Onderzoekers aan het Rensselaer Polytechnic Institute hebben een batterij ontwikkeld die wel erg veel lijkt op een stukje papier. Het prototype van de nieuwe batterij is even groot als een postzegel en produceert 2,3 volt, genoeg voor een kleine lamp. Maar de ambitie is om snel een auto van energie te kunnen voorzien.
Koolstof
Door gebruik te maken van een combinatie van koolstofnanotubes en papier hebben de wetenschappers een dunne, buigzame batterij ontwikkeld. Het probleem bij flexibele batterijen is dat wetenschappers ze van oudsher uit meerdere lagen van elektroden opbouwden, waardoor de flexibiliteit afneemt omdat er veel lagen nodig zijn om een redelijke capaciteit te bereiken. De nu ontwikkelde batterij is op een andere manier geconstrueerd. Het onderzoeksteam liet koolstofnanotubes groeien op een siliciumsubstraat en dichtte de gaten met cellulose, oftewel papier. Door twee lagen papier samen te voegen en te voorzien van een druppeltje elektrolyt, wordt een condensator gevormd.
De nano-geörienteerde batterij is zeer lichtgewicht, ultradun, zeer buigzaam en ontworpen voor de meest onmogelijke plekken in gadgets, medische apparatuur en transportvoertuigen. Daarbij is het papier gemakkelijk te bedrukken via een printer en is het stapelbaar, waarmee de energievoorraad toeneemt. “Het is eigenlijk een gewoon stukje papier, maar dan zeer intelligent gemaakt”, zegt een van de onderzoekers.
Zonnecellen
Een vel accupapier van 100 gram zou een 1300mAh-batterij kunnen vervangen, aldus de onderzoekers. Een van de mogelijke toepassingen ligt in de combinatie met zonnecellen, waarbij de papieren batterijen de energie opslaan die de cellen opvangen. Andere wetenschappers wijzen er wel op dat koolstofnanotubes vrij prijzig zijn; de kans zou daarom klein zijn dat de technologie in bureaubladen, autodeuren en andere grote oppervlakten geïntegreerd gaat worden.
Bron: http://sync.nl/de-nieuwe-batterij-is-van-papier/