(opiniebijdrage)
Tom De Meester, Energiewatcher bij de PVDA, auteur van ‘Opgelicht, de energiezwendel van Electrabel & co’ (epo)
De Turteltaks zou ‘rechtvaardig’ zijn, zegt minister Turtelboom, omdat ‘iedereen meebetaalt, ook de eigenaars van zonnepanelen’. In werkelijkheid, schrijft Tom De Meester, treft de Turteltaks vooral de kleine eigenaars, terwijl grote zonneplantages buiten schot blijven.
Een doorsneefamilie uit Gent met een kleine zonne-installatie van 4 kilowatt moet zo jaarlijks 371 euro taks ophoesten. Omgerekend is dat 109 euro per megawattuur zonnestroom, terwijl commerciële zonneplantages, die het stroomnet veel zwaarder belasten, per megawattuur slechts 0,9 tot 6,5 euro betalen.
Terwijl grootschalige zonnepanelenparken hun zonnestroom duur verkopen, worden kleine eigenaars door de overheid verplicht om eventuele stroomoverschotten gratis op het net te zetten. Ook zij betalen Turteltaks. Veel surrealistischer moet het niet worden.
Op 8 november 2013 werd in Zelzate het grootste zonnepanelenpark van de Benelux in gebruik genomen. De Zonneberg heet het in de volksmond, voor 90 procent eigendom van bouwgigant Imasco en baggerbaronnen Jan De Nul en Deme (de overige 10 procent is in publieke handen). In 2013 hadden nieuwe zonnepanelenparken recht op 90 euro subsidie per megawattuur zonnestroom.
Kortom: politiek op zijn bestDe bouwvergunning voor de Zonneberg werd afgeleverd op 29 juni 2011, twee dagen voor het te hoge subsidietarief van 330 euro werd verlaagd naar 240 euro. Toen de ministers Freya Van Den Bossche (SP.A), Kris Peeters (CD&V) en Philippe Muyters (N-VA) op 8 juli 2011 hun handtekening zetten onder het officiële convenant, zadelden ze de samenleving op met een jaarlijkse geldtransfer van 4,2 miljoen euro per jaar naar Jan De Nul en co.

En het bevestigt de kritiek van notoire UB-zonnepaneelbezitters dat de kleine garnalen veel belastingen betalen en de farms nauwelijks
Misschien nog even de partijen herhalen: SPA, CDV en NVA.