Supercomputer op basis van PS3's gepland

Hier kan je alles posten dat te maken heeft met Folding@Home.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/060703_ps3_kl.jpg" align="left" width="120" height="100"> Vouwende proteïnen. Dat de PlayStation 3 een snelle processor aan boord heeft, is ook wetenschappers niet ontgaan. Sony zal samen met Amerikaanse biologen een supercomputer bouwen op basis van in een netwerk geschakelde PS3's. Een bestaand project, Folding At Home (FAH), zal hopelijk op termijn worden uitgebreid met 10.000 gecombineerde PS3's.


Dat moet een virtuele supercomputer opleveren die duizend biljard berekeningen per seconde moet halen, bijna vier keer zo snel als 's werelds snelste computer, de BlueGene/L van IBM.

Deze IBM-supercomputer haalt 280 miljard berekeningen per seconde. Het FAH-project werkt nu al met gedistribueerde rekenkracht, wat betekent dat mensen hun reguliere thuiscomputer laten meerekenen wanneer de processor toch niets anders te doen heeft.

Bij FAH wordt gekeken naar de vorm van eiwitten en hoe dat van invloed is op ziektes, bericht BBC News. Het 'vouwen' van eiwitten gebeurt constant in het lichaam, maar wanneer daarbij iets misloopt, ontstaan kankervormen, Parkinson en Alzheimer.

Als bekend is wat 'verkeerde vouwen' veroorzaakt, kan er mogelijk een therapie tegen worden gevonden. Een vouw duurt 10 milliseconden in het menselijk lichaam, maar een thuiscomputer doet een hele dag over het berekenen van een nanoseconde (1 miljardste seconde) van de vouwprocedure. Meer rekenkracht is noodzakelijk om ooit tot bruikbare resultaten te komen.

In november verschijnt de PS3 naar alle waarschijnlijkheid, waarbij de FAH -wetenschappers hopen dat gebruikers hun niet-gebruikte processortijd zullen doneren aan de goede zaak. De software zal te zijner tijd door Sony aan PS3-bezitters worden aangeboden. Het resultaat van het rekenwerk zal in een fraaie grafische omgeving worden gepresenteerd; zo kan een eiwit real-time in drie dimensies worden bekeken.


Bron: ZDNet.be van 28 augustus 2006 -- (Folding At Home Userbase.be)
Gebruikersavatar
gr4vity
Erelid
Erelid
Berichten: 2572
Lid geworden op: 27 feb 2006, 20:54
Bedankt: 2 keer
Contacteer:

Had ik vorige week al voorspeld ;)
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
wem
Premium Member
Premium Member
Berichten: 666
Lid geworden op: 24 mei 2004, 14:48

Als ik het goed begrijp, gaan ze dus helemaal geen supercomputer maken, maar gewoon de kracht van (hopelijk) alle PS3's ter wereld proberen combineren?
Dat zou het nieuwsbericht iets minder spectaculair maken.
Silence
Pro Member
Pro Member
Berichten: 391
Lid geworden op: 17 apr 2005, 17:12
Bedankt: 3 keer

Wie gaat er nu een PlayStation 3 aankopen, behalve dan de echte game freeks

De homebrewers, tech enthousiast,... ?

Because we have plans for having Linux on board [the PS3], we also recognize Linux programming activities… Other than game studios tied to official developer licenses, we'd like to see various individuals participate in content creation for the PS3.


De Cell is heel wat anders dan je doordeweeks AMD/Intel Proc daarom niet beter of slechter, echter voor sommige dingen (zoals number crunching) is het heel leuk spul.
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Als de ps3 een volledig mediacenter aan boord heeft zou ik hem kopen. Zo wou ik ook de xbox360 kopen, maar dat MC gedeelte is daar sterk op afgezwakt.
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Plaats reactie

Terug naar “Folding@Home”