België moet massaal elektriciteit invoeren

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

BRUSSEL - Ons land is deze week enorm afhankelijk van stroominvoer vanuit Nederland en Frankrijk om het elektriciteitsverbruik te kunnen dekken. Dat komt omdat een hele rist elektriciteitscentrales in België stilgelegd zijn voor onderhoud. Gisteren moest bijna 30 procent van stroomverbruik gedekt worden door import.

'Het is de eerste maal dat op zo'n grote schaal stroom wordt ingevoerd', zegt een woordvoerder van de hoogspanningsbeheerder Elia. Tijdens de verbruikspiek voerde België zo'n 3.500 MW in op een totale stroombehoefte van 12.275 MW, of 29 procent. Er wordt stroom ingevoerd vanuit Frankrijk en Nederland.

Oorzaak van de recordinvoer zijn een hele reeks revisies en onbeschikbaarheden van productiecentrales in België, aldus Elia. Die centrales worden pas vanaf volgende week herstart.

Stroomproducent Electrabel bevestigt dat er momenteel meerdere centrales in revisie zijn. Zo'n revisie komt neer op een groot onderhoud van de centrale. De timing van die revisies is al lang op voorhand gepland.

Bron: De Standaard.be 04 april 2008
gertd
Plus Member
Plus Member
Berichten: 125
Lid geworden op: 16 jan 2008, 11:20

gevolg van een aantal zaken


regelnerverij: probeer maar eens een bouwvergunning vast te krijgen voor een deftige centrale

monopoly: de partij met het meeste geld mag niet onbeperkt nieuwe centrales zetten

geen nieuwe kerncentrales
Laatst gewijzigd door gertd op 04 apr 2008, 15:07, 1 keer totaal gewijzigd.
hellsnake
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1107
Lid geworden op: 21 jan 2007, 12:04
Contacteer:

gertd schreef:gevolg van een aantal zaken



regelnerverij: probeer maar eens een bouwvergunning vast te krijgen voor een deftige centrale

monopoly: de partij met het meeste geld mag niet onbeperkt nieuwe centrales zetten

geen nieuwe kerncentrales

vooral de kerncentrales denk ik. Voor elektrabel is het veel voordeliger om goedkope stroom uit frankrijk in te voeren die geproduceerd is met kerncentrales.
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/art_large_309541.jpg" align="right" width="248" height="124">Die hebben de termijn voor onderhoud wel goed gekozen, zien ze weer eens de kans om hun kas te spijzen?
Gebruikersavatar
deej
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3322
Lid geworden op: 09 dec 2002, 21:14
Locatie: Een boerengat nu met VDSL2!
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 4 keer

Blue-Sky schreef:<img src="http://upload.userbase.be/upload/art_large_309541.jpg" align="right" width="248" height="124">Die hebben de termijn voor onderhoud wel goed gekozen, zien ze weer eens de kans om hun kas te spijzen?


Ge moet daarom nie roepen hé :lol:
Medion
Member
Member
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 feb 2006, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Bedankt: 4 keer

Blue-Sky schreef:Die hebben de termijn voor onderhoud wel goed gekozen, zien ze weer eens de kans om hun kas te spijzen?


Hmm, zo eenvoudig zou ik het nu ook niet stellen... D'r komt een immense planning bij te kijken om de revisidata van bvb de kerncentrales op elkaar af te stemmen. Ons land heeft er zo 7, en een revisie ervan vraagt toch minstens een week of 4 per centrale. Zomaar eens snel terug opstarten omdat er een tekort blijkt te zijn gaat nu eenmaal niet...
Gebruikersavatar
Slekken
Pro Member
Pro Member
Berichten: 357
Lid geworden op: 30 nov 2003, 15:55
Locatie: Jabbeke

Er zijn verschillende redenen waarom er momenteel zoveel centrales in revisie zijn. In Tihange heeft de revisie langer geduurd dan voorzien wegens syndicale acties (er werd enkel in dagshift gewerkt ipv full continu). In 2 centrales zijn technische problemen opgedoken, en sommige wisselstukken laten soms lang op zich wachten of zijn niet zomaar te herstellen. Daarnaast zijn er nog 3 normale, geplande revisies aan de gang. Een vlugge rekensom geeft mij zo'n 2800 MW productie die momenteel niet aangesproken kan worden.
Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5263
Lid geworden op: 04 okt 2004, 07:36
Locatie: BALEN
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer
Bedankt: 92 keer

'k snap niet waarom ze ineens allemaal in revisie zijn, normaal zou men toch verwachten dat men dit stelselmatig doet !? Amateurisme eerste klas, het is toch niet dat men dit gisteren pas ontdekt heeft ?
Gebruikersavatar
defenderII
Premium Member
Premium Member
Berichten: 488
Lid geworden op: 03 feb 2004, 14:41
Locatie: Zolder
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 18 keer
Contacteer:

in de petrochemie worden die reviesies ook maanden (tot een jaar) op voor hand gepland en als alles goed gaat is er geen probleem. Mochten er toch onvoorziene problemen opduiken is het hier al moeilijk om vervangstukken te vinden. Laat staan voor een kerncentrale deze stukken ga je niet in de hubbo/gamma halen. Ze liggen ook niet zomaar in het magazijn ==> maat werk dat moet worden uitgevoerd en dit kost tijd.

Omdat onze overheden niet weten "wat met kernenergie", werden/worden er enkel onderhoudswerken gedaan en geen upgrades ==> productie vermogen stijgt niet echt.

Als je dan verschillende onderhouden hebt die wat uitlopen zijn er verschillende centrales die stilliggen. Maar ik heb liever dat ze wat trager en veilig werken dan holder de bolder en dan later moeten vast stellen dat iets niet helemaal in orde is en terug moeten stoppen.
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Het blijft van de groep Suez komen, dus echt het een probleem voor electrabel is het niet. Het is zoals defender aanhaalt, er wordt eerder productie-capaciteit afgebouwd als opgebouwd. We zullen zowiezo meer en meer afhankelijk worden van frankrijk wat betreft electriciteitsproductie.
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”