Dizzy schreef:Dit is gewoon onjuist. De VRT heeft een overeenkomst met opdrachten die haar toegewezen worden en die zij MOET uitvoeren. Zij krijgen daarvoor steeds minder middelen terwijl de opdrachten toenemen en de voorwaarden steeds meer beperkend worden.
Hmm. Maar ze zou toch die mensen met die hoge lonen aan de deur kunnen zetten en dan bijzonder veel geld besparen? Of bedoel je dat de Vlaamse overheid voorschrijft dat de VRT programma's "MOET" maken met Tom Waes?
Dizzy schreef:De verloning van schaarse profielen kan je aanklagen maar dan moet je dat ook overal doen en niet enkel bij wie je wil kapotmaken.
Het gaat niet zozeer over de verloning op zich. Het gaat over het feit dat de VRT voor het grootste deel met belastingsgeld gefinancierd wordt, en
tegelijk zo'n verloningen uitkeert. Deze kritiek is zeer terecht, anders zou niemand daar naar omkijken.
Dizzy schreef:TV-gezichten zijn belangrijk en de markt van vraag en aanbod bepaalt de prijzen.
In het artikel van DPG media beweren mensen met ervaring dat de VRT wel zeer hoge lonen uitkeert... Vergeet niet, het gaat hier over acteurs in entertainment-shows die in de regel nooit meer dan een miljoen kijkcijfers halen (wat de waarde van die cijfers ook mag zijn) en ook geen prijzen halen... Is dat dan een (zoveel) hogere verloning waard dan een gemiddelde arts-specialist die jaren heeft moeten studeren en zware verzekeringen moet aangaan, een Vlaams minister-president, etc?
Dizzy schreef:Ook topsporters en politici krijgen inderdaad veel publiek geld want sport en politiek worden zwaar gesubsidieerd of krijgen belastingsvoordelen die elders niet gelden.
Worden zij >300k EUR/jaar betaald met belastingsgeld?
Dizzy schreef:Waarom zou de VRT meer betalen als ze de BV's voor minder zou kunnen krijgen?
Ik weet niet hoe de onderhandelingen gebeurd zijn en of er een zekere vorm van verspilzucht met belastingsgeld bij gepaard ging als in "als we het niet kunnen betalen, dan staken we wel voor meer geld". Dat zou wel kunnen. Het is aan de VRT als openbare omroep om transparant te zijn.
Dizzy schreef:Natuurlijk zijn mensen vervangbaar maar je kan geen programma's maken met mensen die niemand kent, de bekendheid is nu eenmaal een aantrekkingskracht.
Maar iedereen begint toch als "onbekende"? Moet de VRT echt per se programma's maken met mensen die "iedereen" kent (aka mensen die gekend zijn door een deeltje van de autochtone Nederlandstalige middenklasse), of moet zij programma's maken die representatief zijn van en voor Vlaanderen?
Dizzy schreef:Merk op dat heel veel BV's opgeleid werden binnen de VRT en na hun opmars soms overstappen naar de commerciële omroepen. Zonder de investeringen van de VRT in die mensen zou de bloedarmoede nog erger zijn.
Maar als de VRT al zoveel belastingsgeld in de gratis opleiding en ervaring van die mensen investeert, waarom keert ze er dan ook nog eens zoveel geld aan die mensen uit? Een marktconforme werkgever die investeert in gratis opleiding/ervaring zal doorgaans minder uitkeren als compensatie. In tegenstelling tot een werkgever die een reeds ervaren persoon binnenhaalt.
Dizzy schreef:En over vrouwen en kleuren zou ik ook niet teveel beginnen. Ik zie er anders niet zoveel bij de commerciëlen terwijl op de VRT toch wel wat leven in kleur te zien is, ook vrouwelijk.
Niet akkoord, voldoende allochtonen en vrouwen die niet welkom waren bij de VRT maar wel bij Medialaan, maar dat is het punt helemaal niet. De VRT heeft de mond vol van diversiteit, maar waarom past ze dat zelf niet toe voor haar >300k verdieners?