http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Inter ... -gsm.dhtml
Bron: De Morgen, 23/02/2011
Steven Samyn
Slechts vier procent Belgen surfte vorig jaar via gsm
Brussel l In vergelijking met andere EU-landen hinkt België achterop als het over het gebruik van mobiel internet gaat. Ons land staat op de 14de plaats als het over mobiel internet via gsm gaat en 15de voor het gebruik via laptop.
Door Steven Samyn
Het aantal gebruikers van mobiel internet groeit snel. Dat blijkt niet alleen uit de verkoop van zogenaamde smartphones. Maar ook uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, die De Morgen kon inkijken. Het statistiekbureau ging na hoeveel Europeanen in het eerste trimester van 2010 via hun computer buiten de woon- en werkplaats op het internet gingen en hoeveel dat via een gsm deden.
Vorig jaar gebruikte 15 procent van de Belgen mobiel internet via een laptop. Een verdubbeling in vergelijking met 2007, maar nog ruim onder het Europese gemiddelde van 19 procent. Daarmee haalde ons land slechts een 15de plaats op 27. Dat was ongeveer even goed als Spanje en Portugal. Koplopers waren Luxemburg en Denemarken met 40 procent of meer.
Slechts 4 procent van de Belgen ging via gsm of smartphone op het internet. Vier keer zoveel als in 2007, maar daarmee deden we het amper net iets beter dan Tsjechië, Malta of Polen. Ook hier ligt ons land ruim onder het Europese gemiddelde van 7 procent. In Luxemburg en Zweden is dat 20 procent,
Volgens minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is het probleem in ons land dat de prijzen voor data-abonnementen veel te hoog zijn. "Vandaag zijn er met Proximus en Mobistar slechts twee volwaardige spelers op de markt. Het mobiel internet van Base is nog niet overal beschikbaar, waardoor er de facto een duopolie is." Van Quickenborne hoopt dat de veiling van een vierde mobiele licentie op 6 juni de prijzen verder naar beneden gaat halen.
Als het over vaste internetverbindingen gaat doet België het beter. Van de Belgische huishoudens heeft 73 procent toegang tot internet. Het EU-gemiddelde ligt hier op 70 procent. Gezinnen met kinderen (89%) beschikken vaker over een internetverbinding beschikken dan gezinnen zonder (67%). Meer dan negen op de tien Belgen gebruiken hun computer om te mailen. De helft leest kranten en/of tijdschriften online, 29 procent luistert naar webradio of kijkt naar webtelevisie.
Van de particulieren kocht 38 procent online goederen en diensten. Dat is net onder het EU-gemiddelde. Bij de bedrijven was het elektronische aankopen met 51 procent, een stuk beter ingeburgerd. Daarmee moesten we alleen Zweden laten voorgaan. Wat de onlineverkoop door bedrijven betreft, was België met 26 procent zelfs koploper.