Kerncentrales in de energiemix.

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Plaats reactie
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1573
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Bedankt: 70 keer

warpozio2 schreef:Tegen dat Oekraïne platgebombardeerd is kunnen we Engie laten beginnen met nieuwe brandstof bestellen.
Tegen dat de Belgische gitzwarte Groene Partij een plan heeft dat uitvoerbaar is, is het Russische gas opgestookt.
Groen-vicepremier Petra De Sutter: "We moeten eerlijk zijn dat er momenteel geen enkel plan uitvoerbaar is, waarbij we ook de CO2-uitstoot doen dalen.”
Blijkbaar weet die nog steeds niet dat kernenergie de meest duurzame elektriciteitsbron is zoals uitgebreid beargumenteerd door de experts van de Verenigde Naties
Kan natuurlijk zijn dat ze zo'n rapport van 107 pagina's "wat veel vindt" om te lezen. :lol:
Wat lichtere lectuur, zoals het programmaboekske van die gitzwarte Groene Partij, leest allicht wat vlotter...

Haha, ja, ofwel is ze dogmatisch tegen kernenergie. :wink:
Nieuw VN-rapport: kernenergie is de meest duurzame elektriciteitsbron

Een nieuwe studie van de Verenigde Naties vergeleek de klimaatimpact van de verschillende energiebronnen (gas, steenkool, kernenergie en hernieuwbare energie) voor de productie van elektriciteit. Eén van de belangrijkste conclusies: van alle energiebronnen stoot kernenergie de minste CO2 uit (gemeten over de volledige levenscyclus), kernenergie neemt de minste hoeveelheid grond in en kernenergie heeft de minste hoeveelheid grondstoffen (metalen, mineralen) nodig om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op te wekken, vergeleken met andere elektriciteitsbronnen (gas, windmolens, zonnepanelen, waterkracht, gascentrales). Anders gezegd, kernenergie is een duurzame energiebron.
  • Kernenergie = kampioen in CO2-uitstoot
  • Kernenergie = hoogste energiedensiteit
  • Kernenergie = laagste materiaalgebruik
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

D-Day :)
Haal de popcorn maar al boven.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Er is al zoveel uitgelekt, dat popcorn niet meer nodig is.
De vraag is wat de echte D-Day is. De politiek besliste 18/03 of 2025-2026?
Elk plan dat niet plan-A is, is gebouwd op aannames, veronderstellingen en de idyllische hoop dat er geen procedures komen, noch dat Europa de eigen regels gaat toepassen.

Ik ben nieuwsgierig naar de reactie op de rest van het plan-TVDS: wat met de andere voorstellen :) (meer PV, meer wind, meer OV)?
M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 679
Lid geworden op: 23 aug 2017, 22:52
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Bedankt: 76 keer

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Nu is het gewoon nog 20-25 jaar wachten op de eerste kWh.
Iemand die beweert dat Tsjechië daarmee de afhankelijkheid van Russisch gas vermindert, vergist zich maar een generatie ;).

Ik zou de business case wel eens willen zien, wie weet kunnen we er iets van leren
- subsidies (of kosten die ze niet moeten dragen)
- investeringskost
- ...

Niet vergeten: de aanbesteding moet nog gebeuren hé :).
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Dat valt nog goed mee die timing maar het blijft uiteraard een planning.

Het lijkt me iets ingewikkelder te bouwen dan pakweg een station in een grote Vlaamse stad en daar is men al x keer over budget en we gaan ook naar een 30 jaar bouwen :lol:
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
blatruwe
Plus Member
Plus Member
Berichten: 127
Lid geworden op: 12 nov 2018, 17:24
Uitgedeelde bedankjes: 15 keer
Bedankt: 29 keer

Ondertussen bevestiging dat de kernuitstap uitgesteld is. persconferentie om 21u30

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/18/kernuitstap/
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1571
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 147 keer

Enkel de jongste 2. Er komen ook gascentrales...
Op zijn Belgisch dus.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

De beslissing is gevallen, on-ge-loofelijk.
Gebruikersavatar
Matt555
Pro Member
Pro Member
Berichten: 242
Lid geworden op: 01 aug 2019, 09:37
Locatie: Thailand
Uitgedeelde bedankjes: 47 keer
Bedankt: 10 keer

(lange copy paste wegens artikel"nog niet + plus artikel zijnde" )

Wel eigenaardig dat er in dit artikel een lijntje verschijnt ( roodgemerkt door mij) , dat niet te vinden is bij alle andere kranten , ...? misschien om TVDS. een beetje te " sparen " :lol: :wink: .....Komt wel goed , binnen 2 jaar verkiezingen , en NVA en VB vinden dit een gemiste kans , wilden 20 jaar bij voorkeur , dus Belgie kennende komt er nog wel een compromis in de toekomst ..... :wink:

Ach Belgie ....als het niet bestond moest het dringend uitgevonden .... :lol: " geboren uit compromis" door omringende grootmachten , doet het al lang aan compromissen maken .... :wink: :beerchug:

Twee kernreactoren langer open, twee nieuwe gascentrales: dit moet je weten over akkoord kernuitstap

https://www.gva.be/cnt/dmf20220318_97040445

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de kernuitstap. De twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, blijven 10 jaar langer open. Daarnaast zal de regering 1,16 miljard euro investeren in onder andere windenergie, waterstof en duurzame mobiliteit.
hh, agy, sgg

Vandaag om 03:55

De federale regering zat sinds vrijdagochtend samen over de kernuitstap met de bedoeling om de knoop nu echt definitief door te hakken. Eind vorig jaar leek het er nog op dat alle kerncentrales tegen eind 2025 zouden sluiten, maar daar heeft de oorlog in Oekraïne anders over beslist.
“Te lang ontbrak onze visie op energie. Dat heeft tot veel onzekerheden geleid. Dit plan moet die visie oplossen. We kiezen voor zekerheid in onzekere tijden”, zei eerste minister Alexander De Croo vrijdagavond op de persconferentie.

De federale regering heeft nu beslist om de nodige stappen te zetten om de levensduur van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen. Het gaat om een verlenging van 2GW nucleaire capaciteit. De verlenging van de twee kerncentrales mag de productie van hernieuwbare elektriciteit wel niet uit de markt duwen, zegt de federale regering. Daarom zal onder meer gekeken worden of bij overproductie de kerncentrales ook kunnen worden ingezet om de waterstofmarkt in België op gang te trekken.

Er is ook lang gediscussieerd over gascentrales, die normaal gezien tijdelijk de kerncentrales moesten vervangen. En de uitkomst is ook enigszins opvallend. De ploeg van De Croo heeft beslist dat er toch gewoon twee nieuwe gascentrales gebouwd worden. Eentje komt sowieso in Les Awirs, een andere wellicht in Seraing. Al maakt ook een project in Manage theoretisch gezien nog een kans.

1,16 miljard aan investeringen

In totaal wil de federale overheid ook 1,16 miljard euro investeren om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen versneld af te bouwen. “Hoe meer we dat doen, hoe minder fossiele brandstoffen we nodig hebben. Het grootste gedeelte van onze tijd ging daarom vrijdag daar naartoe. De kerncentrales zijn slechts 3 procent van onze energievoorziening. Daarom is onze tijd vooral naar die andere 97 procent gegaan”, zei minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Dat zal de regering onder meer doen door te investeren in windenergie. De uitvoering van de offshore-capaciteit van de Prinses Elisabeth-zone zal versneld worden, obstakels voor nieuwe onshore- en offshore capaciteit zullen uit de weggeruimd worden en de huidige elektriciteitsproductie (zone 1) wordt verhoogd door repowering. De samenwerking met onze buurlanden wordt ook versterkt om sneller te komen tot één geïntegreerd offshore-netwerk. Deze maatregelen versterken het engagement om de offshore windcapaciteit op de Belgische Noordzee te verdrievoudigen. Met deze inspanningen zal elk Belgisch gezin in de nabije toekomst worden voorzien van elektriciteit uit de Noordzee, klinkt het.
Ook komen er extra inspanningen om de omslag naar energie uit waterstof te versnellen en België uit te bouwen tot een draaischijf van invoer en doorvoer van groene waterstof.

Daarnaast komt er ook een verlaging van de btw op zonnepanelen naar 6 procent. De btw-verlaging zal gelden op woningen van minder dan tien jaar oud. Ook voor warmtepompen en zonneboilers wordt de btw verlaagd naar 6% voor woningen van minder dan tien jaar oud in het kader van de eigenwoningregeling en van de sociale huur. De regering zal ook de invoering van drijvende zonne-energie versnellen en in de NMBS-stations komen zonnepanelen en slimme laadpalen. Waar mogelijk komen ook op daken van federale overheidsgebouwen zonnepanelen.

De federale regering herbevestigt ook de aandacht voor kleine modulaire kernreactoren (SMR). België beschikt over toonaangevende expertise op het gebied van nieuwe nucleaire technologieën en zal de komende jaren op dit gebied investeren, in samenwerking met het SCK-CEN en MYRRHA. Voor de komende vier jaar werd een jaarlijks budget van 25 miljoen euro vrijgemaakt.

Ook wil de regering meer inzetten op duurzame mobiliteit. Daarom zal er onderhandeld worden met de NBMS en Infrabel met als doel het aandeel van de trein zowel in het personen- als in het goederenvervoer te verdubbelen.
“Ik ben een zeer tevreden minister van Energie”, zei Van der Straeten nog. “Het plan dat we voorgelegd hebben is in grote mate gevolgd. Dat betekent dat we ons weerbaar kunnen maken voor de toekomst. En dat is absoluut noodzakelijk. Dat is belangrijk voor onze economie, voor het klimaat en voor onze onafhankelijkheid
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1573
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Bedankt: 70 keer

Alé, hup.

Een "plan" van dezelfde gitzwarte groene architecten.
Hun vorige plan strandde alvorens het "goed en wel" in werking moest treden.
Ook nu geraken ze au fond niet verder dan wat intentieverklaringen en het generen van extra uitstoot van broeikasgassen.
"They just need to tie up a few loose ends..."

Waar blijft dat allesomvattende, uitgewerkte plan? :roll:
Inclusief milestones.

De federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten, krijgt hoegenaamd nu een mandaat om te gaan onderhandelen met Engie...
Afin, de premier, Alexander De Croo, gaat deze keer haar handje vasthouden bij de onderhandelingen.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Wat ik wel heel opvallend vind is dat nva er zo tegen is. Maar dat VOKa en VBO tevreden zijn met het akkoord.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Nochtans was het langer open houden van de kerncentrales niet mogelijk. Enkelingen in dit forum geloofden daar ook rotsvast in.
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

Eerst 2 alsen:
Als de bewering van Engie klopt dat het 5 jaar duurt om de centrales operationeel te maken
Als de 2 centrales dan in 2027 operationeel zijn

Gaat de 10 jaar verlenging dan in 2025 in? en zal ze dus maar 8 jaar zijn tot 2035?
Of gaat de 10 jaar verlenging pas in 2027 in? tot 2037?
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

warpozio2 schreef: Of gaat de 10 jaar verlenging pas in 2027 in? tot 2037?
10 jaar verlenging bovenop de huidige (soon to be vorige na de wetswijziging) einddatum lijkt me logisch.

Een volgende regering zonder Groen kan met de ervaring van dit fiasco de wet op de kernuitstap dan volledig schrappen, zodat we ons kunnen voorbereiden op SMR.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Wat een cringe bochtenwerk van Tinne in diverse interviews om toch haar gifgroene partij als overwinnaar te laten doen overkomen :oops:
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Ik denk dat Tinne wel de allerlaatste is die pluimen op haar hoed mag steken.

"De gewijzigde geopolitieke situatie" als excuus inroepen komt niet goed over, wetende dat er genoeg mensen zijn die daar al vanaf het begin voor waarschuwden, maar dat was toen allemaal geen probleem voor haar. Blijkbaar blust Tinne ook haar huis niet voor het in brand staat.

Stel je voor met welke enorme factuur en problemen ze ons opgezadeld zou hebben door haar kortzichtigheid als ze haar zin gekregen zou hebben, en Putin pas in 2025 zou binnenvallen :eek: .
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Bwah, bekijk het in het juiste perspectief en dan valt het allemaal goed mee. 5 van de 7 kerncentrales dicht en de 2 anderen over 10 jaar. Zo slecht is dat toch niet als score? Daar komt dan nog de investeringen in HE bij en het feit dat men het debacle nu niet meer enkel op groen kan afschuiven want plan B was niet hun voorkeur.

De situatie is wel degelijk gewijzigd. Zonder deze wijziging was het over en out voor alle kerncentrales en zelfs nu zijn er nog altijd wat klippen te nemen.

De enorme factuur is er nu ook. De gascentrales zullen er dus ook gewoon komen in plan B want de kerncentrales zullen sowieso een tijd niet draaien. Nu moet er een pak geld naar Engie gaan voor de verlenging van de kerncentrales.

Punt blijft dat men 20 jaar onvoldoende gedaan heeft om ons land klaar te maken voor het einde van de levensduur van de kerncentrales. Er was dus enkel nog een keuze tussen minder goede opties. Elke optie ging een pak geld kosten, en elke optie heeft serieuze nadelen.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

Originele plan (Marghem) was 0 kerncentrales en 9 extra gascentrales
Plan A was 0 kerncentrales en 2 extra gascentrales
Plan B was 2 kerncentrales en 2 extra gascentrales
Plan C (BDW) was 7 kerncentrales en 2 extra gascentrales

Laten we nu eindelijk dat nitpicken op de verschillende plannen stoppen en starten met fase 2: onderhandelen met Engie hoe we die "5 jaar niet samendrukbaar werk" in 3 jaar en een half kunnen gedaan krijgen zonder ons blauw te betalen aan de Fransen...
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

warpozio2 schreef:...zonder ons blauw te betalen aan de Fransen...
Misschien kunnen onze ministers er eens mee dreigen om een extra belasting te heffen op de extravagante winsten die "ze" sinds de stijging van de gasprijzen richting Parijs versassen. Want de "kosten" zijn hetzelfde gebleven, de winsten tig keer vermenigvuldigd.

Net het gesprekje gezien met Tine in het journaal. Ze was absoluut zeker dat er met de 2 gascentrales erbij geen bevoorradingsproblemen gaan komen in 2025. Dat is ervan uitgaande dat we tegen dan nog gas aan een betaalbare prijs hebben natuurlijk. En of dat zo zal zijn is nog maar de vraag.
Jeor
Starter Plus
Starter Plus
Berichten: 26
Lid geworden op: 03 dec 2020, 22:51
Uitgedeelde bedankjes: 9 keer
Bedankt: 1 keer

Men zal niet enkel met Frankrijk moeten onderhandelen…

ook Duitsland zal zich kritisch opstellen in het kader van het vergunningsproces…
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Aan wie ligt dat? Waarom leggen Belgen voor zichzelf de lat altijd hoger dan andere landen? Werden wij om toestemming gevraagd als Duitsland zijn vervuilende industrie (steenkool etc) onze kant uitblaast? Of als andere landen hun nog oudere centrales in een keer met 20 jaar verlengen?

Je ziet het zelfs in de vluchtelingencrisis. Wij schatten dat we uiteindrlijk 200 k oekrainers gaan huisvesten, in Nederland leggen ze de limiet op 50 k. We zullen hier meer geld hebben wellicht.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Phil, het klopt niet dat de onderhandelingen met Frankrijk en Duitsland hetzelfde zijn:

Er wordt Frankrijk en Duitsland een niet bindende mening gevraagd.

Daarnaast moeten we naar Frankrijk om te onderhandelen met het staatsbedrijf Engie om die old timers te verlengen. Goed wetende dat gifgroen mijnen oldtimer heeft afgepakt wegens niet duurzaam enzo :beerchug:
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Wie was het alweer die voor vijf stuivers en een knoop Engie verkocht heeft aan de Fransen?

En in Frankrijk maken ze minder winst, omdat de overheid de energieprijzen daar bevroren heeft. Daarom hebben ze die cashflow uit België nodig.

Nen oldtimer heb je trouwens voor de fun, een centrale voor bevoorradingszekerheid. Maar voor mijn part mag je ermee blijven rijden hoor :-D
M_016
Premium Member
Premium Member
Berichten: 679
Lid geworden op: 23 aug 2017, 22:52
Uitgedeelde bedankjes: 5 keer
Bedankt: 76 keer

Ter info
https://www.knack.be/nieuws/belgie/door ... 48035.html
Als de huidige gasprijzen aanhouden, schat de Nederlandse specialist energietransitie Martien Visser van het Clingendael International Energy Programme dat Finland haar nieuwe 1600 MW kerncentrale in Olkiluoto op twee jaar zal hebben terugverdiend.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:Nochtans was het langer open houden van de kerncentrales niet mogelijk. Enkelingen in dit forum geloofden daar ook rotsvast in.
Voorlopig is het dan ook maar een intentieverklaring, want een politieke beslissing.
- Wat met de gascentrales en het steunpakket daarvoor, momenteel bestaat dat niet meer hé. Europa zal opnieuw goedkeuring moeten geven.
- De kerncentrales zijn nog niet verlengd hé, eerst zal Engie verleid moeten worden én nadien zullen de vergunningen nog in orde moeten raken. De Duitsers maken zich alvast op om te strijden tégen de verlenging.

Het enige wat zeker lijkt, is de bijkomende investering van 1,2miljard in groene energie.

Zoals hier al meermaals gezegd: planA is niet goed, maar de andere plannen zijn nog veel slechter en onzekerder.
We zullen zien wat er de komende maanden/jaren gaat gebeuren...
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

heist_175 schreef:De Duitsers maken zich alvast op om te strijden tégen de verlenging.
Kleine nuance, de Duitse "groenen" zijn er tegen. Helaas zijn ook zij het die Duitsland volledig afhankelijk hebben gemaakt van Russisch gas en hun eigen zwaar vervuilende bruinkool uit het Rührgebied die Vlaanderen én Nederland bij slechte windrichting overspoelt met fijn stof.

Denk dat de Duitsers wel het slechtst geplaatst zijn om dit soort tegenkanting te brengen.

Het RIVM publiceert dagelijks metingen over fijnstof. Voor Nederland is het niet alleen het verkeer en de industrie in eigen land maar ook de fijnstof vervuiling die naar ons overwaait vanuit het Ruhr gebied.
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

Duitsland investeert in energietransitie
Tussen 2010 en 2020:
nucleair: -76.3%
steenkool: -74.5%
bruinkool: -54.2%
hernieuwbaar: +149.5%
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

warpozio2 schreef:Duitsland investeert in energietransitie
Tussen 2010 en 2020:
nucleair: -76.3%
steenkool: -74.5%
bruinkool: -54.2%
hernieuwbaar: +149.5%
En intussen gaan ze de steenkoolcentrales verlengen :bang:

Habeck has ruled out reversing the planned switch-off of nuclear power in Germany, scheduled for the end of 2022. But he is said to be open to extending the life of coal powered stations, all due to close by 2030.

Recente cijfers tonen aan dat 64 procent van hun energie nog altijd komt uit het invoer van olie en gas.


https://www.cleanenergywire.org/factshe ... ssil-fuels

En wat de toekomst betreft, om minder afhankelijk te zijn van de gasinvoer uit Rusland sluiten ze nu een langdurig contract om afhankelijk te worden van de gasinvoer uit Qatar. Clever Thinking :roll:

https://www.theguardian.com/world/2022/ ... -on-russia

-Germany imported about 56bn cubic metres of natural gas from Russia in 2020. Nearly 55% of its gas imports came from Russia, with 40% of the demand for gas in Germany coming from industry. The EU’s total gas imports from Russia are about 168bn cubic metres.
-Moscow also provides 34% of German oil, predominantly along the Druzhba pipeline.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

phil48 schreef:Denk dat de Duitsers wel het slechtst geplaatst zijn om dit soort tegenkanting te brengen.
Je mag dat denken, maar we gaan het hen toch moeten vragen.
Het MER voor de verlenging zal een bevraging worden in een straal van 1000km.

Aan de bewoners binnen deze cirkels wordt hun mening over Doel & Tihange gevraagd:
Afbeelding
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef: - Wat met de gascentrales en het steunpakket daarvoor, momenteel bestaat dat niet meer hé. Europa zal opnieuw goedkeuring moeten geven.
Dat is wel het minste van de zorgen. Net zoals ze in de toekomst flexibel zal (zou) zijn om onze gascentrales veel langer te doen draaien dan voorzien, ook al zouden investeringen in HE daardoor uitgesteld worden. Goedkeuring van de EU wordt bepaald door lobbywerk, niet door wat goed is voor de burger of het klimaat.

Het is weliswaar opnieuw wanbeleid geweest van Tinne om met de piste van de verlenging van de kerncentrales geen rekening te houden in het CRM-dossier tot heden, ook al ging ze daarmee akkoord in het regeerakkoord. Ook deze minister van energie maakt de puinhoop alleen groter, en haar verdiensten zullen straks beperkt blijven tot het openhouden van twee kerncentrales.
heist_175 schreef:- De kerncentrales zijn nog niet verlengd hé, eerst zal Engie verleid moeten worden én nadien zullen de vergunningen nog in orde moeten raken. De Duitsers maken zich alvast op om te strijden tégen de verlenging.
Engie heeft dringend een opsteker nodig om welbekende redenen, hun aandeel heeft de klap door de inval in Oekraïne nog altijd niet goed verteerd en de aandeelhouder begint te morren dat de strategie van de CEO zo afhankelijk was van Nord Stream 2 en Russisch gas (wat wel verklaart waarom de kerncentrales zogezegd niet open konden blijven).

Vanuit een ander land is het gemakkelijk om tegen alles te zijn, je zal namelijk sneller geloven dat je er enkel nadelen bij hebt. Bij kernenergie zal je die nochtans wellicht wel in je (weliswaar dure) voordeel kunnen importeren ifv de marktomstandigheden, maar velen denken bijlange niet zover omdat hun verstand van energie behept is met de notie dat elektriciteit stopt aan de landsgrenzen.

Zelfs de wetgever is daar van op de hoogte en vereist dus enkel dat we het vragen; de bezorgingen die geuit worden kunnen zoals steeds gemakkelijk ongegrond bevonden worden. Het risico is eerder dat een ambtenaar/politicus, niet gehinderd door enige incompetentie, vergeet dat bv. Luxemburg een buurland is - hoewel Tinne dat wel eens intentioneel zou kunnen vergeten - en enkel dan kan de Raad van State er iets over zeggen. Maar dan is het altijd duidelijk dat de reden van het probleem bij onze politici ligt, en niet dat we een bezwaarschrift uit het buitenland gegrond zouden verklaren want dat is IMHO nog nooit gebeurd (of toch niet met definitieve gevolgen). Sommigen maken er hier dus een grotere zaak van dan nodig.
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1571
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 147 keer

warpozio2 schreef:Duitsland investeert in energietransitie
Tussen 2010 en 2020:
nucleair: -76.3%
steenkool: -74.5%
bruinkool: -54.2%
hernieuwbaar: +149.5%
Da's toch niet moeilijk om zulke cijfers te kunnen voorleggen? Conventionele centrales staan er en draaien gelijk een tierelier. Geen investeringen nodig. Enkel wat onderhoud en brandstof, hetzij splijtstof of steen/bruinkool. Hernieuwbaar moet opgebouwd worden. +150% lijkt me zelfs weinig...
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

Ik vind wat er nu beslist is toch beter dan het originele plan Marghem (0 kerncentrales en 9 gascentrales)
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:
heist_175 schreef: - Wat met de gascentrales en het steunpakket daarvoor, momenteel bestaat dat niet meer hé. Europa zal opnieuw goedkeuring moeten geven.
Dat is wel het minste van de zorgen.
Zonder gascentrales gaat het licht uit in "plan B", want de kans is groot dat de (verlengde) kerncentrales tegen 2025 niet klaar zijn.
Dus ik zou er wel degelijk bezorgd over zijn :).
Het is weliswaar opnieuw wanbeleid geweest van Tinne om met de piste van de verlenging van de kerncentrales geen rekening te houden in het CRM-dossier tot heden, ook al ging ze daarmee akkoord in het regeerakkoord.
Het was een expliciete voorwaarde van de EU om de CRM-steun toe te laten: volledige kernuitstap.
In planB is de uitstap er niet meer, dus welke hefboom rest er dan nog?
heist_175 schreef:- De kerncentrales zijn nog niet verlengd hé, eerst zal Engie verleid moeten worden én nadien zullen de vergunningen nog in orde moeten raken. De Duitsers maken zich alvast op om te strijden tégen de verlenging.
Zelfs de wetgever is daar van op de hoogte en vereist dus enkel dat we het vragen; de bezorgingen die geuit worden kunnen zoals steeds gemakkelijk ongegrond bevonden worden. Het risico is eerder dat een ambtenaar/politicus, niet gehinderd door enige incompetentie, vergeet dat bv. Luxemburg een buurland is - hoewel Tinne dat wel eens intentioneel zou kunnen vergeten - en enkel dan kan de Raad van State er iets over zeggen. Maar dan is het altijd duidelijk dat de reden van het probleem bij onze politici ligt, en niet dat we een bezwaarschrift uit het buitenland gegrond zouden verklaren want dat is IMHO nog nooit gebeurd (of toch niet met definitieve gevolgen). Sommigen maken er hier dus een grotere zaak van dan nodig.
Het Europees Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan in EU en dus BE, heeft beslist dat bij een verlenging de consultatie voor het MER zo breed moet gaan. Dat kan je niet zomaar negeren.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20190729_04533085
Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat België voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 de milieu-impact had moeten onderzoeken.
Eind 2015 besliste de federale regering-Michel om de levensduur van Doel 1 en 2, twee van de oudste kerncentrales van ons land, met tien jaar te verlengen tot 2025. Dat gebeurde zonder bijkomend onderzoek naar de ­gevolgen voor het leefmilieu en zonder inspraakprocedure voor de burgers.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag dat zo’n milieueffectenrapport (MER) wel degelijk nodig was.
En het was maar een kleine, lokale belangengroep die de zaak aanhangig had gemaakt
De uitspraak komt er nadat de Bond Beter Leefmilieu (BBL) ­tegen de levensduurverlenging naar het Grondwettelijk Hof stapte. In 2017 ­besliste dat Hof om aan het Europees Hof van Justitie te vragen of de levensduurverlenging een milieueffectenrapport vereist.
Dus is uw voorstel dan eigenlijk om het oordeel van het Europees Hof van Justitie en van het Belgische Grondwettelijk Hof naast ons neer te leggen?

Ik weet niet of iedereen het beseft, maar voorlopig staat planA er nog altijd goed voor. Politiek is die deal rond en ook qua vergunningen lijkt alles oké: de 2 gascentrales zullen er komen.
Tegelijk haalt de partij Groen ook nog eens dik 1 miljard groene investeringen binnen.

Maar of de 2 kerncentrales verlengd zullen raken, dat valt nog te bezien...
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

heist_175 schreef:Dus ik zou er wel degelijk bezorgd over zijn :).
Minste van de zorgen dus omdat dat mits lobby allemaal wel aangepast kan worden. Het is niet alsof we botsen tegen de wetten van fysica.

Dezelfde reden waarom we wel bezorgd moeten zijn over de gascentrales, omdat argumenten als dat de EU het moeilijk zou maken om die decennia lang in dienst te houden geen steek houden. De EU maakt niets moeilijk mits financieel lobbywerk of politieke wederdiensten.
heist_175 schreef:Het was een expliciete voorwaarde van de EU om de CRM-steun toe te laten: volledige kernuitstap.
Dat heeft ook te maken met de manier waarop Tinne het gepresenteerd heeft aan de EU, waarbij ze weer een flink potje gelogen heeft. De kernuitstap was een done deal volgens haar. Nochtans had ze kort daarvoor haar handtekening gezet onder een akkoord om bij bepaalde omstandigheden (die ondertussen voldaan zijn) twee kerncentrales open te houden, wat ze de EU niet verteld heeft. :nono: Dat is wanbeleid.

In de optiek van CRM was (was) het te verantwoorden dat nucleaire centrales zouden sluiten om meer competitie in de aanvragen aan te moedigen (in de praktijk viel dat echter vies tegen). De EU heeft - los van dit dossier - echter geen principiële bezwaren tegen nucleaire centrales. Ze hamert sinds de inval op meer onafhankelijkheid van Rusland. Ik zie dus niet in hoe ze het CRM-mechanisme niet zou aanpassen, gezien de situatie met Rusland en gezien het behoud van de nucleaire centrales geen (of amper) invloed meer zal hebben op het aantal CRM-aanvragen.

Als partijen die CRM aanvragen ingediend hebben zich dan bedrogen voelen, dan betekent dat dat ze niet voldoende due diligence gedaan hebben. De federale regering is geen betrouwbare partner. Nooit geweest. Je denk beter goed na voor je met hen in zee gaat.
heist_175 schreef:Het Europees Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan in EU en dus BE, heeft beslist dat bij een verlenging de consultatie voor het MER zo breed moet gaan. Dat kan je niet zomaar negeren.
Niemand beweert hier dat je het moet negeren. Je moet de vraag stellen. Maar bezwaarschriften kan je politiek eenvoudig wegwuiven, zoals elke dag wel gebeurt overal in het land, zelfs voor goed gefundeerde bezwaren. De Raad van State heeft over de inhoud weinig te zeggen (wel over de vorm).
heist_175 schreef:Ik weet niet of iedereen het beseft, maar voorlopig staat planA er nog altijd goed voor. Politiek is die deal rond en ook qua vergunningen lijkt alles oké: de 2 gascentrales zullen er komen.
Ik weet niet of jij het beseft, maar van die nieuwe gascentrales is er nog geen spade in de grond gezet. Vilvoorde is niet tijdig vergund geraakt en verliest bijgevolg haar aanspraak op CRM-subsidies, waardoor 2025 voor de tweede gascentrale - welke dat ook moge worden - onhaalbaar wordt. Ik denk dat je er vanuit mag gaan dat geen enkele nieuwe gascentrale al (volledig) operationeel zal zijn in 2025. Tinne treft daar mee de schuld voor; had ze geen jaren verloren met het regeerakkoord naast zich neer te leggen en zware geopolitieke risico's te nemen dan was er in 2025 geen probleem. Ze heeft het wanbeleid van haar voorgangers verder gezet.

De kerncentrales staan er, zijn al meermaals verlengd, zelfs nadat enkele al eens "definitief" gesloten waren. Dat "niet-samendrukbare tijd" erg relatief is bij Engie, hebben ze in het verleden al aangetoond. Men luistert meer naar de aandeelhouder dan naar onze regering, en de aandeelhouder wil snel aandeelherstel na het Rusland-debacle, of de CEO zal het niet lang meer uitzitten.
Laatst gewijzigd door CCatalyst op 21 mar 2022, 22:16, 5 keer totaal gewijzigd.
Ordon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1573
Lid geworden op: 27 apr 2019, 06:52
Uitgedeelde bedankjes: 36 keer
Bedankt: 70 keer

Vanuit hetzelfde artikel (dd 29/07/2019) van jouw gazet:
Het Hof merkt echter ook op dat de procedurefout geregulariseerd kan worden. Een Belgische rechter kan beslissen om de centrales open te houden, als ons land aantoont dat dat ze nodig zijn om het 'reële en ernstige risico af te wenden dat de elektriciteitsbevoorrading wordt onderbroken'.
Momenteel zijn Doel 1 en Doel 2 nog altijd open hé.
Veel effect heeft het arrest van het Grondwettelijk Hof en het Europees Hof van Justitie nog niet gehad...

Afin, kan de Bond Beter Leefmilieu en de anti-nucleaire brigade zich nog wat vrolijk maken...
Dat de federale minister van Energie, Tinne Van der Straten, "plan B" niet voorbereid heeft, is overduidelijk.
"Plan A" valt al in duigen voor het "goed en wel" is gestart...

Indien de federale minister van Energie, Tinne Van der Straten, "plan B" ernstig genomen had dan was én de wet al verandert én waren er al stappen gezet betreffende het milieueffectenrapport (MER).
Heeft ze niet gedaan hé.
De dogmatische gitzwarte Groen Partij...
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

Ik zag net op kanaal Z dat de btw verlaging op zonnepanelen op 31 maart ingaat. Ik denk dat met huidige energieprijzen er een sprong zal zijn op die cadeau.
Weet iemand wanneer de verlenging van de kerncentrales wettelijk goedgekeurd zal worden? Ik denk niet dat Engie eerder aan tafel zal willen zitten.
Ik vermoed echter wel dat de MER en andere papierenwinkel parallel met de onderhandelingen kunnen lopen.
Avenger 2.0
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1492
Lid geworden op: 13 okt 2005, 20:50
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Bedankt: 55 keer

warpozio2 schreef:Ik zag net op kanaal Z dat de btw verlaging op zonnepanelen op 31 maart ingaat. Ik denk dat met huidige energieprijzen er een sprong zal zijn op die cadeau.
Uiteindelijk heb je enkel voordeel met een huis jonger dan 10 jaar (de oudere huizen hadden sowiezo al 6% BTW).
De meeste nieuwbouw woningen van de laatste jaren hadden trouwens ook al zonnepanelen.
Dus het zal nogal meevallen denk ik. Gaat niet massaal gebeuren. En panelen bijleggen doe je ook enkel als je al reeds een digitale meter hebt.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Vandaag nog een artikel in DS over de kernuitstap.
Bij Engie/Electrabel wordt erop gewezen dat de levensduurverlenging geen eenvoudige klus is. Twee kernreactoren moeten langer blijven draaien, terwijl de rest definitief wordt stilgelegd en afgebroken. Dat betekent dat de gemeenschappe­lijke delen van de kernreactoren die in aanmerking komen voor verlenging én van die die definitief stilgelegd worden, ontkoppeld moeten ­worden. Nieuwe buizen moeten worden gelegd, met kinderziekten en ­mogelijke lekkage tot ­gevolg. ­Elke lekkage leidt daarbij tot stillegging van de reactor.

Het is daardoor uitgesloten om tegen ­januari 2026 klaar te zijn – in de feiten is daarmee bewezen dat het tijdvenster voor een levensduurverlenging verstreken is. Tijdens de winter 2025-2026 zal België het dus ­zonder kerncentrales moeten doen. Als alles vlot verloopt, ­kunnen de twee reactoren weer in bedrijf zijn tegen de daaropvolgende winter – maar zelfs dat is niet zeker.

Tot nu rekende Engie/Electrabel erop dat de modernisering van de twee reactoren 800 miljoen euro zou kosten. Door de prijsstijgingen van materialen en de onzekere beschikbaarheid ­ervan, wil het bedrijf zich daar nu niet meer op vastpinnen.
Het is een constante in het energiebeleid van de jongste twintig jaar: na elke beslissing om een kernreactor te verlengen, zakte het beleid weg in visieloze dagjespolitiek. Het is niet ­ondenkbaar dat dit weer gebeurt – terwijl bijvoorbeeld de Nederlandse regering al bezig is met de energiemix van de jaren 30 en daarna. Tegen 2050, en liefst vroeger, moet de Belgische elektriciteitsbevoorrading klimaatneutraal worden. De huidige ­reactoren kunnen daar geen ­bijdrage aan leveren.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
woutervh
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1571
Lid geworden op: 09 mei 2007, 11:44
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 147 keer

Met de nodige euro's komt alles in orde...
Is het nog niet in hen opgekomen om deze die gesloten worden te laten staan? ipv nu al af te breken? Dan kunnen ze deze allemaal ineens afbreken (of terug opstarten mocht daar toch opeens iemand het licht zien)
moet de Belgische elektriciteitsbevoorrading klimaatneutraal worden. De huidige ­reactoren kunnen daar geen ­bijdrage aan leveren
Wat dus onmiddellijk de waarde van de bijdrage onderuit haalt. De huidige reactoren zijn klimaatneutraal. Los van hoe je tegen dan de rest opvult, zal het dus nooit door de reactoren zijn dat klimaatdoelstellingen niet gehaald worden!
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”