uit Turkije weer aan.
Hij brengt ons energiezekerheid
ik zie het al gaan.
Hoe huppelt zijn stoompijp
het dek op en neer,
hoe waaien de wimpels
al heen en al weer.
Marghem staat te lachen
en roept ons reeds toe:
Wie zoet is krijgt energie;
wie stout is de kou!
Oh, lieve Marie-Christine
kom ook eens bij mij
en rijd toch niet stilletjes
ons huisje voorbij!
DeStandaard 16/06/2015
zie ook DeStandaard 23/08/2014
Marghem overweegt stroomboot
Noodgeneratoren uit Kenia en stroomboten uit Turkije. In haar poging om deze winter het licht te laten branden, bekijkt minister Marie-Christine Marghem (MR) originele oplossingen.
Om te garanderen dat het licht in ons land komende winter nergens uitgaat, vroeg hoogspanningsnetbeheerder Elia aan de regering om in een strategische reserve van 3.600 megawatt te voorzien. Ter vergelijking: de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 produceren samen 900 megawatt. Energieminister Marghem heeft dus nog wel wat werk voor de boeg.
Maar als zelfs dat niet volstaat, zal Marghem naar meer drastische middelen moeten grijpen. Haar kabinet zat intussen al samen met verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het oplossen van ‘tijdelijke energieproblemen’. Het gaat dan om noodgeneratoren die vaak gebruikt worden in landen als Kenia, Oeganda of Ivoorkust, of tijdens grote sportwedstrijden.
Of hoe België een ontwikkelingsland aan het worden is.Een tweede voorstel, dat al van vóór deze regering circuleert, is het idee om drijvende ‘stroomboten’ uit Turkije te laten overkomen. Die Turkse schepen hebben een volwaardige krachtcentrale aan boord om in een haven stroom te produceren. Onder meer Libanon en Libië deden al een beroep op die boten om black-outs te voorkomen.
Het grote nadeel van die originele oplossingen is het kostenplaatje. Een noodgenerator van 100 megawatt zou al snel 9 tot 10 miljoen euro kosten voor vijf maanden gebruik.