Pagina 1 van 1

Stroomboot

Geplaatst: 16 jun 2015, 09:06
door heist_175
Zie ginds komt de stroomboot
uit Turkije weer aan.
Hij brengt ons energiezekerheid
ik zie het al gaan.
Hoe huppelt zijn stoompijp
het dek op en neer,
hoe waaien de wimpels
al heen en al weer.
Marghem staat te lachen
en roept ons reeds toe:
Wie zoet is krijgt energie;
wie stout is de kou!
Oh, lieve Marie-Christine
kom ook eens bij mij
en rijd toch niet stilletjes
ons huisje voorbij!

DeStandaard 16/06/2015
zie ook DeStandaard 23/08/2014
Marghem overweegt stroomboot
Noodgeneratoren uit Kenia en stroomboten uit Turkije. In haar poging om deze winter het licht te laten branden, bekijkt minister Marie-Christine Marghem (MR) originele oplossingen.
Om te garanderen dat het licht in ons land komende winter nergens uitgaat, vroeg hoogspanningsnetbeheerder Elia aan de regering om in een strategische reserve van 3.600 megawatt te voorzien. Ter vergelijking: de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 produceren samen 900 megawatt. Energieminister Marghem heeft dus nog wel wat werk voor de boeg.
Maar als zelfs dat niet volstaat, zal Marghem naar meer drastische middelen moeten grijpen. Haar kabinet zat intussen al samen met verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het oplossen van ‘tijdelijke energieproblemen’. Het gaat dan om noodgeneratoren die vaak gebruikt worden in landen als Kenia, Oeganda of Ivoorkust, of tijdens grote sportwedstrijden.
Een tweede voorstel, dat al van vóór deze regering circuleert, is het idee om drijvende ‘stroomboten’ uit Turkije te laten overkomen. Die Turkse schepen hebben een volwaardige krachtcentrale aan boord om in een haven stroom te produceren. Onder meer Libanon en Libië deden al een beroep op die boten om black-outs te voorkomen.

Het grote nadeel van die originele oplossingen is het kostenplaatje. Een noodgenerator van 100 megawatt zou al snel 9 tot 10 miljoen euro kosten voor vijf maanden gebruik.
Of hoe België een ontwikkelingsland aan het worden is.

Re: Stroomboot

Geplaatst: 16 jun 2015, 09:54
door sky
Het komt steeds op hetzelfde neer, geld, geld en nog eens geld.
Er staan gas centrales stil omdat ze te weinig opbrengen, maar die levensgevaarlijke kerncentrale kunnen ze wel openhouden omdat daar meer mee te verdienen valt.

Ofwel kies je voor groene energie en stimuleer je dat, ofwel niet.
In wetstraat blazen ze koud en warm tegelijk, zoals eerder gezegd, er is geen visie, geen beleid, niks eigenlijk.

Re: Stroomboot

Geplaatst: 16 jun 2015, 14:23
door Kenw00t
Zo zot is dat nog niet hoor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_f ... er_station

Zolang ze de boot niet kapen natuurlijk. :cop:

Re: Stroomboot

Geplaatst: 16 jun 2015, 14:29
door FlashBlue
Ik zou er blij van worden moest men ipv die lapmiddelen te overwegen gewoon eens op tafel kloppen, iedereen die tegenwerkt negeren, en als overheid een last-gen kerncentrale neerpoten. Kan je terug zonder overdreven winstoogmerk je landelijke baseload opwekken en aanbieden, en de piekloads overlaten aan commerciele leveranciers.

Een stap terug op het vlak van liberalisering van de energiemarkt, maar een goeie zaak voor de afbouw van ons oud nucleair park, en een goeie zaak om continuiteit van ons net te garanderen in de toekomst tussen al die groene experimentjes.

Kunnen gelijk al die vervuilende kolen en gascentrales op de schop :)

Re: Stroomboot

Geplaatst: 16 jun 2015, 15:43
door Jack Daniels
Beetje zelfde principe als ons aardgas wat uit Algerije komt (of kwam). Dankzij Willyke (Claeseke) schandalig duur aardgas. Eerst aangevoerd vanuit Arzouf in Algerije met de Methania en nadien gelost in St Nazaire (Frankrijk) om van daaruit verder getransporteerd te worden via een pijpleiding naar België. Ondertussen wordt het gas gelost in Zeebrugge maar de prijs blijft onredelijk hoog.