Stel je maakt een website aan om een sociale wantoestand aan te kaarten. Deze wantoestand omhelst een sociaal misbruik dat door onze overheid door de vingers wordt gezien en ondanks vele klachten gewoon mag doorgaan. De misbruiker die op deze site aangekaart wordt, kan hooguit klacht indienen omwille van laster & eerroof (ondanks dat alle feiten van voor naar achter gechecked worden en het dus per definitie geen laster is).
Wat als dit nu internationaal wordt ?
1. je maakt een website aan vanuit een ander land, ben je dan gebonden aan de wetgeving in dat land, of is Belgisch recht nog steeds van toepassing (Belgen kunnen de site immers ook bezoeken)?
2. moet je ook effectief in dat land vertoeven zodat je IP daar is, en Belgisch recht niet meer van toepassing is?
Er zijn dus drie zaken:
- fysieke locatie van de maker van de site
- IP address van de maker van de site - het IP vanwaar de content geupload werd of geediteerd werd (dit kan anders zijn)
- IP address van de server (dit kan alweer in een ander land zijn)
Dus drie landen ....
Welke rechtspraak is van toepassing op dit soort internationale kwesties?
Als het een Belgisch IP betreft, dan zal de FCCU dit uiteraard onderzoeken, heb zelf nog zaken ingediend o.a. de radarverklikker spammer. Daar warer niet genoeg bewijzen.
Maar wat met internationale zaken?
Internationaal recht en website rond sociale wantoestanden
-
- Elite Poster
- Berichten: 5295
- Lid geworden op: 12 jan 2006, 14:25
- Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
- Bedankt: 397 keer
-
- Premium Member
- Berichten: 527
- Lid geworden op: 08 mei 2006, 19:56
- Twitter: ttown2
- Uitgedeelde bedankjes: 57 keer
- Bedankt: 22 keer
Als je je richt op een internationaal publiek (wat je dus doet als je over de landgrenzen heen gaat) mag een CONSUMENT/PARTICULIER klacht indienen bij zijn eigen rechtbank. Welk recht dan wordt toegepast is ingewikkelder, maar komt er volgens mij op neer dat als jij je richt op dat land (wat je dus doet als de vermelde persoon zich in dat land bevindt) het recht van dat land gebruikt wordt. Dot is echter enkel geldig binnen de EU. (Disclaimer: gebaseerd op een basiscursus recht, hiervoor zou ik toch echt een advocaat onder de arm nemen.)
[
Post made via mobile device ]
[
![Afbeelding](http://userbase.be/forum/images/phone.png)