Kenw00t schreef:
Vergeet niet dat M7 Group en SES Astra 2 handen op 1 buik zijn. Als SES Astra dus weet hoeveel klanten M7 Group heeft in België, en dan nog via marktonderzoek te weten komt wat de verhouding is tussen betalende en niet-betalende kijkers, dan kan men dit gewoon extrapoleren.
Precies daarom dat ik die cijfers met een serieuze korrel zout neem.
Vooral als je dan weet dat de M7 group geen afzonderlijke cijfers voor TV Vlaanderen en Télésat geeft.
Dus enerzijds lees je in dat artikel dat de groei vooral te danken is aan TV Vlaanderen en Télésat, maar op dat gebied spelen ze bij M7 dan weer liever verstoppertje.
Als het allemaal goed nieuws is, dan zou je verwachten dat ze gewoon duidelijke cijfers geven.
Telenet doet dat, Belgacom doet dat.
TV Vlaanderen niet, maar we moeten wel geloven dat alles prima gaat.
Maar als het huidige aantal gezinnen dat voornamelijk via Astra satellieten met 19% gestegen is tot 540.000, dan was het voorheen 453.782, een toename op jaarbasis van 86.218 dus.
Maar dus niet al deze gebruikers hebben dan nog TV Vlaanderen, de Télésat gebruikers zitten er ook bij, en er zitten ook gebruikers bij zoals ik, die bijv. een Multytenne hebben en naar Hotbird, en Astra1,2,3 kunnen zonder dat ze een abonnement hebben bij TVV noch bij Télésat.
Het is ook niet omdat een klant TVV neemt dat hij kabel of IPTV opzegt, want zoals het artikel zegt, satelliet is ook zeer populair als aanvullend aanbod, zowel thuis als op de camping.
TV Visie schreef:Naast satelliet tv, maakte ook IPTV (Belgacom) een groei door met 110.000 nieuwe huishoudens in 2012.
Die 110.000 van Belgacom zijn dus wel harde cijfers, zij het dat er daar ook wel tussen zullen zitten die nog kabel of satelliet erbij hebben ook, en dat de cijfers van BelgacomTV zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië omvatten.
TV Visie schreef:De groei van satelliet en IPTV lijkt ten koste te gaan van het kabelbereik, dat in 2012 140.000 huishoudens moest prijsgeven.
Kan ook moeilijk anders, iedereen die al TV wilde had het al jaren.
En bijna iedereen keek via de analoge kabel.
Naarmate er dus overgeschakeld wordt naar digitaal, moet elk gezin opnieuw de keuze maken, en nieuwe klanten komen dan ook bijna altijd van klanten die kabel vervangen, tenzij het dus gaat om klanten die hun schotel gebruiken om extra zenders te ontvangen thuis of op vakantie, zonder dat ze hun kabel opgeven.
Kenw00t schreef:Het punt is dat satelliet TV nog een tijdje zal blijven bestaan, in afwachting van het maturiseren van OTT IPTV en dergelijke. Alhoewel die nog een zeer lange weg te gaan hebben in het afleveren van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zeker als
ik lees dat de satellietboeren alweer goed gas aan het geven zijn op vlak van 4K Ultra HD. Ze willen tegen volgende zomer de voetbal al uitzenden in dat formaat, en dat terwijl er amper 4K TV's op de markt zijn voor een prijs van minder dan... € 4K
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Hmm, gas aan het geven, dat hangt toch serieus af van provider tot provider.
Grote landen als Duitsland en Groot-Brittannië hebben inderdaad providers als Sky en Freesat, die de middelen hebben om grote bedragen uit te geven aan bandbreedte, die ze dan over vele miljoenen gebruikers kunnen spreiden.
Voor kleinere regio's als Vlaanderen daarentegen zie ik daar niet zo'n positieve evolutie.
TVV gebruikers hebben een nieuwe ontvanger moeten kopen, omdat dat toeliet om het met minder bandbreedte te doen.
2Be HD, Vier HD, Vijf HD zitten nu al sinds september 2012 bij kabel en IPTV, maar nog steeds niet bij TVV.
Omdat er zoveel bandbreedte op overschot is ?
De zenders op satelliet die in het TVV aanbod zitten, en die de meeste bandbreedte hebben zijn allemaal zenders die gedeeld worden met andere providers.
Op die manier worden de kosten voor bandbreedte gedeeld.
Voor de Vlaamse zenders zie ik dus niet direct een voordeel op satelliet.
De bandbreedte zal dan wel beschikbaar zijn op satelliet, maar zal peperduur zijn voor een kleine provider als TVV.
Als het nu al een probleem is om die 3 Vlaamse HD zenders te geven, wat moet dat dan niet worden als de benodigde bandbreedte nog eens verdubbelt ?
Ook bij andere landen zie ik vaak een serieuze discrepantie tussen het toekomst/testverhaal en de dagelijkse werkelijkheid.
Neem Spanje, dat land zit al een hele tijd in een zware economische crisis.
De beeldkwaliteit van TVEi (de internationaal gerichte TV zenders) is lamentabel.
Lage bandbreedte, SD, niet eens anamorf.
De gewone SD zenders bedoeld voor de Spanjaarden zelf (TVE, La Dos, ...) zijn beter qua beeldkwaliteit, maar ook in SD.
Er bestaat een TVE HD, maar die is enkel via DVB-T beschikbaar, zit dus niet eens op satelliet, en er zijn al regelmatig plannen geweest om die ene openbare HD zender te schrappen.
Bij de commerciële zenders bestaan er wel HD varianten, maar opnieuw, wel op DVB-T, kabel, IPTV, maar niet op satelliet.
Tot voor kort had TVE wel een 4K testkanaal.
Dus wel een 4K testkanaal, maar het enige HD kanaal loopt/liep dan weer gevaar om geschrapt te worden.
Het plaatje is dus allesbehalve eenduidig, het varieert land per land, regio per regio, en het zijn vooral de grotere landen die voordeel hebben bij satelliet.