Tips voor YouTube creation voor kids

Hier horen vragen over google, irc, nieuwsgroepen, e-mail enz....
Plaats reactie
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

Vooreerst: ik weet dat er een minimum leeftijd van 13 jaar staat op YouTube. De realiteit is dat heel wat kinderen al filmpjes maken en delen met hun vrienden. Dus in deze thread geen discussie hierover graag.

Ik ben op zoek naar tips voor YouTube creatie voor kinderen. In de eerste plaats ben ik benieuwd naar technische tips inzake content creatie. Maar heb vandaag ook al snel gemerkt hoe 'gevaarlijk' YouTube kan zijn, dus ook parenting tips zijn welkom in deze thread.

Concreet:
Mijn zoon is 10 en was al een tijdje aan het zagen hoe hij zelf videos kon maken, temeer daar hij er ook al gezien had van klasgenoten. De filmpjes die hij wil maken zijn over de voor zijn leeftijd populair games : Roblox, Minecraft, Brawl Stars, etc... Dit weekend dan ook eens helpen kijken, en met iMovie op de iPad kun je al redelijk gemakkelijk snel iets in elkaar steken. In de YouTube app kun je vervolgens ook gemakkelijk iets uploaden. Zijn kanaal gebruikt niet zijn echte naam, maar is wel gekoppeld aan zijn GMail die ik al bij zijn geboorte aanmaakte en waar binnenkomende mails steevast naar mijn vrouw en ikzelf doorgestuurd worden. Zelf gebruikt hij die mail overigens nog niet.

Eerste vraag: wat is een simpele, maar efficiënte workflow om ook op PC te gaan editeren en met welke tool ? De iPad is gemakkelijk om snel iets te doen, maar van zodra je wat meer wil, zal het wellicht tekort schieten ?

Tweede vraag: hij kreeg al snel likes en commentaren van anderen (wellicht friends op die games). Jammer genoeg werd hij (en ik) al direct met een ander fenomeen geconfronteerd : spambots die gewoon in random YouTube videos website namen dumpen, van niet bepaald kind-vriendelijke websites... Valt daar iets tegen te doen ? Op dit moment beheert hij zijn kanaal zelf, en deletete hij irrelevante comments direct (denk niet dat hij de website in casu bezocht heeft :) ), maar is het enige alternatief om als ouder zelf het beheer over te nemen ?
EDIT: blijkbaar heeft YouTube toch ook ergens een monitor draaien tegen spambots. Mijn zoontje bleek immers helemaal geen comments gedeletet te hebben vandaag, dus ik vermoed dat YouTube die zelf weggedaan heeft... (heb die zelf ook niet gezien op YouTube, enkel in een mail van YouTube dat er een nieuwe comment was).
Laatst gewijzigd door Tomby op 06 jul 2020, 13:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
bitbite
Premium Member
Premium Member
Berichten: 558
Lid geworden op: 18 dec 2012, 14:01
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer
Bedankt: 42 keer

Ik vrees dat ik niet veel echte tips heb. We zorgen er voor dat het gezicht uit beeld blijft en er enkel scherm/handen/rommelberg te zien is, en dat blijft minstens nog enkele jaren zo.
De comments heb ik na gelijkaardige ervaringen gewoon uitgezet, voorlopig is het doelpubliek beperkt tot de IRL vrienden/familie.

Wel heb ik een aparte URL gemaakt die naar het kanaal doorverwijst (in de illusie dat ik daar meer over te zeggen heb als het uit de hand zou lopen).
Wel heel goed oppassen met wat in de achtergrond te horen is: er zijn copyright-bots die te pas en te onpas video's claimen ook wanneer je ze niet monetised.

De mega-views/subs desillusie heb ik voorlopig gecounterd door te zeggen dat het getal bij andere kanalen kunstmatig verhoogd is (maar dat zorgt toch voor een pruillip).
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

bitbite schreef:De mega-views/subs desillusie heb ik voorlopig gecounterd door te zeggen dat het getal bij andere kanalen kunstmatig verhoogd is (maar dat zorgt toch voor een pruillip).
Haha, herkenbaar. Hier hamer ik er ook op dat het in de eerste instantie bedoeld is dat ze iets leren en ze het leuk vinden, en dat het geen competitie is, en al zeker geen money cow.
Gebruikersavatar
bitbite
Premium Member
Premium Member
Berichten: 558
Lid geworden op: 18 dec 2012, 14:01
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer
Bedankt: 42 keer

Tomby schreef:zeker geen money cow.
Een klasgenootje heeft luidkeels verkondigd dat hij geen schoolwerk meer doet, want [godweetwelkestreamer] verdient mil-joe-nen en iedereen moet maar datzelfde doen. <parenting-is-hard-emoticon>
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

bitbite schreef:<parenting-is-hard-emoticon>
Geef een random voorbeeld van skills die je nodig hebt om iets te kunnen, en laat uw zoon/dochter zelf uitvinden dat die skills aangeleerd worden op school, of dat de skills die op school geleerd worden aanleiding/voorwaarden zijn om de YT-skills te beheren.

Ongeletterd en/of met beperkte grammaticale skills ga je op YT ook niet veel kunnen betekenen, los van het feit dat je Engels nodig hebt om veel hits te scoren.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

Heb mezelf toch maar tot channel-manager gepromoveerd :D. Is geen overbodige luxe.

Kwamen nu ineens comments van 2 onbekende personen dat mijn zoon een creep is, een bully, hij een klein meisje moet gerustlaten, enz... Ik vermoed dat hij ergens 'ruzie' had met iemand op Roblox, want op de videos is niets bijzonder te zien. Maar ja, kinderen onderling, en dan gaan huilen bij de mama en papa :). Ja, ons zoontje ook omdat hij gemene commentaar kreeg op YouTube, maar zo leren ze ook dat het Internet ook gewoon een gemene plek kan zijn :p.

Zo leer ik zelf ook nog wat bij. Heb de personen 'verborgen' voor het kanaal. Blijkbaar kunnen ze nog commentaar posten, maar allen zij zelf zien ze :D (al zullen ze het wellicht onderling wel merken dat ze onzichtbaar zijn). Ook is het standaard blokkeren van links een absolute noodzaak, want vandaag al weer een commentaar met een porno-link :roll: . Wellicht is het ook wat dweilen met de kraan open, want die spammers maken wellicht geautomatizeerd accounts en comments.
pluim
Member
Member
Berichten: 98
Lid geworden op: 13 apr 2020, 14:03
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Bedankt: 12 keer

Ik werk zelf met kinderen en merk ook dat YouTube ontzettend populair wordt!
Op YouTube kan je normaal keywords instellen. Zo kan je kiezen dat comments met die woorden ofwel niet gepost worden, ofwel eerst nagekeken moeten worden. Ook links kan je uitschakelen.

Sinds enkele maanden terug heeft YouTube wel iets aangepast om content voor kinderen beter te onderscheiden.
Ik dacht zelf dat comments niet meer toegelaten waren op kindvriendelijke content, maar kan verkeerd zijn.

iMovie voor iPad is ontzettend beperkt (je kan denk ik zelf met geen tracks werken). Indien je een toestel met macOS hebt: die iMovie is simpel in gebruik en toch al vrij geavanceerd voor thuisgebruik, als je het programma leert kennen. Sommige van mijn 10- en 11-jarigen raken er al goed mee overweg, en ikzelf gebruikte het vroeger als 12-jarige ook graag (hoewel toen nog veel beperkter).
Voor gamen is dan picture-in-picture misschien wel fijn!

Ik zou het hem zeker laten ontdekken en zijn creativiteit laten opborrelen, maar hou het interactieve aspect van het platform goed in de gaten. Kinderen kunnen ontzettend hard zijn voor elkaar, en jouw zoontje komt op een leeftijd waarbij zoiets veel invloed op hem kan hebben.
An easily-interested brunette who loves to explore the unfamiliar :curt:
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Leuk dat je kind dat wil doen, hier hebben ze ook zo een periode gehad. Zien ze vooral hoe hard zo een youtuber moet werken om aan die views te komen.

Intro maken met Intro maker: https://play.google.com/store/apps/deta ... aker&hl=nl

Videobewerking kan met Filmora

Banner maken kan je met die gratis online sites.

Een leuke grap is wel om in Chrome in de broncode het aantal views te veranderen naar 80.000 ofzo. :lol: :lol:
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16609
Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
Twitter: meon
Locatie: Bree
Uitgedeelde bedankjes: 564 keer
Bedankt: 759 keer
Contacteer:

Block schreef:Intro maken met Intro maker: https://play.google.com/store/apps/deta ... aker&hl=nl
Oh waw, kan dat zo eenvoudig. En ik maar een intro proberen maken in After Effects.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

Nu komen de workflow problemen :D.

Clipjes maken op de iPad lukt behoorlijk goed, hetzij dus met de beperkingen van iMovie.
Nu komt de uitdaging van a) ook videos van de PS4 te editten, en b) dat te doen op de laptop met bvb Filmora hierboven voorgesteld.

Met een USB stick kan je videos van de PS4 exporteren, en wellicht kun je dat ook vanaf de iPad. Zo kunnen die dan op de PC gezet worden om verder af te werken. Enkel is USB allesbehalve handig. Is er een manier om dat via cloud te doen ? Met IOS moet dat wellicht kunnen via iCloud ? Voor de PS4 zie ik niet direct een mogelijkheid (behalve rechtstreeks via YouTube, maar dan zit je al met de processing/compressie die YouTube toevoegt...).

EDIT: of alternatief is Share Factory op de PS4. Hebben we daarnet eens bekeken en dat is ook wel een serieus krachtig stukje software voor het maken van game videos. Voornaamste nadeel is natuurlijk de PS4 interface (met controller, en eventueel bluetooth toetsenbordje), in vgl met op PC.
yaris
Premium Member
Premium Member
Berichten: 472
Lid geworden op: 14 mei 2004, 00:16
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 26 keer

Mijn zoon wil het ook ... die ziet filmpjes over minecraft van een zekere Reynald en Carina ofzo .... voorlopig hou ik het nog tegen .... . Ik ga dit topic wat volgen tot het mijn beurt is ...
efari
Member
Member
Berichten: 82
Lid geworden op: 10 sep 2015, 21:49
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Bedankt: 6 keer

Tomby schreef:Voor de PS4 zie ik niet direct een mogelijkheid (behalve rechtstreeks via YouTube, maar dan zit je al met de processing/compressie die YouTube toevoegt...).
Met een klein (eenmalig) omweggetje is het vervolgens redelijk makkelijk om foto’s en filmpjes van PS4 op je andere apparaten te krijgen.

Naar iPad: installeer PS Messages.

Naar pc: Eerst een Android emulator installeren (Bluestacks of LDPlayer)
Vervolgens kan je daarin PS Messages installeren.
(Zie https://sanyodigital.com/playstation-messages-for-pc/ )

En vanaf dan kan je simpelweg media naar jezelf sturen per psn-message.
Alhoewel het mogelijk is dat die ook gecomprimeerd worden met wat kwaliteitsverlies. Maar ben ik niet zeker van.
tien
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1264
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:48
Locatie: Attenhoven (Landen)
Uitgedeelde bedankjes: 102 keer
Bedankt: 65 keer

Kan je voor ps4 niet werken met hdmi grabber? of niet de bedoeling om rechtstreeks op pc op te nemen?
(edit ps2->ps4 :) de 2 had dacht ik nog geen hdmi maar wel 'mijn' laatste :lol: )
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

tien schreef:Kan je voor ps4 niet werken met hdmi grabber? of niet de bedoeling om rechtstreeks op pc op te nemen?
Dat is nog een grotere omweg dan gewoon je PS4 recordings op een USB stick zetten :nono: . PS4 heeft uitstekende features voor gameplay recording (bvb een PS4 neemt constant op zodat je op elk moment van de laatste 15' een videoclip kunt maken) en editing (ShareFactory) maar het issue is vooral om dat materiaal achteraf dan gemakkelijk op een PC te krijgen.


Deze week eens DaVinci Resolve uittesten. Is gratis versie van die al zeer advanced blijkt te zijn. Enkel afwachten of het deftig zal draaien op een 'mindere' laptop.
Plaats reactie

Terug naar “Algemeen Internet-Gebruik”