Belgische elektriciteit tot 70% duurder dan Franse

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13622
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1423 keer
Bedankt: 878 keer

Te Koop forum

BRUSSEL - Het verschil tussen de stroomprijzen in België en Frankrijk is veel groter dan gedacht. Het prijsverschil voor de industrie liep in sommige jaren op tot meer dan 70 procent.

De Franse elektriciteitsprijzen zijn niet alleen veel lager dan de Belgische, ze zijn ook veel stabieler. Belgische energie-intensieve bedrijven die met lage marges werken, klagen erover dat de energiehandicap belangrijker is dan de loonkostenhandicap.

In 2008 bijvoorbeeld lag de elektriciteitsprijs in Frankrijk (inclusief taksen) op 49euro per MWh terwijl dat in België 85euro per MWh was. Dat is 73procent meer. De lage stroomprijs in Frankrijk heeft te maken met het Trtam-tarief dat de Franse overheid na de liberalisering van de energiemarkt heeft ingevoerd.

In Frankrijk kon de industrie bij de liberalisering van de markt kiezen tussen het gereguleerde tarief of het geliberaliseerde regime. Slechts één derde van de industrie koos voor de geliberaliseerde markt. Vanaf 2007 begonnen de stroomprijzen in Frankrijk, net zoals elders, flink te stijgen, waardoor de bedrijven het lastig kregen.

De overheid heeft daarop in 2007 ingegrepen door het Tarif Transitoire Ajustement Marché op te leggen. Al wie voor de vrije markt had gekozen, kon opnieuw overstappen naar nieuwe gereguleerde tarieven. De leveranciers die deze lagere tarieven moesten aanbieden, werden gecompenseerd door de nucleaire producenten.

Door de ingreep bleven de Franse elektriciteitsprijzen de afgelopen jaren stabiel (52 tot 53euro per MWh) terwijl de stroomprijzen in België forse bewegingen kenden met één constante: steeds hoger dan de Franse. Na de opstoot van 2008 kwam er een afkoeling, met in 2010 zelfs een tijdelijk dieptepunt. Maar ook in dat daljaar was de Belgische stroom toch nog 17% duurder. Dit jaar is het prijsverschil al opnieuw gestegen tot 32%, en alles wijst erop dat de Belgische stroom straks opnieuw de helft duurder zal zijn dan de Franse.

De prijsvergelijking (zie grafiek) is gebaseerd op een energie-intensief bedrijf dat aan de twee kanten van de grensstroom afneemt. Doordat de productie de klok rond gebeurt, is de vraag naar stroom stabiel. Een interessante klant dus die op speciale kortingen kan rekenen. Veel bedrijven betalen dus méér zodat de prijskloof tussen België en Frankrijk eigenlijk groter is. Electrabel heeft in België een gemiddelde kostprijs (alle energiebronnen door elkaar) van rond de 30euro. De energie die het puurt uit de afgeschreven nucleaire centrales kost het bedrijf circa 20euro per MWh. Niemand kan daarmee concurreren, zodat Electrabel voor goede klanten systematisch onder de prijs van andere leveranciers kan duiken en toch nog zeer hoge winsten opstrijkt. Eric De Keuleneer, professor aan de ULB, pleit ervoor dat de Belgische overheid een taks zou heffen op de nucleaire superwinsten van Electrabel en daarmee allerlei energieheffingen zou betalen, waardoor de Belgische stroom goedkoper zou worden.

GDF Suez, de moedermaatschappij van Electrabel, moet in Frankrijk op last van de overheid zijn energieprijzen laag houden, maar steekt in België een soort monopolierente op zak.

Bron: De Standaard
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
TomG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2169
Lid geworden op: 06 jun 2005, 18:33
Locatie: Zwevegem
Uitgedeelde bedankjes: 472 keer
Bedankt: 106 keer

Simple comme bonjour: geld dat GDF Suez hier met Electrabel opstrijkt, vloeit zo verder weg naar Parijs. Je moet een idioot zijn om de dag vandaag nog bij dat mafia monopolistisch energiebedrijf te willen blijven...

(en dan begint men al lelijk te kijken/met het vingertje te wijzen naar degenen die volledig legaal gesubsidieerd zonnepanelen lieten plaatsen)
bf62
Plus Member
Plus Member
Berichten: 213
Lid geworden op: 03 feb 2006, 23:34
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Bedankt: 3 keer

Dat heb ik al een tijdje door, kiezen voor electrabel is kiezen voor de verarming van België. Daarom dat ik al een tijdje bij ecopower zit.
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”