heist_175 schreef:Ik kan me vergissen, maar is dit een Europese bevoegdheid?
Misschien niet op papier maar de EU is zich duidelijk hiermee aan het moeien. Von der Leien en Borrel geven vaak hun commentaar.
Daar zijn enkel nationale wetten voor, als een land daar geen wet voor heeft (bv BE), dan zijn de leveranciers nergens toe gebonden om de voorraden aan te vullen op voorhand.
Dus je wilt eigenlijk zeggen dat indien een land faalt om zijn gasreserves voor te bereiden op een winterseizoen, dit het schuld is van het land zelf in kwestie en van niemand anders? Volledig mee akkoord.
En als de voorraad dan ook in handen is van Gazprom, heb je natuurlijk het perfecte scenario om druk te zetten.
Maar dat klopt toch gewoon niet. Lieg je opzettelijk of weet je het niet zeker en vetrouw je gewoon op buikgevoel
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
? Zie hieronder de cijfers voor België:
België importeert dus zogoed als niets vanuit Rusland. In tegendeel, je ziet perfect dat Nederland onze grootste leverancier is (gevolgd door Noorwegen en Qatar). Dit brengt ons trouwens ook meteen op het volgend puntje i.v.m. het gasveld van Groningen.
Heb je goed gelezen wat er in het artikel staat?
Aan het begin van het gasjaar was de verwachting dat de NAM 3,9 miljard kuub zou winnen.
Ze hebben pas recent (lees: begin dit jaar) beslist om de productie toch wat te verhogen. Mijn cijfer van 4mld m³ klopt ook gewoon. Trouwens, op jouw grafiek zie je ook zéér duidelijk dat de productie in Groningen enorm afgenomen is. Uiteindelijk zal het gasveld zelfs gesloten worden dit jaar, per Rijksoverheid van Nederland. En ik herhaal nogmaals: Nederland is onze grootste leverancier en die valt nu volledig weg. Dus België verliest haar grootste leverancier van gas. Productie die het god-weet-waar moet gaan zoeken.
Het is Rusland dat niet wil ingaan op contractvoorstellen voor korte termijn leveringen, waar dat in het verleden telkens wél zo was. Er is voldoende interesse vanuit Europa om kortetermijncontracten te nemen, om een bijkomende levering van gas te bekomen. It takes two to tango.
En je kunt dit natuurlijk staven met een bron?
Gazprom heeft vroeger
nooit gas geleverd via korte termijn contracten aan Europa. Dit was ook waarom PGNiG (Poolse gasmonopolie) een arbitrageproces heeft aangespannen tegen Gazprom en deze ook gewonnen heeft. Resultaat ervan was om Gazprom te dwingen om gas te verkopen aan maktprijzen. Prijzen die, by default, afhankelijk zijn van speculatie op korte termijn contracten via de energiebeurzen (Dutch TTF is veruit de belangrijkste).
Opnieuw: lieg je opzettelijk of baseer je je mening op buikgevoel?
Vice-premier van Energie (Alexander Novak) heeft onderstaande meermaals geezegd waarom Rusland afhankelijk is van lange termijn contracten:
Russia is physically ready to increase gas production and export, Novak said. "The resource base available in Russia makes it possible to meet demands of European consumers in any volumes," he noted. At the same time, Gazprom "needs long-term contracts because huge investments are required to scale up production, with the payback during the long term," the official said.
Bron:
https://tass.com/economy/1382237
Als Gazprom om geopolitieke redenen geen bijkomende leveringen wil doen, sta je voor schut.
De gepolitieke spanningen rond Oekraine bedoel je? Die duren al 8 jaar en in al die jaren was er nooit een probleem. Vandaag opeens wel, zeer toevallig.
Als we wat verder terug in de tijd gaan: in 2005-2006 was er een gasconflict tussen Rusland en Oekraine. Toen had Rusland echt en ondubbelzinning gedreigd om de toevoer van gas naar Europa af te sluiten indien Oekraine niet zou stoppen met het stelen van gas (bedoeld voor de Europese markt).
Zélfs toen was er niet zo'n groot probleem
Wat is de link met de hoge gasprijs?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220116_98161422
Veel leesplezier. Hoewel dit kort en oppervlakkig is, is dit toch een goede uitleg.
Voor iets dat niet eens hun bevoegdheid is?
Reeds uitgelegd bovenaan. Maar nogmaals: indien het geen EU bevoegdheid is dan moet de EU stoppen met commentaar te geven op de huidige crisis. Simple as that.
Ik wacht trouwens nog steeds op hoe andere partijen, of een andere regering, de energiecrisis anders moet af had moeten aanpakken?
Als de Russen geen extra gas willen leveren, dan rest er nog duurder LNG. Gelukkig is dat er nog, anders was de marktmacht van de Russen en de prijsdruk nóg hoger. Het is pas toen de LNG tankers richting Europa koersten, dat de TTF gasprijs lager ging. Voor LNG zit de flessenhals dan ook niet in Europa, voldoende aanlegsteigers en hervergassingsinstallaties, maar wel in de rest van de wereld: de huidige LNG-productiefaciliteiten draaien op nagenoeg volledige capaciteit.
De LNG leveringen werden massal opgekocht door Aziatische landen die steeds hogere prijzen boden. De recente (stijgende) LNG leveringen komen doordat de prijzen in Azië gedaald zijn en hoger in Europa zijn. LNG verkopers volgen gewoon de markt, hetgeen dat Europa zo fel begeert
Het is dus nét die vrije markt die Europa de das omdeed. Redelijk ironisch.
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene ... emand.html
https://www.reuters.com/markets/europe/ ... 021-12-21/