Euro 7-norm probleem voor... electrische wagens

Vragen, suggesties, reviews, discussies over elektrische voertuigen en opladen doe je hier!
Steven7
Premium Member
Premium Member
Berichten: 585
Lid geworden op: 07 aug 2004, 18:56
Locatie: Veerle
Uitgedeelde bedankjes: 28 keer
Bedankt: 37 keer

WalterB1 schreef:Een typische elektrische wagen is zwaarder. De banden verslijten dan ook meer. En als je zou remmen dan moeten die meer massa stoppen en kunnen de remblokken meer stof veroorzaken.

Elektrische wagens remmen wel zeer veel op de motor (regeneratie) en gebruiken de remmen minder. Verder is het te verwachten dat het gewicht van de batterijen gestaag zal dalen omdat een kleinere fysieke batterij meer energie zal kunnen opslaan. Die evolutie gaat zeer snel. En dus zal men minder gewicht moeten rondzeulen voor het zelfde bereik. In combinatie met zonnepanelen zou men die batterij nog meer kunnen beperken en dus het gewicht.

Voor zover dit echt een probleem is dan is het een probleem waarvan te verwachten is dat dit beperkt en tijdelijk is.
Ik hoor al jaren spreken over performantere batterijen, maar ik merk de laatste 10 jaar weinig tot geen vooruitgang.
Op mijn elektrische fiets van 9 jaar geleden zat een batterij van 400Wh. Ik heb die een tijdje geleden vervangen en was bijna 500 euro. Sinds kort heb ik een nieuwe elektrische fiets met een batterij van 1200 Wh. Vervangen zou om en bij de 1600 euro kosten. De batterij is dan ook 3 keer zo groot en zo zwaar. Al die elektrische auto's die verder rijden dan de concurrentie en het vorige model hebben geen performantere, maar gewoon allemaal een grotere en zwaardere batterij.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 16261
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 518 keer
Bedankt: 1176 keer

cadsite schreef: Zeker da! :angel: :angel:
Dat is de Vlaamse politiek die niet durft in te gaan tegen het lokale belang voor het grotere belang.
150 huizen geïmpacteerd, geef die allemaal een compensatie en klaar.

De leidingstraat van Antwerpen naar Duitsland heeft toch ook impact op bestaande woningen.
Daar is een bestuurlijk instrument voor: onteigening.

Iedereen die iets snapt van elektriciteit, weet en beseft dat gelijkstroom geen optie is.
Maar de burgemeesters praten liever naar de mond van die paar roepers, dan aan "iedereen" te denken.
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6162
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 745 keer
Bedankt: 312 keer

heist_175 schreef: Iedereen die iets snapt van elektriciteit, weet en beseft dat gelijkstroom geen optie is.
Maar de burgemeesters praten liever naar de mond van die paar roepers, dan aan "iedereen" te denken.
En over die afstand en benodigde vermogens ondergrondse wisselstroom ook niet.
Men kan die "burgemeesters" misschien ter compensatie voorstellen dat hun dorpen als eerste in rang opgenomen worden in de afschakelplannen?
Sol Invictus!
Disclaimer: op het weergeven van ervaringen volgens de eigen situatie kunnen geen rechten door derden onttrokken worden.
Gebruikersavatar
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 12316
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 571 keer
Bedankt: 709 keer
Te Koop forum

Ik ben eerder voorstander om te laten participeren, je kan dat zien als een compensatie. Als mensen naast de nadelen ook voordelen hebben valt veel protest weg.

In onze wijk waren er ook klachten over een zomerbar. Nu laat de organisator een stukje winst aan de omwonenden en ineens kan de bar 2 keer zo lang doorgaan.
Wil je iemand kwaad maken, vertel hem dan leugens. Wil je iemand razend maken, vertel hem dan de waarheid.
sky
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1408
Lid geworden op: 22 mei 2003, 20:23
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer
Bedankt: 116 keer
Te Koop forum

"Elektrische auto’s bouwen is duurder dan een conventionele auto maken. Automerken trachten de consument met die hogere prijs te verzoenen door EV’s aan te bieden die veelal pittige prestaties hebben. De meerprijs voor de fabrikant is beperkt, terwijl de klant graag de portefeuille opentrekt voor een snelle auto. Wat zou een Tesla zijn zonder de flitsende acceleratietijden… Een tweede werkpunt is het rijbereik. Dat moet steeds groter worden, met almaar grotere accu’s. Hoe groter het rijbereik van een elektrische auto, hoe flexibeler die wordt (voor reizen bijvoorbeeld). En net die twee evoluties worden hinderlijk wanneer Europa een algemene fijnstofdrempel invoert.

Europa wil trage elektrische auto’s met een beperkt rijbereik

Een strikte uitstootdrempel voor fijne partikels zal autobouwers verplichten om elektrische auto’s te maken die banden en remmen sparen. Dat kan alleen door ze lichter en trager te maken. Met andere woorden: Europa wil wél de elektrische auto, maar die hoeft zo snel niet te zijn of zo ver niet te rijden. De definitieve beslissing valt nog dit jaar."

https://auto55.mobi/nieuws/33453-werkt- ... medium=RSS


"De OESO besluit dan ook dat elektrische wagens niet mogen vrijgesteld worden van wegenbelastingen en stadstol. Nieuwe taxatie moet o.a. rekening houden met voertuiggewicht en samenstelling van de banden. Nog volgens de OESO moeten overheden maatregelen nemen om gereden afstanden korter te maken en de toegang van auto’s tot steden te ontraden. Bovendien moeten ze openbaar vervoer, wandelen en fietsen aanmoedigen.

Wanneer het regent bij de OESO, vallen er druppels in Brussel.

Daar werkt de Europese Commissie momenteel aan de Euro 7-norm. Als het aan Europa ligt zal Euro 7 wel degelijk gaan rekening houden met fijnstof-uitstoot, ook voor volledig elektrische auto’s. Bovendien wil men ook de CO2-uitstoot tijdens de productie van de batterijen en de auto in rekening brengen. De EU wil immers inzetten op tragere elektrische auto’s met kleinere accu’s, en dus een lager gewicht en een kleinere actieradius.
"
https://www.egear.be/elektrische-auto-fijnstof/

Leuke vooruitzichten :evil:
ivob
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6162
Lid geworden op: 03 feb 2022, 14:32
Uitgedeelde bedankjes: 745 keer
Bedankt: 312 keer

Wat is er mis met tragere auto's (auto's die veel sneller kunnen rijden dan de wegcode toelaat en op de openbare weg sneller kunnen optrekken dan normaal wegverkeer veilig toelaat) en auto's met een rijbereik dat het grootste deel van het jaar ruim volstaat?
De meeste weggebruikers maken de vergissing nieuwe technologie (nu ja niet nieuw, technologie die eindelijk uitgewerkt wordt en gebruikt) te benaderen vanuit de oude instelling en de aankoop van zaken (en zeker auto's) te benaderen op uitzonderlijk gebruik en niet hoe ze het dagdagelijks het meest gebuiken.
Overgewicht geldt trouwens niet alleen voor EV's maar voor zowat iedere SUV en zeker die modellen die prestties neerzetten die je eerder op een circuit nodig hebt en zeker niet op de openbare weg.
Een Tesla met normale acceleratiescijfers is dus nog steeds een goede auto die zeer geschikt is voor gebruik op de openbare weg. Niets mis mee.
Het is trouwens niet (om eerder een link te leggen naar een andere discussie) omdat je auto 180 km/uur kan rijden, optrekt als een speer en je op autosnelwegen 120 km/uur mag rijden dat je dat daadwerkelijk MOET doen. Het is een bovengrens, geen ondergrens. Om range te vergroten en budget te besparen wordt dus nu al niemand tegengehouden om een auto te kopen met normale prestaties en zijn topsnelheid te beperken. Uiteraard zal er weer een verplichting moeten komen want mensen doen zelden vrijwillig wat eigenlijk beter voor hen is.
Wanneer je een vervoermiddel wenst te gebruiken als speelgoed doe je dat niet op de openbare weg. Ga dan op een circuit rijden. Ook particulieren zijn daar met hun vervoermiddel meer dan welkom.
Sol Invictus!
Disclaimer: op het weergeven van ervaringen volgens de eigen situatie kunnen geen rechten door derden onttrokken worden.
sky
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1408
Lid geworden op: 22 mei 2003, 20:23
Locatie: Gent
Uitgedeelde bedankjes: 52 keer
Bedankt: 116 keer
Te Koop forum

Het ging me zeker niet om de optrek snelheid.
Wel om "Nieuwe taxatie moet o.a. rekening houden met voertuiggewicht en samenstelling van de banden. Nog volgens de OESO moeten overheden maatregelen nemen om gereden afstanden korter te maken"
En het feit dat zelfs als je een dure EV koopt, je binnen een paar jaar met een auto zit die in het zelfde schuitje zit als de diesels nu, nl dat je nergens meer binnen mag.

Wat betreft die 1x per jaar dat je die lange afstand nodig hebt, heb je gelijk als er op Europees niveau overal min. 10x, 20x meer laadpalen staan dan nu. En dat zal nog niet voor morgen zijn.
Gebruikersavatar
heist_175
Moderator
Moderator
Berichten: 16261
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 518 keer
Bedankt: 1176 keer

sky schreef:Wat betreft die 1x per jaar dat je die lange afstand nodig hebt, heb je gelijk als er op Europees niveau overal min. 10x, 20x meer laadpalen staan dan nu. En dat zal nog niet voor morgen zijn.
Denk je dat de Fransen hun lucratief toerisme gaan laten vallen op het niet aanbieden van laadpalen?
Vanaf 2026 zijn alle BE firmawagens elektrisch. Als Frankrijk wil dat die naar FR komen voor hun vakantie, moeten ze laadpalen voorzien.

BE zal dezelfde druk krijgen van FR over de NL-toeristen: nu kunnen die nauwelijks elektrisch laden in BE.
Plaats reactie

Terug naar “Elektrische voertuigen en opladen”