Proximus verlaagt de drempel voor de eigen klanten om gebruik te maken van de FON wifi-hotspots. Vanaf midden november hoef je niet meer in te loggen, wordt de activatie makkelijker én verhoogt de snelheid.
Proximus wil het gebruik van de 930.000 wifi-hotspots in het Proximus-netwerk aanmoedigen, en voert daarom een aantal verbeteringen door. Dat maakte het telecombedrijf zelf bekend in de marge van het Broadband World Forum dat momenteel plaats vindt in Amsterdam.
Concreet gaat het om drie verbeteringen. Om te beginnen zal een Proximus-klant voortaan automatisch verbinding kunnen maken met een wifi-hotspot van Proximus zonder zich telkens opnieuw te moeten aanmelden. De operator doet dat door beroep te doen op het EAP-authenticatieprotocol. Dit 'extensible authentication protocol' werd pas nog door concurrent Telenet omarmd om automatische connecties toe te laten. "Maar het verschil met Telenet is dat wij waar mogelijk de authenticatie helemaal via de simkaart laten verlopen (eap-sim, nvdr). Je hoeft dus zelfs niet eenmalig in te loggen met een gebruikersnaam en wachtwoord", vertelt Laurent Claus, vp customer ict services bij Belgacom/Proximus.
Op tablets of smartphones zonder simkaart of met een simkaart van een andere operator zullen klanten wel nog eenmalig hun Proximus-aanmeldgegevens moeten invoeren (eap-ttls). Volgens Proximus is zowat 70 procent van de huidige smartphones (iOS/Android) compatibel met EAP. Op Windows-toestellen is minstens versie 8.1 vereist.
Het grote voordeel voor de eindgebruiker is dat die kan profiteren van 'seamless authentication': de internetverbinding met het mobiele 3G- of 4G-netwerk wordt pas verbroken van zodra de connectie met een wifi-hotspot helemaal draaiende is. Proximis heeft de EAP-authenticatie afgelopen zomer met succes uitgetest bij 10.000 gebruikers in Gent.
Eenvoudigere activitatie en hogere snelheid
Voor Proximusklanten die nu nog geen hotspots gebruiken, wordt de initiële activatie vereenvoudigd. "Activeren zal in drie in plaats van zes stappen gebeuren. De drempel was te hoog", erkent Claus. Waar het datavolume op het mobiele netwerk dit jaar met een factor 5 toenam, was dat op de hotspots maar een verdubbeling.
Van de 1,7 miljoen internetklanten, hebben 930.000 klanten de hotspot-dienst geactiveerd. Dat wil zeggen dat 930.000 modems een dubbel wifi-signaal uitzenden: eentje voor de klant zelf, eentje voor gastgebruikers. Waar tot nu toe maximaal 10 procent van de bandbreedte beschikbaar was voor gastgebruikers, wordt dat binnenkort opgetrokken tot 100 procent van de lijnsnelheid - op voorwaarde weliswaar dat de eigenaar van de modem die bandbreedte niet zelf aan het opsouperen is.
Vanaf november is de snelheidsverhoging een feit voor alle 930.000 wifi-hotspots. De EAP-authenticatie wordt vanaf midden november ingevoerd voor 700.000 hotspots. De overige 230.000 worden in de eerste helft van 2015 met EAP uitgerust.
de upload is wel beperkt bij fon, als ik mij niet vergis kan dit niet boven de 3Mbps gaan als je zelf de bandbreedte nodig hebt.
Of zal dit nu nog lager worden dan 3Mbps als je zelf de bandbreedte bezet !
Wat is niet actief? Er liggen bij veel mensen tegenwoordig dingen thuis die af en toe nog altijd met het internet communiceren. Tablets in stand-by en andere apparatuur.
Als ik het begrijp heeft Proximus een stapje voor op Telenet. Men spreekt hier over 930000 klanten die thuis hun wifi openstellen en een publiek signaal uitzenden. Deze kunnen zonder inloggen elders op andere hotspots van Proximus. Na even wat navraag te doen kan je bij Telenet enkel deze functie zonder inloggen gebruiken via Wi-Free en niet op de hotspots thuis. Je eigen hotspot bij Telenet publiek openstellen heeft enkel één pluspunt, surfen op andere hotspots waar je dan nog steeds telkens moet inloggen. Hopelijk passen ze dit snel aan.
TV: Telenet + CI+ module + Streamz
Internet: Telenet All internet 300
GSM: Orange Go Plus + Extra Surf Card, Orange Go Light
lion51 schreef:Dit gaat problemen geven aan de gebruikers thuis
Dit geeft niet meer of minder problemen als vandaag met de PPP-authenticatie.
De prioriteit wordt nog steeds via de WiFi QoS geregeld, en de data wordt dan nu via een GRE-tunnel verstuurd.
De bboxen krijgen hiervoor nog wel een nieuwe SW.
En persoonlijk gok ik dat bij een software update daarna er geen 2e ppp sessie met een public ip zal komen maar centraal het verkeer tunnelen en daar CGN en hopelijk ipv6 gaat opduiken. Binnenkort eens navragen.