In de zoektocht naar nieuwe vormen van duurzame energie is de winning van energie uit zeegolven voor België met de huidige stand van zake van de technologie nog geen goede optie. Dat blijkt uit een lopend onderzoek van de Afdeling Weg- en Waterbouwkunde van de Universiteit Gent.
Bij golfenergie wordt de kracht van de golven gebruikt om energie op te wekken. Ten opzichte van windenergie biedt het een aantal voordelen. Zo zijn golfenergie-convertoren veel minder zichtbaar. Er zijn bovendien bijna altijd golven, zelfs wanneer er nauwelijks een zuchtje wind is.
Golfenergie
Golfenergie is in feite een geconcentreerde vorm van zonne-energie. Windvelden boven de oceanen ontstaan doordat de zon de aarde niet gelijkmatig opwarmt. Als een wind waait over een wateroppervlak, ontstaan golven. Op die manier wordt een deel van de windenergie omgezet in golfenergie.
Doctoraatsstudent Charlotte Beels van de Universiteit Gent wijst bovendien op het enorme potentieel aan golfenergie over de hele wereld. Naar schatting is het totaal beschikbaar golfvermogen van alle kustlijnen in de hele wereld vergelijkbaar met het huidige elektriciteitsverbruik. Jaarlijks bereikt gemiddeld 12 terrawatt-uur het Belgische deel van de Noordzee, goed voor de huidige jaarlijkse elektriciteitsbehoefte in België. maar uit het onderzoek aan de Universiteit Gent blijkt wel dat niet alle energie die het Belgisch deel van de Noordzee binnenkomt, omgezet kan worden in elektriciteit.
Zomer/winter
Zo moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met verlies van energie in de golven die de kust naderen, de lagere energie-inhoud in de zomer dan in de winter, de beperkte beschikbare ruimte in het Belgische deel van de Noordzee en de toestelafhankelijke verliezen bij het omzetten van golfenergie naar elektriciteit.
Volgens het onderzoek is het beschikbaar golfvermogen in het Belgisch deel van de Noordzee klein in vergelijking met de Atlantische kusten van Noordwest-Europa, en dit door afscherming van de Atlantische Oceaan door Groot-Brittannië.
Atlantische Oceaan
Professor Julien De Rouck merkt op dat de zeer energetische Atlantische Oceaan wel zorgt voor een zware belasting van de golfenergieconvertoren zelf. "Een golfenergieconvertor moet immers voldoende sterk zijn om een storm te overleven." Indien de zogenaamde "cut-in drempel", dit is de drempel waar het toestel elektriciteit begint te leveren, verlaagd kan worden, komen de zones van 20 tot 30 kilometer buiten de Belgische kust wel in aanmerking voor exploitatie. "Bovendien vermijdt men de Atlantische stormen wat de kost voor bouw, installatie en onderhoud ten goede komt", aldus de professor.
Tot nu toe werden tal van convertoren bedacht om energie uit zeegolven te winnen. Volgens de Universiteit Gent zijn veel van deze systemen gebaseerd op totaal verschillende werkingsprincipes. Het produceren en testen van prototypes is volop aan de gang en binnenkort wordt zelfs de installatie van drie eenheden verwacht voor de kust van Portugal. (belga/sps)
15/08/08 13u41
Bron: De Morgen
Energiewinning uit golven in België niet voor morgen
-
- Elite Poster
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: 21 aug 2006, 13:02
- Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
- Bedankt: 64 keer
Er is idd energie genoeg hoor rond ons, maar het enige probleem is om die te te vangen en te gebruiken voor onze behoeftes. Met de golfenergie zijn we toch alweer een stapje dichter.
ik zie meer heil in getijden generatoren. Die zitten onder het water en zijn niet kwetsbaar voor stormen.
korte uitleg: eb en vloed zorgen voor stroming die generatoren laten draaien en er zo energie kan opgewekt worden.
korte uitleg: eb en vloed zorgen voor stroming die generatoren laten draaien en er zo energie kan opgewekt worden.
-
- Elite Poster
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: 21 aug 2006, 13:02
- Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
- Bedankt: 64 keer
Het verschil tussen eb en vloed is in België echter te weinig om daar optimaal gebruik van te maken.droopy schreef:ik zie meer heil in getijden generatoren. Die zitten onder het water en zijn niet kwetsbaar voor stormen.
