Groei videostreams gaat ten koste van p2p-verkeer
Internetproviders signaleren dat de bijdrage van p2p-gebruikers aan het dataverkeer daalt. Er wordt wel steeds meer data door streaming-applicaties gegenereerd, wat betekent dat het aandeel van legale content groeiende is.
Volgens de Britse provider Plusnet daalt het aandeel van p2p-verkeer in het totale netwerkverkeer van de provider. Vorig jaar genereerden p2p-gebruikers bij deze provider nog 13,4TB traffic per dag; dit jaar is dat gedaald naar 12,2TB per dag. Volgens Dave Tomlinson van Plusnet zou dat een aantal oorzaken hebben. Zo lanceerde de BBC lanceerde de iPlayer, waarmee tv-programma's online bekeken kunnen worden, en dergelijke webapplicaties zouden laagdrempeliger zijn dan p2p-programma's. Een andere mogelijke verklaring zou het afschrikkingseffect van het nieuws over de strijd van copyrightorganisaties tegen illegale downloaders zijn.
De afname van p2p-verkeer staat echter in geen verhouding tot de groei van het streaming-verkeer: in vergelijking met een jaar geleden noteerde Plusnet een toename van 168,9 procent, terwijl het totale netwerkverkeer met slechts 26,5 procent groeide. Van alle verkeer dat Plusnet over zijn netwerken ziet gaan, is ongeveer 6,6 procent afkomstig van streaming-applicaties. Ook Japanse gegevens wijzen op een verschuiving van p2p-toepassingen naar streaming-diensten als Youtube.
De trend zou voor zowel copyrighteigenaren als gebruikers voordelen hebben: streaming-diensten zijn legaal en leveren direct of indirect geld op, terwijl consumenten niet bang hoeven te zijn voor rechtszaken of afgeknepen verbindingen. Alleen de providers hebben vooralsnog het nakijken: de steeds groeiende hoeveelheid data die getransporteerd moet worden, kost ze steeds meer geld. Een lichtpuntje voor hen is wel dat platenmaatschappijen zich tegenwoordig soepeler opstellen: het doorgeven van illegale content via p2p-netwerken was voor hen onder andere aanleiding om providers te dwingen mee te werken aan filtermethodes.
Bron: Tweakers.net
Persoonlijke bemerking: dit geeft nog maar eens aan dat legaal downloaden duidelijk in de lift zit en de vraag naar hogere limieten gerechtvaardigd is.