Bron : http://www.tijd.be/nieuws/politiek_econ ... 6-3136.artAstrid, de telecomoperator van alle Belgische hulp- en veiligheidsdiensten, verkeert in zware geldnood. Dat vernam De Tijd. De nood is zo hoog dat de raad van bestuur van Astrid al moest vergaderen met de federale regering (de enige aandeelhouder) over een mogelijke ontbinding van Astrid.
Wie de nieuwe jaarrekening van Astrid leest, zal zijn ogen niet geloven. Het telecombedrijf dat verantwoordelijk is voor de communicatie van alle hulp- en veiligheidsdiensten van België heeft vorig jaar netto
14,7 miljoen euro verlies geleden. Daarmee zijn de verliezen die Astrid sinds zijn oprichting in 1998 heeft opgestapeld, in een jaar tijd bijna verdubbeld tot 33,9 miljoen euro. De federale regering, de enige aandeelhouder van Astrid, heeft de geldkraan helemaal dichtgedraaid. De jaarlijkse subsidies zijn nochtans onmisbaar om de werkings- en onderhoudskosten van het levensreddende Astrid-netwerk te betalen. Daarom vordert Astrid al voor 58 miljoen euro achterstallige subsidies van de federale regering.
De financiële nood is zelfs zo groot dat de raad van bestuur van Astrid het voortbestaan van de telecomoperator in vraag stelt. Zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven heeft de raad van bestuur artikel 633 van de vennootschapswet ingeroepen. Dat is de noodprocedure voor bedrijven die zoveel verliezen moeten slikken dat ze meteen met hun aandeelhouders (in dit geval: de federale regering) moeten samenzitten om na te gaan of die het bedrijf moeten ontbinden. Voorlopig is beslist om door te gaan. Maar bij de volgende algemene vergadering in 2015 zal de continuïteit van het bedrijf opnieuw ter discussie staan.
Met 58 miljoen euro openstaande claims bij de federale overheid schiet de regering zwaar tekort als geldschieter, hekelt de raad van bestuur van Astrid.
De operator heeft ook al een officiële ingebrekestelling verstuurd naar de ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). De regering had vorig jaar de dotatie van Astrid al fors verlaagd tot 36 miljoen euro. Maar finaal is dat bedrag zelfs helemaal niet gestort. Astrid kreeg dus geen cent dotatie in 2013. Alleen wat oude kosten van de vorige jaren (2 miljoen euro) heeft de regering nog gestort. De raad van bestuur stelt dat dezelfde pijnlijke situatie zich dit jaar dreigt te herhalen.
De regering heeft geen strategische visie voor Astrid, hekelt de raad van bestuur. Cruciale beslissingen over de essentiële uitrusting van het radionetwerk, het ‘paging’-netwerk (biepertoestellen) en de noodmeldkamers - de ‘112’ - laten op zich wachten. De technologie is in gevaar. Er wachten voor 66 miljoen euro vervangingswerken aan centrale systemen die al 10 tot 15 jaar oud zijn en sommige nieuwe technologieën niet meer ondersteunen. Er is bijvoorbeeld ook 20 miljoen euro nodig voor extra zendmasten.
‘We roepen de regering op dringend werk te maken van een nieuw beheerscontract’, stelt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries. ‘Het laatste beheerscontract dateert al van 2005 en gold eigenlijk voor vijf jaar. Ook wachten we al sinds 2008 om ons bedrijfsplan uit te voeren. De subsidie voor onze werkingskosten is al twee jaar niet meer uitbetaald. Dat kan niet blijven duren. Er moeten dringend knopen worden doorgehakt om de communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten te blijven garanderen.’
Telecomoperator hulpdiensten aan de afgrond
-
- Moderator
- Berichten: 19634
- Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
- Twitter: kriskenbe
- Locatie: Massemen - 91WET0
- Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
- Bedankt: 1003 keer
- Contacteer:
Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti