Helft van alle planten- en diersoorten in België bedreigd

Wil je gewoon eens testen of je klaar bent om te posten? Doe dit dan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_park.jpg" align="left" width="119" height="78">De helft van alle planten- en diersoorten in België is met uitsterven bedreigd door de achteruitgang van biodiversiteit. Die is op haar beurt het gevolg van menselijke activiteiten. Vooral het gebruik van open ruimte voor bebouwing, industrie en onoordeelkundig grondgebruik liggen aan de basis van de achteruitgang. Dat blijkt uit de brochure 'Biodiversiteit in België' die woensdag werd voorgesteld.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen wil met de gratis brochure aandacht vragen voor de bedreigde biodiversiteit in België. Het boekje doet dat door uit te leggen wat biodiversiteit precies is en waarom het zo belangrijk is. Het geeft ook een aantal tips voor duurzame bescherming.

De brochure 'Biodiversiteit in België' is eigenlijk een gevulgariseerde samenvatting van het wetenschappelijk werk 'Biodiversity in Belgium' uit 2003. Dat onderzoek vond 36.300 soorten dieren, planten, zwammen en micro-organismen in ons land. Uit vergelijkende studies van fauna en flora uit onze buurlanden blijkt nu dat er in België waarschijnlijk nog 16.000 tot 19.000 soorten zijn die niet in het boek werden opgenomen. Dat zou het totaal aantal soorten in België op ongeveer 55.000 brengen, een cijfer dat alle verwachtingen overtreft.

De biodiversiteit staat echter zwaar onder druk. Een derde tot de helft van alle planten- en diersoorten is met uitsterven bedreigd. Zo'n 7,5 procent van de soorten die in Vlaanderen leefden zijn verdwenen en 30 procent is met uitsterven bedreigd. In Wallonnië schommelen de percentages tussen de 25 en de 75 procent. De slechte toestand is bijna uitsluitend te wijten aan menselijke activiteit. Voornaamste reden is bebouwing van open ruimte, industrie en onoordeelkundig grondgebruik. Op de tweede plaats staat vervuiling. Andere bedreigingen zijn overdreven gebruik van natuurlijke rijkdommen, de groeiende druk van toerisme en recreatie, klimaatveranderingen en uitheemse soorten die inheemse verdringen.

Ook het gebrek aan kennis vormt een bedreiging. Uit cijfers blijkt dat over 96 procent van de soorten in België slechts weinig bekend is. "Die informatie is onontbeerlijk", luidt het. "Het verdwijnen van een soort kan het voortbestaan van vele andere in gevaar brengen." Tijdens de voorstelling van de brochure beloofde minister van Leefmilieu Bruno Tobback ervoor te zorgen dat de brochure in alle scholen zal verspreid worden. De brochure 'Biodiversiteit in België' kan gratis bekomen worden via telefoon (02-627.45.45).


Bron: HBVL.be van 22 december 2004 (Tip ter bescherming diersoorten)
Laatst gewijzigd door Blue-Sky op 22 dec 2004, 19:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
kikker46
Pro Member
Pro Member
Berichten: 262
Lid geworden op: 29 mei 2004, 01:25
Locatie: Kikkerland

Amai, zoveel bedreigde en verdwenen soorten. Veel beter die oude huizen kapot en daar een nieuwbouw zetten dus.

Tip voor de jonge volwassenen als ze gaan verhuizen .

Mvg,

Kikker46
Gebruikersavatar
bke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1008
Lid geworden op: 22 apr 2004, 20:41
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Bedankt: 6 keer

Omg, wat gebeurd er toch allemaal met onze planeet de aarde :-( Als dat zo verdergaat, dan...
Ares: (CPU) AMD Ryzen 1800x (RAM) 16GB DDR4 (HDD) Samsung Spinpoint F1 1TB (SSD) Samsung 970 EVO 250 GB (VGA) NVidia GeForce 1050 Ti 4GB (OS) Windows 10 Pro
Apollo: (CPU) AMD FX 8300 (RAM) 8GB DDR3 (HDD) Samsung Spinpoint F1 1TB (SSD) Samsung 850 EVO 256GB (VGA) AMD Radeon HD 5850 (OS) Windows 10 Pro
Akira
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1386
Lid geworden op: 10 jan 2004, 13:30

ik zie anders iedere dag reetjes hoor(hertachtigen e)
mja tis erg gesteld, ma der komen steeds meer castars bij op dezen wereld e, nie iedereen is slim genoeg om te beseffen da et dom is om kinderen te kweken als ge geen geld hebt.
Wrom nie lijk da et in china geweest is: geboortebeperking. Kvind da nog nie slecht.
Voor te rijden moet ge een rijbewijs hebben.
Voor kinderen te maken moet ge niks kunnnen, vind et schandalig da iedereen zomaar kinderen op de wereld kan en mag zeteen, zeker als ze de kinderen geen goed leven kunnen bieden. De mens wordt ook steeds ouder. Brengt alleen maar miserie mee.

En als ge der iets voor wilt doen ist beter om et actief te doen dan door te klagen. Als gewone mens kan je nie meer doen dan met uw eigen levenstijl te beginnen en/of steun geven aan WWF e.a.

Ik word soms woedend als ik iemand zen bliksken op de grond zie smijten. Hoe debiel kunt ge dan zijn? Het getuigt alleszins van een ongeslaagde opvoeding.

tot zover mijn mening :)
de pispaal <<
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 3373
Lid geworden op: 09 sep 2002, 18:19
Locatie: Belgium, Bever
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer
Bedankt: 109 keer
Contacteer:

da et dom is om kinderen te kweken als ge geen geld hebt.


Ik vind dat ook he, maar in sommige culturen is het zo dat de kinderen later voor de ouders gaan zorgen... En als je dan niet veel kans hebt dat je kinderen het allemaal overleven, maar je er maar veel... (cfr Afrika)


greetz,

Nob
Plaats reactie

Terug naar “Test”