
Mobiel internet is te duur voor ons Belgen. Providers die goedkopere tarieven hanteren, maken gebruik van een minder snel netwerk, terwijl Mobistar en Proximus, die een beter netwerk hebben, te hoge kosten aanrekenen. Dat vindt consumentenorganisatie Test-Aankoop.
De Belgische gebruiker kan voor mobiel internet terecht bij Mobistar, Proximus en enkele kleine aanbieders. Bij Mobile Vikings is het beste tarief te vinden: 2 GB voor 12 euro per maand. Er is echter een keerzijde aan de medaille: de Vikings maken gebruik van het minder snelle BASE-netwerk (limiet van 1 Mbps). Wie sneller wil surfen met dezelfde limiet, moet een veel duurder abonnement afsluiten bij Mobistar of Proximus, waardoor de kosten meer dan verdubbelen (30 euro per maand). Telenet lijkt geen ambitie te hebben om prijzen te breken en rekent gelijkaardige kosten aan.
Gebruikers met een iPad kunnen intekenen op een speciaal daarvoor ontwikkeld abonnement. Bij Mobistar betaal je 15 euro voor 750 MB, daarna wordt gerekend aan 0,10 euro per megabyte of 15 euro voor 250 MB. Proximus is duurder, met 24,99 euro per maand voor 1,5 GB, maar rekent na het overschrijden van de limiet niets meer aan (snelheid wordt beperkt tot 128 kbps).
Ook op roaming (internetten in het buitenland) heeft Test-Aankoop kritiek. Binnen Europa rekenen de grote operatoren tot 14 euro per megabyte aan; buiten Europa stijgen die kosten tot vier keer dat bedrag. Bij buitenlandse providers, zoals het Franse Orange (moederbedrijf van Mobistar trouwens) en het Duitse O2 betaal je voor 10 MB respectievelijk 5 en 3,5 euro. Bij Vodafone UK heb je al 100 MB op roaming voor ongeveer 9 euro.
Test-Aankoop stelt dat de Belgische consument dus té veel betaalt voor mobiel internet. Lagere prijzen zijn enkel mogelijk door meer concurrentie, stelt de consumentenorganisatie. De consument zou bij het overschrijden van de datalimiet voor de keuze moeten gesteld worden (zoals bij breedbandinternet) door ofwel bij te betalen voor extra volume, of door aan een lagere snelheid verder te surfen. Het Europese kostenplafond voor roaming van 60 euro zou moeten uitgebreid worden naar alle landen ter wereld.
Het volledige persbericht kan u lezen op de website van Test-Aankoop.
UB Frontpage