ik het waarschijnlijk doen bij mijn renovatie die in de planningsfase zit.
@Tom2000 met KNX bedoel je dan eigenlijk toch gewoon schakelaars die "smart" zijn ipv klassieke dummie schakelaars waar je dan iets "smart" op zet? Wat is daar de meerwaarde van? Uiteindelijk werken die toch ook met een relay/teleruptor op een centrale plek?
Als,je met KNX gaat werken moet je wel wat kennen van elektriciteit en zeker van het smart systeem dat KNX gebruikt.
Je hebt veel mogelijkheden maar is niet makkelijk te programmeren .
Met LOGO 's werken kan ook interessant zijn. Maar ook deze moet geprogrammeerd worden.
Heb je niet zo veel kennis, dan zou ik gewoon voor het klassieke systeem gaan van Eltako.
Binnen 20 jaar kan dit nog steeds vervangen worden door eventueel onderdelen van andere merken.
Bij echte smart systemen gaat dit wel wat anders zijn.
Niko is al aan zijn tweede controller, net als Loxone.
Het is beperkt backwarts compatibel, maar dan nog.
Als je er niets van kent, heb je steeds een gespecialiseerde werkman nodig om herstellingen of vervangingen te doen.
Knx is een open protocol dat over verschillende merken heen werkt en breed ondersteuning heeft.
Geen merkspecifieke zever en geen miserie dat een oud onderdeel niet compatibel is met een nieuw onderdeel.
Als je logo kan gebruiken snap ik niet dat knx te complex is.
Logo is problematisch als je ooit iemand anders aan de installatie moet laten werken of als je het huis moet verkopen
Knx daarentegen kan elke goede elektricien mee werken en is eenvoudig in programmatie.
Tom2000 schreef: 07 jan 2023, 12:40
Knx is een open protocol dat over verschillende merken heen werkt en breed ondersteuning heeft.
Geen merkspecifieke zever en geen miserie dat een oud onderdeel niet compatibel is met een nieuw onderdeel.
Een vraagje, omdat ik echt curieus ben en op zoek ook
Stel dat je dus een KNX systeem hebt, maar dat het ooit in de tijd volledig verdwijnt. De standaard wordt helemaal niet meer geïmplementeerd. (Kans is klein, want het is echt wel een standaard die goed aanvaard is)
Dan zullen je systemen wel blijven werken. Maar als je dan problemen hebt en je geraakt niet meer aan de hardware, dan kan je de schakelaars toch niet meer "dom" gebruiken? Of een domme schakelaar steken om het op te lossen? Aangezien de bekabeling het niet toe laat.
Met een teleruptor werken en die dan slim aansturen, geeft je eigenlijk een heel ouderwets systeem, maar iets dat NOG meer kans heeft om te overleven dan KNX? Of zie ik dit fout?
Is er een nadeel aan teleruptor tov KNX? Het is mischien minder mooi als systeem, maar verbruikt het meer? Minder betrouwbaar, ....?
Tom2000 schreef: 07 jan 2023, 12:40
Als je logo kan gebruiken snap ik niet dat knx te complex is.
Da's een misverstand, we zitten in de verkenningsfase. Ik weet dat bij m'n broer de elektricien KNX inderdaad geprogrammeerd heeft, en aangezien we de elektriciteit zelf gaan doen lijkt ons dat geen optie. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een elektricien alleen daarvoor gaat komen opdraven. Maar ik apprecieer dat je de nadelen van LOGO aanstipt .
Ik vermoed dat KNX niet efficiënter gaat zijn qua bekabeling dan een systeem met teleruptoren zoals Eltako?
De eerste keuze is de bekabeling, ga je voor een bus of ster systeem.
Het meest flexibele maar waarschijnlijk het duurste is om in ster te werken. Je legt dan elke kabel per lichtpunt of stopcontact naar je centraal punt, je zekeringskast.
Vervolgens moet je kijken of je op welke spanning je gaat werken, tegenwoordig doorgaans AC 230V voor stopcontacten/lichtpunten/motoren, DC 24V drukknoppen, sturing en nu ook vaak lichtpunten. En dan, indien beschikbaar 400V of meerdere 230V fasen voor de kookplaat, zonnepanelen, warmtepomp, auto
Vaak gebruikte kabels voor sturing of 24V zijn EIB (data kabel aangewezen bij KNX ), loxone heeft daar tegenwoordig hun eigen variant op waarin een extra paar draden zit voor hun 24V verlichting.(niks mis mee maar ik zou dat niet gebruiken, al is het maar omdat die duur is), enige vorm van ethernet kabel (hier zou ik wel minstens cat6a of hoger nemen door de sectiedikte)
KNX is een decentraal bus systeem. Heeft zo z'n voordelen naar (langdurige) stabiliteit en veel keuze uit verschillende leveranciers, dus minder vendor lock-in. Maar als nadeel dat het moeilijker te implementeren is zonder opleiding en dan moet je de ETS software nog aanschaffen. Het is ook wel mogelijk om je ster systeem centraal aan elkaar te hangen als een bus en dan KNX te gebruiken.
Vervolgens voor ster kan je eender wat doen. Je kan dat analoog aan elkaar koppelen met eltako's, is betrouwbaar, vind je makkelijker een uitvoerder voor maar mis je de flexibiliteit van een domotica systeem.
Voor domotica heb je veel beschikbare oplossingen. Hier heb ik loxone draaien waarvan ik heel tevreden ben. Daar bovenop draai ik ook nog wel Home Assistant voor ZigBee devices en andere out of the box integraties. Ik gebruik beide interfaces wel eens maar de Home Assistent interface geeft mij meer flexibiliteit en er zijn wat extra zaken aangesloten zoals onze camera 's, geofencing. En HA biedt ook de mogelijkheid goedkope ZigBee devices (wireless low power) te integreren.
Ik heb hier alles gedaan van het opzoekwerk, uitdenken, plannen, kabels leggen, zekeringskast, domotica componenten, IT laag. Heb zelf ook enige ervaring met PLC S7, Siemens Logo, eltako's, DMX512,KNX...
Ben wel geen elektricien maar somewhat IT'er van beroep.
Mijn ervaringen:
-Kies voor domotica als je er zelf iets van begrijpt en deels mee uit de voeten kan
-zorg voor de WAF factor
-voorzie simpele drukknoppen voor simpele acties voor het licht aan te doen voor bezoekers. (Elke ruimte heeft hier een dubbele drukknop voor lompe licht aan/uit acties)
-voorzie genoeg bekabeling. Hier per stopcontact dat altijd dubbel is een 5G2,5 gebruikt.
-voorzie altijd een 5G1,5 voor lichtpunten, kan je afzonderlijk centraal tot 3 punten schakelen of dimmen.
-loxone is best user friendly voor 'niet specialisten indien je iets wat interesse hebt in domotica en techniek algemeen. (Je moet natuurlijk ook wel wat pc skills hebben)
-ben blij met loxone als logica backbone. Waardoor als Home Assistent zou plat gaan gewoon alles blijft werken.
-blij met Home assistant, m.i. gewoon het beste domotica systeem dat er bestaat wat betreft flexibiliteit en interoperabiliteit. Maar ik zou het enkel als add-on draaien
-je kan tegenwoordig alles 'domotica' maken zelfs een traditionele installatie door gebruik te maken van homey, openhab, domoticz, home assistant en ZigBee/z-wave, wifi (Shelly) of andere wireless hardware te gebruiken. Dat werkt best goed en kost tegenwoordig niks meer. Die spullen haal je gewoon weg als je je huis wilt verkopen.
-nadeel van (sommige) wirless, voornamelijk sensoren dan, zijn de batterijen. Kosten wel niks maar je moet ze periodiek is vervangen. Gemiddeld is dat hier per 2 jaar. Dus heb een jaarlijks rondje. Je kan home assistent wel gewoon een melding laten geven als een device z'n batterij onder een bepaald percentage gaat. (Ik ervaar dit niet echt als nadeel maar niet iedereen heeft daar goesting in. Maar deze gebruik ik enkel voor doorgedreven automatisatie, ons huis blijft wel gewoon werken zonder die devices, loxone backbone ftw)
-een voordeel van domotica is het gebruik maken van sferen. Als ik bijvoorbeeld bij ons in de living het licht wil aandoen, is dat niet meer 1 lichtpunt maar afhankelijk onze mood een hele serie van lichten overal in verschillen dim standen/kleuren. Bijvoorbeeld cozy movie night, bezoek komt eten, ...
-meet bijna elk stopcontact en heb hier grafieken van en kan daarmee ook apparaten schakelen. (Droogkast, verwarming, airco's, afwasmachine, ventilatie,...) Daarmee al in vooruitzicht met onze energietransitie.
-in je zekeringskast bij een ster systeem termineer je alles kabels op klemmen. Bij een deftige zekeringskast en kies vooral een grote, kan je daarna eigenlijk nog doen wat je wilt.
-sommige zaken hebben wel internet nodig zoals de weer API's maar het systeem as such is internet onafhankelijk.
-elk raam heeft hier een dedicated 5g2,5 kabel. Al gebruik ik dat maar op een paar plaatsen. Geen nood voor overal zonnewering etc.
En als laatste: documenteer alles heel goed en kijk minstens jaarlijks is naar je installatie zodat alles up2date is. (Zou je eigenlijk met alles in je huis moeten doen maar goed)
Voor mij is het een hobby en verzin ik maandelijks nog wel een automatisatie bij. Ons huis staat ook vol sensoren voor temperatuur, vochtigheid,presence/beweging/deurcontact/...dus als ik een handeling meer als 1 a 2 keer per dag moet doen, automatiseer ik ze gewoon.
Moet je alles laten doen zou ik er niet aan beginnen of het zo basic als mogelijk houden. Bij dat laatste moet je dan wel zien dat het sop de kolen waard is. Voor een paar lichten rechtstreeks te schakelen met een drukknop, koop je best geen domotica...
Eltako VS domotica als loxone/HA is zoals een oude Typewriter te vergelijken met een moderne desktop. Als je enkelt iets typt valt dat misschien mee, maar wie zou nog willen wisselen :')
Kostprijs bij het zelf doen valt goed mee.
Ik heb geen prijzen gevraagd om het te laten doen maar ik kan mij inbeelden niet goedkoop, gezien de expertise en werkuren.
De werkuren heb ik hier niet echt bijgehouden maar ik kan op 1 dag van 8 uur heel mijn zekeringskast heropbouwen, inclusief alle domotica prul terug restoren.
Domotica is heel leuk als je er in thuis bent.
Ik heb onlangs de elektriciteit gelegd in de nieuwbouw van de dochter.
Ik had voor Loxone willen gaan, maar omdat ze niet echt smart wilden gaan heb ik uiteindelijk gedeeltelijk met Eltako gewerkt.
Zelf hebben ze geen kennis van domotica of elektriciteit.
En als ik er niet meer ben, wie gaat dan eventuele herstellingen doen?.
Voor de screens en rolluiken hebben we met gewone domme motoren gewerkt.
Deze zijn binnen 20 -30 jaar nog steeds verkrijgbaar en makkelijk zelf te vervangen.
We hebben ze zelf wel smart gemaakt.
En onlangs vertelde mij een verkoper van domotica dat hij zelf geen domotica zou installeren om huwelijks problemen te vermijden
Als de vrouw al vijf keer op een verkeerde drukknop geduwd heeft en het juiste licht brand nog niet....
Je moet eens de video op de site van Lowone bekijken waar een vrouw in de zetel een boek aan het lezen is
Na een tijdje gaat het licht uit omdat er geen beweging wordt gedetecteerd Ze moet het boek dan neerleggen om in haar handen te klappen om het licht terug aan te doen
Maar als je zelf de technische kennis hebt.....waarom niet.
Ik ben erg tevreden van mijn Velbus systeem. Het is eenvoudig in aanleg, best betaalbaar, werkt vlotjes samen met Home Assistant en ook niet "te slim" (lees: te complex) op zichzelf. Het bestaat ook al lang genoeg om zichzelf bewezen te hebben. Bijkomend voordeel is dat er best veel verdelers zijn omdat het een Belgisch systeem is. Er zijn ook plug en play oplossingen voor Niko schakelaars wat installatie gemakkelijk maakt.
Mijn ouders hebben een qBus systeem, maar dat vind ik geen aanrader: reageert soms maar traag, is veel meer gesloten (bij Velbus staan alle protocollen netjes gedocumenteerd).
De WAF is direct ook een goede manier om aan de herverkoopwaarde te denken. Niemand die een halfbakken systeem wil kopen dat niet eens meer deftig werkt als de Wifi eruit ligt.
ik heb voor knx gekozen en dat werkt uitermate goed. ETS applicatie om te programmeren heeft een leercurve maar als je home assistant ziet zitten lijkt ets peanuts.
meer als 10 screens, 50tal lichtkringen, 15—20 wcd.
in de kast veel ruimte voorzien (kabels allemaal op klemmen), gewone schakelaars (hier veel basalte, enig component dat op niet veel trekt)
deurbellen hier komen van doorbird. niet de beste cameras maar werkt wél altijd en is makkelijk (lan) te integreren via ha/openhab/homebridge/…
integratie van warmtepomp, zonnepanelen, gasketel, sonos, televisie etc gebeurd via openhab.
ik heb ook een aantal shellys, werkt ok maar niet altijd ogenblikkelijk en dat is irritant. soms reageren ze even niet
Proximus Bizz Fiber (+boost + fixed ip)
USG Pro
UniFi Switches: 48 POE-500W + 24
UniFi AP HD (3)
media: Nvidia shield, Apple TV, proximus v7 decoders
Hier is alles centraal getrokken.
Met een 5g, heb je vervolgens 3 aders om een lamp aan te hangen. Zo gebruik ik deze bijvoorbeeld om een 3 fase rail aan te sluiten.
Op deze rail heb ik dan hanglampen en spots zitten, die ik daardoor afzonderlijk kan aansturen en in dit geval ook kan dimmen.
Hetzelfde kan je anders enkel maar doen met ofwel slimme lampen of door een stuurcomponent aan de lamp zelf weg te werken.
Wat mij betreft is 'licht' in een huis erg belangrijk voor de sfeer. Dus losstaande domotica, zou ik beginnen met een goed doordacht lichtplan met veel indirect licht.
In mijn huis werken de rolluiken en de verlichting op Siemens Logo. Dat kwam toen zelfs goedkoper uit dan teleruptoren. Tot nu toe heel tevreden van. Maar de Logo heeft zich ook al bewezen in de industrie, daarom dat ik daarvoor ging.
AnD schreef: 09 jan 2023, 07:29
In mijn huis werken de rolluiken en de verlichting op Siemens Logo. Dat kwam toen zelfs goedkoper uit dan teleruptoren. Tot nu toe heel tevreden van. Maar de Logo heeft zich ook al bewezen in de industrie, daarom dat ik daarvoor ging.
Niks mis met Siemens Logo maar gemiddeld gezien zou ik dan eerder voor Loxone gaan. Is nu ook niet duur als je het zelf doet, gelijkaardig aan een Logo maar specifiek voor domotica. De interface om te configureren trekt er wel wat op maar veel eenvoudiger, heeft van z'n eigen al een degelijke app/web interface met authenticatie/autorisatie beheer en goede specifieke domotica user community.
Eveneens makkelijk te integreren met Home Assistent