Router Wifi 6

Wil je iets weten over de hardware van een computer? Draait je CPU fan niet meer? Je printer wil niet meer mee? Dan moet je hier zijn.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

CCatalyst schreef:Goh, ik zou wachten tot je een WiFi 6E kan kopen aan quasi dezelfde prijs als WiFi 5.
Je kan natuurlijk altijd wachten... maar ondertussen geniet je er ook niet van.

Het is een afweging die je moet maken... ik kijk al geruime tijd uit naar een NUC 11 Enthousiast maar ondertussen spreekt met al over de NUC 12.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

DarkV schreef: Je kan natuurlijk altijd wachten... maar ondertussen geniet je er ook niet van.
Je moet niet altijd wachten. Vanaf er AP's beschikbaar komen obv een afgewerkte, en gepubliceerde standaard kan je die overwegen. De vorige standaard was van 2013, de huidige van 2021, de volgende ergens in dit decennium. Ikzelf zal ook beginnen met het vervangen van mijn WiFi 5 "Wave 2" AP's door WiFi 6E AP's vanaf deze breed op de markt komen.

Het is dus niet altijd wachten, maar ook niet overhaastig springen op nieuwe standaarden die nog in kladversie zitten, en al zeker niet obv een marketing gimmick die bedoeld is om stagnerende verkoopcijfers op te krikken.

En idd, genieten van een Wi-Fi 6 AP ga je niet doen met je Wi-Fi 6 clients als je nog Wi-Fi 5 clients of ouder hebt. Wel van een Wi-Fi 6E AP en Wi-Fi 6E clients, ongeacht de oudere AP's en clients die nog op je netwerk zouden zitten.
rtl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 791
Lid geworden op: 22 mar 2004, 15:29
Uitgedeelde bedankjes: 23 keer
Bedankt: 31 keer

CCatalyst schreef:
mailracer schreef:Het verschil in 6 en 6E is enkel maar meer bandbreedte (kanalen).
Dat is een sterke reductie van de realiteit, want je vermeldt niet wat het gevolg is als je nog oudere clients hebt.

Veel voordelen van Wi-Fi 6 werken alleen als alle AP's en clients op je netwerk Wi-Fi 6 ondersteunen. Op 5 GHz kan het nog jaren duren eer je de voordelen dus kan genieten, tenzij je er expliciet voor zorgt dat alles Wi-Fi 6 is. Je moet dus al je AP's, computers, smartphones, IoT, TV's, printers (hebben die al Wi-Fi 6?), ... vervangen, en vanaf er een gast binnenkomt met nog een Wi-Fi 5 toestel is het weer om zeep.
Neen hoor, dit klopt niet.
OFDMA zorgt ervoor dat je niet meer vast zit in timeslots per client. Dit wil ook zeggen dat Wifi5 clients nog steeds een volledig timeslot verbruiken, maar Wifi6 clients kunnen onderling wel timeslots sharen.
Als je zoals je aanhaalt 1 Wifi5 client op een netwerk toelaat met voor de rest Wifi6 clients, dat gaat die client gewoon dat ene timeslot voor zichzelf opeisen, maar de andere clients sharen wel alle andere timeslots. Zoals ik al zei: hoe meer Wifi6 clients, hoe groter het voordeel (je kan namelijk maar sharen als er nog andere capable clients zijn). Maar dit wil niet zeggen dat er geen enkel voordeel is aan Wifi6 als er Wifi5 clients op hetzelfde netwerk zitten.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

rtl schreef: Als je zoals je aanhaalt 1 Wifi5 client op een netwerk toelaat met voor de rest Wifi6 clients, dat gaat die client gewoon dat ene timeslot voor zichzelf opeisen
En dan heb je meteen een slot minder, of meer afh van hoe je netwerkpopulatie is. Zoals gezegd, ik zie het nut niet meteen in van deze aanpak waar je pas geleidelijk aan de voordelen ondervindt. Temeer omdat we in de meeste omgevingen nog een hele tijd met WiFi 5 (of ouder) toestellen gaan zitten.

Als je een technologie upgrade doet wil je de voordelen onmiddellijk (of toch in een korte tijd) kunnen genieten, WiFi 6E biedt dat voordeel en is bovendien gebaseerd op een afgewerkte standaard ipv een draft. Want ik weet nog steeds niet wat er in Draft 6, 7 en 8 nog allemaal veranderd is en dus geen verplicht deel uitmaakt van het Wi-Fi CERTIFIED 6 programma, toch voor zover het een Wi-Fi 6 AP betreft.
ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8445
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer
Bedankt: 618 keer

CCatalyst schreef:En vergeet niet: binnen een jaar of twee mag je dan nog eens alles vervangen als je ook WiFi 6E wilt. Planned obsolescence?
Nee, geen planned obsolescence.
Gewoon een idiote commerciele organisatie die niet kon wachten tot de draft versie van 802.11ax gefinalized werd, want "dat duurde te lang en ze hadden nood aan een nieuw nummer om meer geld te verdienen", dus hebben ze veel te vroeg wifi6 gecertificeerd, en dat "came back to bite them".
Oftewel: kapitalisme zorgde er weer voor dat marketing niet luisterde naar de engineers, en zo rommel uitbracht.
Plaats reactie

Terug naar “Hardware”