Ernie schreef: 09 apr 2024, 01:01
Is dat dan nog steeds interessanter dan zelf verbruiken?!?
Ik zou denken dat wat je niet van het net haalt (en dus uit uw eigen installatie) sowieso winst is?
Uiteraard zou de doelstelling moeten zijn om eerst de eigen productie zelf te verbruiken.
De kost tussen injectie (wat je netto krijgt om te injecteren) en wat het kost om af te nemen is immers ongeveer een factor 3 (je krijgt drie keer minder om te injecteren dan het je daarna kost om terug van het net af te halen).
Dat laatste komt niet door de energiecomponent (daar is het verschil kleiner dan 2) maar door de accijnzen, heffingen en BTW op afname waar injectie louter de energiecomponent wordt terugbetaald (bij een digitale meter).
Hier wordt de productie zoveel mogelijk zelf verbruikt (direct en indirect via thuisaccu, de software van de thuisaccu stuurt dat aan, ook mogelijk via modbus en MQTT. En aansturing deels via Node-RED en een monitor-flow, dat heeft minder reactievertragingen dan HA).
Daarna gaat de overproductie in de eerste plaats naar opslag in SWW (via A2A WP) en andere batterijen (e-bikes, pc's, tablets, radio,.....).
Is er nog meer productie gaat het via de thuislaadpaal naar de BEV (indien aanwezig op thuislaadpunt). Dat wordt aangestuurd door een combinatie van de software in de thuisaccu en het laadpunt (100% solar charging waarbij pieken worden opgevangen door de thuisaccu).
Is er dan nog overschot (niet genoeg verbruik, opslag 100% gevuld, water op gevraagde temperatuur, EV niet aanwezig of 100% gevuld) gaat het richting net.
Uiteraard slechts een persoonlijk voorbeeld waar een ander niets aan heeft (de doelstelling is anders dan de meeste installaties, het is een proefopstelling richting off grid en 100% zelfvoorziening wat betreft energie).
De huis installatie is ook voorzien van energiemeters waarbij je op elk ogenblik kan zien wat er verbruikt wordt en wat de hoeveelheid kWh per aanleverbron is (PV, accu, net). De voornaamste verbruikers zijn ook nog eens voorzien van een individuele energiemeter zodat op elk ogenblik per toestel het verbruik kan gemonitord worden. Zijn ook via wifi opgenomen in het thuisnetwerk zodat ze op elk ogenblik (van op afstand) geactiveerd of gedeactiveerd kunnen worden.
De installatie doet softwarematig ook een zevendaagse voorspelling op verbruik en productie (maar dat staat nog lang niet op punt is alleen een aanwijzing waar je uit ervaring mee moet omgaan om te verfijnen).
Hoe je daarmee vanuit PV omgaat hangt van heel wat factoren af (individueel verbruikersprofiel, digitale of analoge meter, meer of minder jaarproductie dan jaarverbruik, wel of geen thuisaccu,...... ).
De uitkomst is dus voor iedereen anders maar algemeen gesteld kan je beter eerst je productie, volgens de noden van het moment, zelf verbruiken en daarna kijken wat je met de overproductie gaat doen.
Het is maar een klein voorbeeld wat mogelijk is bij energiemanagement in en rond een woning op basis van lokaal opgewekte energie.