Het aanbod aan supermarkten is idd een positieve ervaring.
Het is een van de weinige markten waarin de Vlaming echt keus heeft. Duur en kwaliteit, of goedkoop en basic. Geen monopolies, duopolies, of oneerlijke overheidsconcurrentie. Gevolg is dat we in het "meer ontwikkelde" deel van de EU
bij de goedkoopste landen zitten.
Het laatste dat we moeten doen is, zoals iemand hierboven doet, de protectionistische propaganda van Comeos en Unizo gaan napraten en zeggen dat er "al teveel supermarkten zijn". Er kunnen niet genoeg supermarkten zijn; de spelers die zich niet aanpassen - zoals Makro - zullen vanzelf van de markt verdwijnen. Dat het geen "race to the bottom" is, zie je aan het succes van spelers als Ahold Delhaize.
Een andere branche is e-commerce, en dat vooral omdat we omringd zijn door mastodonten in NL, DE en FR die elkaar beconcurreren voor de Belgische markt. Dezelfde reden als de supermarkten dus eigenlijk, echter zonder Belgische speler. Maar zolang het "free shipping" verhaaltje standhoudt, ondervinden wij geen nadeel van het feit dat we door onze vakbonden en onze overheid de boot inzake warehousing en fulfillment definitief gemist hebben (behalve de jobs dan, die zijn weg).
Daaraan gelinkt
pakjesbezorging, ook daar zitten we in de goedkopere helft dankzij de keuze aan Amerikaanse, Duitse, Nederlandse en Franse bedrijven alsook ons eigen postbedrijf met hun oneerlijke concurrentie (zij moeten geen BTW aanrekenen, alle anderen wel).. Let wel: dit voordeel geldt niet voor brievenpost met de immer duurder wordende postzegel, en dat omdat een artificieel pseudo-monopolie daar in stand gehouden wordt.
Hetzelfde voor maaltijdkoeriers, waar in andere landen een of andere koerier dominant geworden is en de rest snel opgeeft (met stijgende bezorgprijzen tot gevolg) blijven wij daar tot nu toe van gevrijwaard met 3 grote spelers, een Britse, Amerikaanse en Nederlandse (en in Wallonië ook een vierde Belgische speler).
Merk op dat het allemaal "retail" in de ruime zin is, en sectoren zijn waar de markt vrij kan spelen en de overheid zich grotendeels niet mee moeit, wat nog meer anekdotisch bewijs is dat we beter af zijn zonder overheidsinterventie dan met. Koester het, we gaan het missen mocht het verdwijnen.
Waarom zouden we dit succesverhaal niet uitbreiden en nog meer actief pleiten om de historische mono- en duopolies af te schaffen? Ik denk dan in de eerste plaats aan alles dat "verkeer" is in de hele ruime zin: openbaar vervoer, internetproviders, wegbeheer, keuringsstations etc. Kijk naar Duitsland, waar de DB door de hete adem van FlixTrain de hele zomer een promotie gevoerd heeft waarbij je voor 9 EUR een ganse maand kon reizen op het net (niet op ICE weliswaar).