Belgacom ligt in de touwen na een tegenbod van France Telecom op netwerkspecialist Telindus. France Telecom biedt 15,8 euro per aandeel Telindus, maar de beurs speculeerde gisteren prompt op meer. Telindus heeft via gsm-operator Mobistar al jaren goede banden met France Telecom.
Het tegenbod van France Telecom op Telindus werd dinsdagnacht onderhandeld tijdens een raad van bestuur van Telindus op een geheime locatie. 's Ochtends hadden de bestuurders elkaar in Luxemburg ontmoet op de begrafenis van Norbert von Kunitzki, de onafhankelijk bestuurder bij Telindus die onlangs verongelukte. 's Avonds kwamen de bestuurders bijeen, met als inzet de finale biedingen op Telindus. Op tafel lag zowel een bod van British Telecom als van France Telecom. Van Belgacom, de oorspronkelijke bieder die op 29 september ongevraagd de biedstrijd had geopend, was er geen spoor.
Tot in de vroege uurtjes werd onderhandeld over het lot van Telindus. Want de inzet was om 's ochtends, nog vóór de beurzen openden, een volledig onderhandeld bod te kunnen neerleggen. Dinsdagnacht volgde intens overleg tussen bestuurders, aandeelhouders en kandidaat-bieders.
France Telecom, met wie Telindus al jarenlang bevriende banden heeft via gsm-operator Mobistar, bood de beste garanties. De raad van bestuur van Telindus verklaarde het bod ,,vriendschappelijk'' en de aandeelhouders rond de familie Cordier - op één partij na - zegden toe hun aandelen in het bod van France Telecom in te brengen.
France Telecom biedt 15,8 euro per aandeel, of 17 procent meer dan Belgacom en 7,5 procent meer dan de slotkoers van dinsdag. Aan het bod zitten weinig voorwaarden vast. France Telecom wil 75 procent van Telindus in handen krijgen. De beurs speculeerde gisteren prompt op meer. Het aandeel noteerde in een nauwe band rond de 16,10 euro.
Het bod betekent dat de saga opnieuw van nul herbegint: opstelling van een prospectus, mogelijkheid tot een tegenbod tot twee dagen vóór het aflopen van het bod. Dat betekent dat het tot in februari zal duren vooraleer de strijd definitief beslecht is.
De hele affaire is een afgang voor Didier Bellens, topman van Belgacom, die Telindus wilde om zijn vaste telefoniediensten een extra impuls te geven. Bellens handelde eigengereid en slecht voorbereid. Hij laat zich niet alleen Telindus ontglippen, Belgacom kijkt voortaan aan tegen een sterkere concurrent in zijn achtertuin.
Bron: Vum