EU legt Microsoft 280 miljoen euro boete op

Ander computer/it/software/hardware nieuws.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/mseu_kl.jpg" align="left">De Europese Commissie legt softwaregigant Microsoft een extra boete op van 280,5 miljoen euro. Voor iedere dag dat het bedrijf langer weigert om concurrenten technische informatie te bezorgen over het besturingsprogramma Windows, komt daar een dwangsom van 3 miljoen bovenop. De voornaamste veroordeling dateert van maart 2004. Toen werd een boete van 497 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf werd verplicht Windows-versies te verkopen zonder MediaPlayer. En het bedrijf moest de technische informatie verstrekken zodat niet-Microsoft servers volledig kunnen communiceren met Windows-apparatuur.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/ms_hamer.jpg" align="right" width="109" height="54">Eind 2005 heeft de Commissie geoordeeld dat aan die laatste voorwaarde nog altijd niet voldaan was, hoewel het Hof van Justitie intussen wel geoordeeld had dat dit moest. Daarom nu de boete van 280,5 miljoen euro en de dwangsom van 3 miljoen euro per dag vanaf 1 augustus. Die dwangsom ligt onder het maximum dat de Commissie kon aanrekenen.

De Europese wetgeving bepaalt een maximum van vijf procent van de wereldwijde dagelijkse omzet. In het geval van Microsoft is dat 4,28 miljoen euro (omzet van 85,7 miljoen euro per dag). Eurocommissaris voor Concurrentiebeleid Neelie Kroes zegt echter dat het vooral gaat om het signaal aan het bedrijf.

Zij heeft er vertrouwen in dat het bedrijf het nu begrepen heeft. Eind juni had het bedrijf nog quasi niets van de nodige informatie verstrekt, momenteel is al de helft beschikbaar.

Kroes stipt aan dat het de eerste keer is dat een bedrijf beboet wordt wegens de niet-naleving van een eerste veroordeling. De boetes van 497 miljoen euro en 280,5 miljoen euro en eventueel van 3 miljoen per dag gaan volledig naar het Europese budget. Hierdoor hoeven de EU-lidstaten minder bij te dragen tot dat budget.
(Belga)

Bron: De Morgen.be van 12 juli 2006
Limburg
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1636
Lid geworden op: 28 okt 2003, 14:40
Locatie: N.O.Limburg
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Bedankt: 4 keer

Ach, wanneer ze MS elk jaar zo'n boete uitdelen, dan kunnen ze lekker elke maand één week naar Straatsburg blijven gaan. (kost 200 mio/jr) :)
Misschien kunnen ze daar dan wat borden ophangen: "Straatsburg Sponsored by Microsoft"
Gebruikersavatar
Robbe
El Robre
El Robre
Berichten: 2861
Lid geworden op: 30 jun 2005, 22:45
Twitter: infocaris
Locatie: Kortrijk
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Contacteer:

hehe, jah eigelijk wel :-)
kvin die uitspraak van de eu wel ietwat raar, omda ze dan zegge dage uw product ni zo goe mogelijk moogt make
is da ni juist goe voor de concurrentie ? want dan gaan de gebruikers van windows enkel een alternatief nemen als ze er duidelijke voordelen en verbeteringen inzien tov hetgeen ze al standaard hebben ?

want anders kunde zo da over elk onderdeeltje van windows gaan doen, ... ms paint bvb
alsge dan meer wilt kunnen doen dan neemde u photoshop of coreldraw ipv ms paint

daze het makkelijker maken om de standaard programma's in te stellen & die technische informatie voor een beterecommunicatie met windows, vind'k dan toch een betere maatregel

Code: Selecteer alles

filmpjes toevoegen met : [vimeo]code[/vimeo] en [youtube]code[/youtube]
doeternietoe
Plus Member
Plus Member
Berichten: 116
Lid geworden op: 05 jul 2006, 17:02

Schandalig is zo iets gewoon weg.
Dat ze zelf dan ook een OS maken.

Als ik een opel auto heb, dan past er ook geen FORD motor in.
Tsssssss
verdickt
Premium Member
Premium Member
Berichten: 647
Lid geworden op: 12 maa 2004, 22:24

Het wordt tijd om microsoft aandelen te kopen, de koers is weer een beetje gedaald door dit nieuws.

Straks een bestelling doorgeven.
BungaMan
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1485
Lid geworden op: 16 nov 2005, 09:05

Ben benieuwd wat het gevolg gaat zijn voor vista.

En voor alle duidelijkheid... die boete is omdat microsoft zijn monopolie positie MISBRUIKT en niet omdat ze een monopolie positie HEEFT.

Die documentatie moet er komen om de protocollen 100% te kunnen ondersteunen en dan vooral aan de windows clients. Hierdoor kan concurrentie zich aansluiten op hetzelfde netwerk, transparant voor de server die dan geen gedacht heeft of het tegen een windows pc bezig is of een ander OS.

Er moet dus gewoon volledige protocol informatie openbaar gemaakt worden. Microsoft doet alsof ze dit niet hebben (hoe kunnen ze dan hun eigen client-side software maken?) om het arme schaap uit te hangen in het nieuws.
Please help, looking for a way to get rich and fast
Gebruikersavatar
henke54
Pro Member
Pro Member
Berichten: 297
Lid geworden op: 24 okt 2005, 09:06

So, the EU finally let Microsoft have it. European Union regulators fined the boys from Redmond 280.5 million euros—that's 357.3 million American dollars—for defying a 2004 antitrust ruling and warned the company that bigger fines were to come.

How big? It could go up to 3 million euros a day after July 31 if Microsoft doesn't toe the line and finally give up proprietary information on how its software works. And I think we can say it's a safe bet that Microsoft is not going to cooperate.

To which, I say, "So what?"

In Microsoft's last reported quarter, the company's net income was $2.98 billion. That's what? About $33 million a day of profit—not revenue—profit? So, to Microsoft, paying off the Europeans every day would be about what most of us pay for our morning café latte vente and a cookie at Starbucks.

http://www.eweek.com/article2/0,1895,1988066,00.asp
:roll:
Plaats reactie

Terug naar “Ander nieuws”