Energie prijzen worden sneller dan verwacht duurder

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Dizzy schreef:Ik denk niet dat over 20 jaar nog iemand gascentrales wil open houden wegens verlieslatend maar we zullen zien, alé dat hoop ik toch.
Het enige dat we weten is dat we met nieuwe gascentrales weer zeker 20 jaar - of zeg maar 30 jaar, wat de leeftijd is van de oudste gascentrale (nog oudere gascentrales zijn stilgelegd wegens te inefficient) - een excuus hebben om niet in hernieuwbare energie te investeren. Een dom excuus, maar een excuus, dat heel verleidelijk zal zijn als er weer andere acute problemen de kortetermijnvisie gaan beheersen. Het geld, dat leent men tegen dan wel van de kinderen die zes generaties na ons komen en ons nooit zullen zien, maar die er ongetwijfeld begrip voor zullen hebben dat wij in 2025 nog zeker 30 jaar fossiel zijn gaan beginnen stoken en dat ons land de annexatie van Oekraïne door Rusland als een heldendaad van Putin heeft beschouwd.

Doel 1 en Doel 2, alsook Tihange 1 en 1bis kan je geen 20 jaar meer laten draaien, da's een feit. En zonder hun capaciteit - die meer dan het dubbele is van de gascentrale Vilvoorde - mag je al een streep trekken door elektrisch rijden en warmtepompen enz, tenzij met peperdure import, dus moet je wel werk maken van hernieuwbare energie.

Soit dit is al ad nauseam uitgelegd, en idd Groen zal haar eigen gascentrales nog gaan aanvechten (als die er komen) en ons laten afvragen waarom we die ooit gebouwd hebben.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Muziekbos schreef:Tine voert uit wat Agalev / Groen in het verleden heeft door gedrukt. Regering Paars-Groen. In 2024 verdwijnen de groenen terug in de catacomben van de geschiedenis. Als het licht uitgaat en de werkende bevolking in armoede worden gedompeld zullen ze natuurlijk van niets weten. Dan gaat Groen van leer trekken tegen de dan zittende bewindslieden, vergetend dat ze zelf de oorzaak waren van het probleem.
De wet is van 2003, we zijn bijna 2022, dus bijna 20 jaar verspild. Dit bevestigd enkel wat ik al zei, er is tijd genoeg geweest om iets eraan te doen maar men heeft gewacht tot er geen tijd meer was, nu dus.

Ik heb geen glazen bol voor 2024, er kan nog veel gebeuren en er zal nog veel gebeuren die de zaken snel kunnen veranderen.

Of het licht uitgaat zullen we zien al is het ook niet uitgegaan toen alle kerncentrales door mankementen en werken stil lagen. Ik stel vast dat als sommigen een coherente redenering moeten opbouwen het licht er ook uit gaat :lol:

Armoede was er al en of groen daarvan de oorzaak was is zeer de vraag. Er is een minister geweest in Vlaanderen die de kinderarmoede ging halveren maar uiteindelijk eindigde met nog meer kinderarmoede. Men mocht haar daarop afrekenen zei ze erbij. Hoeveel ze toen gezopen had, weet ik niet. Haar voorzitter mochten we afrekenen op het resultaat van VB. De man zei in 2012 dat hij in 2014 als voorzitter zou stoppen, dat stond zelfs in marmer gekapt. :lol:

Vreemd dat een partij die amper bestuurt heeft en steeds een kleine partij was de fout is van alles wat misloopt op zoveel jaren terwijl andere partijen veel groter waren en veel vaker bestuurden. Het is de fout van... de lievelingsuitvlucht van de Vlaming :lol:
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
warpozio2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 766
Lid geworden op: 19 okt 2016, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 46 keer
Bedankt: 13 keer

CCatalyst schreef: Ooit was de rente trouwens 550 miljoen EUR, maar Tinne heeft het dit jaar fors verlaagd, wellicht als bedankje voor de medewerking van Engie in de dossiers voor nieuwe gascentrales.
Interessant...
Heb je daar een bron van?
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Kan een mod de posts over de nucleaire centrales verhuizen naar het juiste topic?

https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=110&t=54713
https://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=110&t=61540
Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:05
Uitgedeelde bedankjes: 182 keer
Bedankt: 35 keer

Hier intussen de nieuwe tarieven van Luminus gehad, onze vernieuwing contract gebeurd 1 februari.
0,12 EUR per kWh meer :bang:
Het injectietarief zit daarentegen nu zelfs een paar cent hoger dan het dagtarief.
Vreemd.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

svermassen schreef: Het injectietarief zit daarentegen nu zelfs een paar cent hoger dan het dagtarief.
Vreemd.
Maf hé.
Met ons geschat verbruik, PV+batterij en de huidige tarieven, zouden we netto een negatieve elektriciteitsrekening hebben.
Wat we zouden terugkrijgen aan vergoeding voor geïnjecteerde elektriciteit, zou het verbruik méér dan afdekken.

En dat allemaal zónder fictief terugdraaiende teller, maar vooral zonder prosumententarief :banana: !
Med
Pro Member
Pro Member
Berichten: 300
Lid geworden op: 20 aug 2017, 22:58
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 9 keer

CCatalyst schreef: Ooit was de rente trouwens 550 miljoen EUR, maar Tinne heeft het dit jaar fors verlaagd, wellicht als bedankje voor de medewerking van Engie in de dossiers voor nieuwe gascentrales.
Onder regering DiRupo was het inderdaad 550 miljoen EUR.
Het overige is een serieuze leugen, en dat weet u zéér goed. Het is de regering Michel I (MET instemming n-va en dus Bart De Wever) die de contracten met Engie heeft vastgelegd , zodanig dit niet meer verhoogd kan worden.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210930_94291794
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Med schreef:Het is de regering Michel I (MET instemming n-va en dus Bart De Wever) die de contracten met Engie heeft vastgelegd , zodanig dit niet meer verhoogd kan worden.
Uw artikel uit DS gaat over een eventuele aanpassing van de repartitiebijdragen in de toekomst, maar wij hebben het hier over de bijdrage zoals die vandaag berekend wordt.

Het klopt dat de vorige regering beslist heeft dat het rendement van de oudste en kleinste reactoren, Doel 1/2 en Tihange 1/1bis, niet meer meetelt voor de berekening der repartitiebijdragen. Dit omdat deze regering deze reactoren al had stilgelegd obv de kernuitstap tot ze ze plots weer nodig had, waardoor Engie aanzienlijke kosten moest maken om die snel terug online te brengen, en de regering tegelijk in een slechte onderhandelingspositie zat wegens een nakend tekort aan energie. Het overige is een serieuze leugen, en dat weet u zéér goed. De federale ministerraad heeft dit voorjaar de repartitiebijdragen voor 3 jaar vastgelegd, de vorige regering heeft dat niet gedaan. En ze heeft zich daarvoor gebaseerd op berekeningen van de CREG, niet obv contracten van de vorige regering.

Tinne VDS heeft - wellicht in ruil voor een engagement van Engie in het gasdossier - bewust de CREG-berekeningen gebruikt obv het rendement in 2019, een jaar waarin de onbeschikbaarheid van de centrales groot was door de verlengingsrevisies aan de grootste reactoren die dat jaar doorgingen. De winstmarge was dat jaar slechts 111 miljoen EUR, wat niet zoveel is wetende dat de taks ooit 550 miljoen EUR was. Veel minder winstmarge, dus lagere taks. Ze had helemaal geen nood aan aan andere afspraken daarvoor, ze kon dit perfect binnen de huidige regelgeving doen gewoon door selectief te zijn met hoe de berekening gemaakt wordt, zoals het artikel uit De Tijd ook vermeldt.

Vorig jaar en nog meer dit jaar zijn de centrales heel betrouwbaar gebleken en is de winstmarge veel hoger dan 111 miljoen EUR, maar Tinne heeft bewust het rendement van 2020 niet gebruikt. Want ondanks de hoge opbrengsten betaalt Engie een lage nucleaire repartitiebijdrage gebaseerd op het rendement van 2019, met dank aan Tinne VDS die in een bijzondere demarche het lage bedrag meteen voor 3 jaar (2020-2022) vastgeklikt heeft, ipv de mogelijkheid te laten om het jaarlijks te herzien obv het rendement van het vorige jaar.

De reden dat ze het specifiek voor 3 jaar vastgelegd heeft is wellicht om een stok achter de deur te houden: als Engie haar engagement in de gascentrales niet na zou komen kan Tinne de taks van 2023 en 2024 (en 2025 ifv de regeringsvorming na de verkiezingen) bepalen obv rendabele jaren waardoor die fors hoger zou komen te liggen.
Med
Pro Member
Pro Member
Berichten: 300
Lid geworden op: 20 aug 2017, 22:58
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 9 keer

Bron die NIET achter betaalmuur zit aub.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Kan het niet dat jullie beiden een deel gelijk hebben? De huidige regeling is door de gebruikte methode onder de prijs van de vorige en dus niet in strijd met die overeenkomst.

De vraag blijft waarom de vorige regering de kernuitstap niet heeft teruggedraaid ipv bevestigd.

Heeft men willen treuzelen om zo de gascentrales onmogelijk te maken en daarbij Engie zwaar onderschat waardoor ze nu zelf in tijdsnood gekomen zijn en het te laat is voor de kerncentrales en de gascentrales er alsnog komen?

BDW had beter zelf een deal met Engie gesloten toen hij nog de keizer was aan het roer ipv op een koekendoos. Nu is het de schuld van de een ander die doet wat hij niet kon, het partijprogramma doorduwen.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
Gebruikersavatar
jutuiz
Premium Member
Premium Member
Berichten: 608
Lid geworden op: 23 okt 2016, 15:26
Locatie: West-Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer
Bedankt: 30 keer

Dizzy schreef: BDW had beter zelf een deal met Engie gesloten toen hij nog de keizer was aan het roer ipv op een koekendoos. Nu is het de schuld van de een ander die doet wat hij niet kon, het partijprogramma doorduwen.
Absoluut.

Je kan moeilijk een uitvoerende macht (Tinne VDS) beschuldigen dat ze uitvoert wat er ooit beslist is. Ik ken haar niet, en heb geen (al te) groene affectie, maar tenminste een minister die we niet veel horen, niet in prime-time op VTM te zien is met een schoep in haar handen, vermomd in een vogelpak, of -godbetert - met een pot soep, maar voor zover ik begrijp ene die werkt en uitvoert wat er beslist is. Is dat niet hetgeen wat een minister hoort te doen? Dacht het wel.

Ik ken er veel te weinig van om een standpunt in te nemen pro of contract gas- of kerncentrale. Maar de beslissingen zijn jaren geleden genomen (en op dat moment ook al jaren te laat). Wat we nu zien passeren zijn politieke spelletjes door beroepspolitiekers. Mensen die betaald worden onze maatschappij te besturen, maar in plaats daarvan liever rond stoelen dansen, op tijd de stoel onder de andere zijn g*t wegtrekken, en proberen in 2024 als laatste recht te blijven staan. Maar bezig zijn met wat moet? Ho maar.

My 5 ct.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Ik ben absoluut niet voor Groen, heb zelf een gezonde haat op lokaal vlak :lol: Maar kan wel nog objectief bekijken en klopt, kan moeilijk Tinne van alles verwijten he...

Niet alleen BDW klinkt nu onredelijk, Bouchez gisteren in Terzake was ook precies een hond in een hoekje. En dat is dan coalitiepartner :bdaysmile:

België op zen best!
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Gasprijs is weer boven de grens van 100 EUR gebroken:

Afbeelding
Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5659
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 186 keer
Bedankt: 315 keer

CCatalyst schreef:Gasprijs is weer boven de grens van 100 EUR gebroken:

Afbeelding
Dit gaat nog tot 2025 duren om terug te zakken tot normaal peil.
De gasvoorraden staan laag en als het daar in Rusland blijft rommelen...
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

De futures zijn ook sterk gestegen, tot €65, alleen H2 2023 is nog min of meer goedkoop @ €30
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Tinne doet inderdaad gewoon haar job, het zou goed zijn als iedereen dat deed. Soms lijkt het dat de politici meer bezig zijn om anderen te verhinderen hun werk te doen ipv zelf iets te verwezenlijken.

Dit is haar manier van "omkopen":
https://www.hln.be/binnenland/minister- ... 5~a44e6a10

41 miljard kosten om de boel op te kuisen lijkt me ook niet zo goedkoop, die kernenergie.

BDW is dat niet dezelfde man die met cadeau's bij een vastgoedmagnaat ging dineren? Is hij ook niet de schaduwpermier van de regering Michel I, de regering die de kernuitstap... bevestigde? De voorzitter van de partij die in 2019 alles op alles zette voor nieuwe gascentrales?

Via Demir probeert men nu dezelfde gascentrales te dwarsbomen maar dit houdt ook grote gevaren in voor de industrie in Antwerpen en de haven.
De deputatie van de provincie Antwerpen (N-VA, CD&V) toonde zich mild. Evonik kreeg een ­vergunning voor een cluster chemische installaties die jaarlijks 810 ton stikstofoxiden (NOx) uitstoten, 21 ton ammoniak en 88 ton zwaveloxiden, alle drie stoffen die een verzurend effect hebben op de natuur. Opvallend: dat is meer dan de stikstofuitstoot van de gascentrale van Vilvoorde, die geen vergunning kreeg van de deputatie van Vlaams-Brabant (N-VA, CD&V, Open VLD).

De BBL kondigt aan in beroep te gaan tegen de vergunning voor Evonik. ‘Aangezien Evonik PFOS loost in de Schelde, geen maatregelen neemt om zijn grote NOx-uitstoot te verminderen en een loopje neemt met de Europese regel­geving, had ze die nooit mogen krijgen’, zegt Van Hauwaert. ‘Dit wordt een lakmoesproef voor de ministeriële instructie van minister Demir rond stikstof.’
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Nieuw record. De prijs die een jaar geleden nog 17 EUR was, is vandaag 130,13 EUR. Ik moet toch altijd denken aan die uitspraak dat dit een correctie is en dat we vroeger veel meer betaalden.

Ook interessant volgens De Tijd: Europeanen betalen bijna 40 dollar méér voor een miljoen btu dan Amerikanen, ook al zijn Amerikanen zoveel rijker. Dat is een belangrijke vaststelling voor industriële grootverbruikers als onze chemiesector, die als de premie niet snel terugvalt met een concurrentieel nadeel ten opzichte van Amerikaanse concurrenten dreigen te kampen.

De reden is dat de Amerikanen hun energiebevoorrading veel beter diversifiëren dan wij doen. Er is geen gebrek aan gas, noch in de VS noch bij ons, maar door de manier waarop we onszelf - door onder meer de kernuitstap - afhankelijk maken van gas en van de geopolitieke conflicten die ermee gepaard gaan, swingen de prijzen de pan uit. In tegenstelling tot de Amerikanen moeten wij de hoge prijzen betalen omdat we niet zonder kunnen. Met dank aan 2025 jaar wanbeleid in energie, ook vandaag.

Afbeelding
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

Wow. Dit is niet direct wanbeleid inzake energie, dit is de Europese Unie droom die aangevallen wordt OF te weinig beschermd werd in het verleden. Bekijk hoe je het wilt, maar het zal wel eerder het 2de zijn.

Merci Verhofstad om daar op vrijheidsplein of wa wast in Kiev te gemoederen staan op te jutten :beerchug:
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:De reden is dat de Amerikanen hun energiebevoorrading veel beter diversifiëren dan wij doen. Er is geen gebrek aan gas, noch in de VS noch bij ons, maar door de manier waarop we onszelf - door onder meer de kernuitstap - afhankelijk maken van gas en van de geopolitieke conflicten die ermee gepaard gaan, swingen de prijzen de pan uit. In tegenstelling tot de Amerikanen moeten wij de hoge prijzen betalen omdat we niet zonder kunnen. Met dank aan 2025 jaar wanbeleid in energie, ook vandaag.
Spreek je uzelf niet tegen?
Wat is de reden van het prijsverschil US/EU?

Er is - in Europa - te weinig transportmogelijkheid op dit moment, er is genoeg stock.
En vanuit de US zal het evenmin komen - om de prijzen te nivelleren - want er is geen transportcapaciteit tussen EU/VS.

Hoe lang dat gaat duren is koffiedik kijken.
De geopolitieke macht van Rusland is maar zo sterk tot er voldoende alternatieve aanvoerroutes gevonden zijn.

De prijs voor consumenten (en voor bedrijven, incl gascentrales) ligt nog om een andere reden hoger: ETS-rechten. Die zijn een pak duurder geworden recent.

Maar zowel de gasprijs als de prijs van ETS-rechten zijn heel volatiel, dus om daar nu investeringen op te baseren is nogal moeilijk.

@Verhofstadt
Er zijn UB'ers met een andere mening (zie het Trump-topic en de links die daar gemaakt worden met Wit-Rusland en Oekraïne), maar ik vind het niet zo onlogisch dat burgers van een land zelf mogen beslissen welke politiek ze willen.
In België/Vlaanderen is dat zo, waarom zouden we Oekrainers of Wit-Russen die mogelijkheid ontzeggen?

@wanbeleid
Het is in die zin wél wanbeleid, want er is al +/- 20 jaar te weinig werk gemaakt van duurzame energie: warmtenetten, warmtepomp, PV, wind, opslag, ...
Zelfs als je gas gebruikt om elektriciteit van te maken, dan bespaar je nog 50% van het gas als je met die elektriciteit een warmtepomp aanstuurt.
bollegijs
Premium Member
Premium Member
Berichten: 654
Lid geworden op: 31 jul 2019, 13:26
Uitgedeelde bedankjes: 37 keer
Bedankt: 18 keer

heist_175 schreef: In België/Vlaanderen is dat zo, waarom zouden we Oekrainers of Wit-Russen die mogelijkheid ontzeggen?
Is naast de kwestie he, is verschil tussen bevolking die iets kiest of de bevolking van buitenaf opjutten. En ja Rusland doet dit ook. Gevaarlijk.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Ik vroeg me iets af voor een vriendin

Die gaat mogelijk een woning kopen met 606/kWH/m²

Ik heb haar het advies gegeven samen met haar ouders om het renteloze renovatie krediet te nemen en vooral allereerst te invsteren in Muur, dak, raam en deur isolatie. Wat denken jullie zou dit voldoende zijn om haar EPC genoeg te laten zakken?

Denk sowieso dat het heel veel in stroomkosten zal schelen?
Ze wil sowieso renoveren zoveel als mogelijk binnen een beperkt budget.
Avenger 2.0
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1492
Lid geworden op: 13 okt 2005, 20:50
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Bedankt: 55 keer

boonpwnz schreef:Ik vroeg me iets af voor een vriendin

Die gaat mogelijk een woning kopen met 606/kWH/m²

Ik heb haar het advies gegeven samen met haar ouders om het renteloze renovatie krediet te nemen en vooral allereerst te invsteren in Muur, dak, raam en deur isolatie. Wat denken jullie zou dit voldoende zijn om haar EPC genoeg te laten zakken?

Denk sowieso dat het heel veel in stroomkosten zal schelen?
Ze wil sowieso renoveren zoveel als mogelijk binnen een beperkt budget.
Veel hangt natuurlijk af wat mogelijk is en tegen welke prijs en hoeveel het de EPC verlaagt. Voor een verkoop moet er normaal nu toch een uitgebreid EPC rapport zijn wat dit beschrijft met de geschatte kost voor renovatie specifiek voor de woning? Zeker op voorhand goed berekenen, want indien niet het budget voor genoeg te renoveren gaat je toekomstige budget op in stookkosten.
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Je hebt ook recht op een epc premie als na de werken opnieuw een epc laat maken.

https://www.fluvius.be/nl/thema/premies ... abelpremie


Wat het meest interessant is, welke ramen zitten er nu in? Dakisolatie kan misschien een familielid met pirplaten of dergelijke? Waarschijnlijk zal de cv ketel ook slecht scoren in het epc verslag.
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Gebruikersavatar
henkdee
Member
Member
Berichten: 80
Lid geworden op: 08 jun 2019, 11:28
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer
Bedankt: 1 keer

ik heb een EPC laten maken voor een alleenstaand huis uit 1960 waar nooit iets aan verniewd is, eigenlijk moet alles eruit behalve de muren, de schatting voor renovatie was 100.000€. Een oud huis kopen is vraagt meer denkwerk dan vroeger met alle reglementen tegenwoordig...
Wigo 25
icekiller2k6
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 783
Lid geworden op: 08 mei 2008, 13:40
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Bedankt: 12 keer

Imho zelfs bij een zolder renovatie komt er al veel wetgeverij bij te pas.
Verplichte verluchtingsmaatregelen die gekeurd moeten worden bv. Dakkapel moet verplicht X isolatie hebben etc.
Als je gaat strippen zoals bovenstaande opletten hoe het zit kwa % originele woning dat moet staan voor 6% etc.

Ons huis zijn EPC was niet super, elektrische boiler werd afgestraft, ketel staat buiten het geisoleerd volume (maar wel buizen met 10cm isolatie, en garage is ook geisoleerd met 1,0u waarde glas, eps korrels in de muren en dak is ook geisoleerd met 10cm pir..), met name als in de toekomst een warmtepomp zou komen dan kan de boiler daar staan ipv beperkte ruimte in het huis daarvoor... maar dat wordt allemaal 'afgestraft'.
Ivm afstand huis <-> garage is al een hotelkring voor zien welke dan met een pomp op 24v zorgt dat er minimale verspilling van water gaat zijn + DWTW.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

boonpwnz schreef:Die gaat mogelijk een woning kopen met 606/kWH/m²
Dat is héél hoog.
Ik heb haar het advies gegeven samen met haar ouders om het renteloze renovatie krediet te nemen en vooral allereerst te invsteren in Muur, dak, raam en deur isolatie. Wat denken jullie zou dit voldoende zijn om haar EPC genoeg te laten zakken?
Als he budget beperkt is, zou ik eerst kijken wat het grootste probleem is.

Sluiten de ramen/deuren nog, of zijn daar echt kieren in? Is het nog enkel glas of al dubbel? Wat met de profielen? Aluprofielen van de jaren '70?
Aan muren kan je weinig doen met een beperkt budget.
Dak: is er al isolatie, is die nog goed?

Ik zou verder niet wakker liggen van een EPC, het heeft geen waarde noch gevolgen.
Avenger 2.0
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1492
Lid geworden op: 13 okt 2005, 20:50
Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
Bedankt: 55 keer

heist_175 schreef: Ik zou verder niet wakker liggen van een EPC, het heeft geen waarde noch gevolgen.
Geeft toch wel een ruwe inschatting van de energiekosten. Zeker met telewerk enzo nu toch wel belangrijk. Als je maandelijks 400 euro aan energiekosten hebt ipv 100 euro voor een huis met lagere EPC, moet je toch eens rekenen of het huis de vraagprijs wel waard is.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Wat je zegt klopt, maar of je een EPC nodig hebt om te zien dat er kosten aan zijn, betwijfel ik.
Een EPC is heel rigide. Als alle ramen vervangen zijn, op een klein raampje na, komen de nieuwe ramen niet in het EPC.

Zeker ook met telewerk zijn oudere woningen net interessanter.
Nieuwbouwwoningen van vrienden en collega's zijn telkens heel nauw bemeten: nergens "verloren ruimte", waar in coronatijden dan een bijkomende bureau van gemaakt kan worden (of niet, als je de ruimte niet hebt).
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Moet wel zeggen familie heeft een renovatie bedrijf dus dat maakt zaken direct wat makkelijker.

Ik moet zeggen het is inderdaad zoals Heist zegt de mogelijkheden qua ruimte en het feit dat alles terug in te delen valt.

Het is niet het hoofdzak om het EPC omlaag te krijgen maar met de stroomprijzen van hedendage is het misschien goed dat alles die kan energie besparen ook gebruikt worden.

Er zijn sowieso zat premies heb ik gemerkt en goedkoop zal het niet zijn maar de grote boodschap die ik hier lees is dat EPC niet alles zegt maar toch ergens een richtlijn kan zijn. Is sowieso een oud huis (1940 bouwjaar) dus denk dat informeren heel belangrijk zal zijn. Ik hoor sowieso meer deze namiddag.
yaris
Premium Member
Premium Member
Berichten: 472
Lid geworden op: 14 mei 2004, 00:16
Uitgedeelde bedankjes: 6 keer
Bedankt: 26 keer

henkdee schreef:ik heb een EPC laten maken voor een alleenstaand huis uit 1960 waar nooit iets aan verniewd is, eigenlijk moet alles eruit behalve de muren, de schatting voor renovatie was 100.000€. Een oud huis kopen is vraagt meer denkwerk dan vroeger met alle reglementen tegenwoordig...
100K voor alles ? Dus dak, ramen, elek, badkamer ... met de prijzen van nu ...
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

boonpwnz schreef:Het is niet het hoofdzak om het EPC omlaag te krijgen maar met de stroomprijzen van hedendage is het misschien goed dat alles die kan energie besparen ook gebruikt worden.
De impact van de elektriciteitsprijzen zijn niet gelinkt aan de woning (type, ouderdom, ...), maar wel aan de levensstijl van de bewoner(s). Tenzij je verwarmt met een warmtepomp natuurlijk.
Of je in een appartement een sauna plaatst, in een rijwoning of een villa. Het verbruik zal hetzelfde zijn.
Als je wil besparen op elektriciteit:
- zuinige toestellen
- PV plaatsen

Maar ik denk dat de gasprijzen nu meer een probleem zijn dan de elektriciteitsprijzen. En die kan je niet zomaar omzeilen.
Wat je kan doen om minder afhankelijk te zijn van geopolitiek: pelletkachel ipv gas-CV en eventueel een kachel in de living zetten.
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Denk dat het inderdaad ook oplossingen zijn. Ik denk hoe dan ook dat isolatie ook helpt om niet teveel gas te moeten verbruiken of zit ik daar verkeerd?

Want als de warmte meer in huis blijft is het uiteindelijk minder nodig om op te warmen. Uitieindelijk is het wel iemand die op kleine details let qua verbruik etc.

Pelletkachel kan zeker ook iets zijn icm met kleinere ruimtes.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

boonpwnz schreef:Ik denk hoe dan ook dat isolatie ook helpt om niet teveel gas te moeten verbruiken of zit ik daar verkeerd?
Daar zit je juist.
Maar een bestaande woning na-isoleren is niet zo eenvoudig.
Dak en ramen/deuren is kinderspel, maar prijzig.
Muren na-isoleren is heel duur en niet zo effectief.
powaq
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 944
Lid geworden op: 16 sep 2008, 11:43
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 62 keer

Goh niet zo effectief ik weet het niet. Wij gaan nu onze eerste winter in met geïsoleerde achtergevel (voorgevel kan niet, beschermd huis) en ik moet zeggen dat dat toch al een heel effect heeft!
Zullen we dat ooit terugverdienen? Ik betwijfel het, maar dat is met de meeste van die investeringen. De terugverdientijd is absurd lang. Maar voor het comfort doet het toch wel wat (en dus ook sowieso voor het verbruik).
silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3984
Lid geworden op: 08 jul 2008, 02:07
Locatie: 398m van de [email protected]
Uitgedeelde bedankjes: 163 keer
Bedankt: 100 keer

heist_175 schreef:
boonpwnz schreef:Het is niet het hoofdzak om het EPC omlaag te krijgen maar met de stroomprijzen van hedendage is het misschien goed dat alles die kan energie besparen ook gebruikt worden.
De impact van de elektriciteitsprijzen zijn niet gelinkt aan de woning (type, ouderdom, ...), maar wel aan de levensstijl van de bewoner(s). Tenzij je verwarmt met een warmtepomp natuurlijk.
Of je in een appartement een sauna plaatst, in een rijwoning of een villa. Het verbruik zal hetzelfde zijn.
Als je wil besparen op elektriciteit:
- zuinige toestellen
- PV plaatsen

Maar ik denk dat de gasprijzen nu meer een probleem zijn dan de elektriciteitsprijzen. En die kan je niet zomaar omzeilen.
Wat je kan doen om minder afhankelijk te zijn van geopolitiek: pelletkachel ipv gas-CV en eventueel een kachel in de living zetten.
Maar als je geen schouw hebt kun je geen pellet kachel plaatsen he ?
boonpwnz
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4357
Lid geworden op: 05 jul 2017, 09:50
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 100 keer

Dat is zeker waar hoorde dat vooral de renovatiekosten te hoog waren dus andere woning gaan zoeken. :!:
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

silencer schreef:Maar als je geen schouw hebt kun je geen pellet kachel plaatsen he ?
Dan steek je een schouw hé :).

Afbeelding
jorisx
Premium Member
Premium Member
Berichten: 480
Lid geworden op: 31 okt 2010, 11:30
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 40 keer

heist_175 schreef:
svermassen schreef: Het injectietarief zit daarentegen nu zelfs een paar cent hoger dan het dagtarief.
Vreemd.
Maf hé.
Met ons geschat verbruik, PV+batterij en de huidige tarieven, zouden we netto een negatieve elektriciteitsrekening hebben.
Wat we zouden terugkrijgen aan vergoeding voor geïnjecteerde elektriciteit, zou het verbruik méér dan afdekken.

En dat allemaal zónder fictief terugdraaiende teller, maar vooral zonder prosumententarief :banana: !
Naar aanleiding van dit bericht eens even een simulatie gemaakt bij Luminus met Comfy Shine.
Ziet er inderdaad voordelig uit, met een vaste energieprijs voor afname voor 12 maand, maar injectie is een variabel tarief dat maandelijks wordt berekend volgens een index, en laat op dit moment nu net de index heel hoog zijn (tot 4x hoger dan in de zomer)
onderstaande staat in de voorwaarden:
website Luminus schreef: Index (excl. BTW): Belpex = 165,24 €/MWh; Dag (dagmeter) = 0,1007 x Belpex - 1,0500; Dag (dag- en nachtmeter) = 0,1097 x Belpex - 1,0500; Nacht = 0,0748 x Belpex - 1,0500; Vermelde bedragen zijn afgerond. Uw tarief wordt maandelijks geïndexeerd. De berekeningsmethode en de waarden van de index en zijn componenten worden gepubliceerd op http://www.luminus.be/index. De vergoeding voor de geïnjecteerde energie wordt berekend op basis van de index die van toepassing is tijdens de periode waarvoor u wordt gefactureerd bij de afrekening van uw reële verbruik.
Interpreteer ik dan correct dat bij een afrekening in december, je volledig jaarinjectie aan deze hoge index en dus hoge vergoeding wordt vergoed?
En indien je pas een jaarlijkse afrekening in juni zou hebben, je volledig jaarinjectie aan lage index en dus lage vergoeding wordt vergoed?

Lijkt me dan toch ook niet echt correct te zijn, want afhankelijk van wanneer je afrekenfactuur komt krijg je dan veel, dan wel weinig voor je injectie. En de periode van je afrekenfactuur wordt normaal bepaald door Fluvius.

Mochten ze dan met het gemiddelde van de voorbije 12 maand rekenen, dan blijft het voor iedereen toch min of meer gelijk.

Concreet cijfermateriaal voor injectie van 3035kWh:
  • afrekening in december, Belpex 202.15 -> injectietarief 21.13c€/kWh = 641 EUR vergoeding totaal geïnjecteerde stroom
  • afrekening in april, Belpex 46.64 -> injectietarief 4.07c€/kWh = 129 EUR vergoeding totaal geïnjecteerde stroom
  • afrekening nu in december, maar met gemiddelde Belpex laatste 12 maand, index 87.3 -> injectietarief 8.53c€/kWh = 259 EUR vergoeding totaal geïnjecteerde stroom
Iemand al een afrekening ontvangen van Luminus die bovenstaande kan aftoetsen?
Gebruikersavatar
henkdee
Member
Member
Berichten: 80
Lid geworden op: 08 jun 2019, 11:28
Uitgedeelde bedankjes: 39 keer
Bedankt: 1 keer

yaris schreef:
henkdee schreef:ik heb een EPC laten maken voor een alleenstaand huis uit 1960 waar nooit iets aan verniewd is, eigenlijk moet alles eruit behalve de muren, de schatting voor renovatie was 100.000€. Een oud huis kopen is vraagt meer denkwerk dan vroeger met alle reglementen tegenwoordig...
100K voor alles ? Dus dak, ramen, elek, badkamer ... met de prijzen van nu ...
ik heb die map niet meer maar volgens mij ging het alleen maar om isoleren, elektriciteit en ramen, dak is in goede staat.
Wigo 25
dupondje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 14 sep 2006, 23:55
Bedankt: 18 keer

jorisx schreef: Interpreteer ik dan correct dat bij een afrekening in december, je volledig jaarinjectie aan deze hoge index en dus hoge vergoeding wordt vergoed?
En indien je pas een jaarlijkse afrekening in juni zou hebben, je volledig jaarinjectie aan lage index en dus lage vergoeding wordt vergoed?

Lijkt me dan toch ook niet echt correct te zijn, want afhankelijk van wanneer je afrekenfactuur komt krijg je dan veel, dan wel weinig voor je injectie. En de periode van je afrekenfactuur wordt normaal bepaald door Fluvius.
https://www.vreg.be/nl/document/besl-2021-31

Naast Load profielen (SLP) zijn er ook productie profielen (SPP).
Ze mappen u productie dus op die verdeelsleutel per uur :)
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”